Dilluns, 1 de juliol de 2024
És notícia

La tertúlia #Trinxat debat sobre la futura AMT al Teatret del Serrallo

Avatar photo
El ponent convidat de la 221 edició ha estat Josep Oliveras Samitier, catedràtic emèrit de la Universitat Rovira i Virgili

Port Tarragona ha acollit l’edició 221 del sopar-tertúlia de l’Associació #Trinxat al Teatret  del Serrallo per abordar l’origen, models i funcionament de les àrees metropolitanes i, en particular, per conèixer l’encaix d’un ens supramunicipal d’aquest tipus al Camp de  Tarragona. L’encarregat de fer la ponència inicial ha estat el catedràtic emèrit de  Geografia, Josep Oliveras Samitier. La sessió del Trinxat a les instal·lacions del Port ha  posat di a la 13a temporada d’aquest esdeveniment creat al 2011 a Reus. 

El convidat d’aquesta ocasió ha estat el Doctor Josep Oliveras Saminiter, un referent en el  camp de la geografia a Catalunya que ha contribuït significativament a la recerca i la  docència en l’estudi del territori i el desenvolupament sostenible. En la seva exposició i en respostes a les preguntes posteriors, Oliveras ha explicat les condicions objectives  essencials perquè una Àrea Metropolitana pugui ser una realitat, segons els estàndards  dels experts: “continuïtat territorial, alta densitat de població, alt grau d’urbanització de  l’espai, etc.”.

L’expert en geografia ha explicat que el Camp de Tarragona compleix aquests requisits, a més a més del que hi hagi ciutat amb una àmplia àrea d’influència i  amb dinàmiques metropolitanes en desplaçaments per raó de treball o de lleure, amb la  particularitat que el Camp té dues ciutats que compleixen aquestes dinàmiques”. 

Oliveras ha explicat els diferents intents de configurar algun tipus de planificació, acord o ens per articular el Camp de Tarragona des dels anys 70 fins avui i que no han tingut èxit.  El professor ha explicat les possibles causes d’aquests resultats destacant la necessitat  d’evitar l’excés d’actors i l’heterogeneïtat i que siguin les administracions locals qui liderin  un procés com aquest. També ha destacat la necessitat que hi hagi des del començament  una mínima estructura institucional, probablement de nivell tècnic, per evitar que els  canvis polítics posin en perill el projecte. Un projecte, ha subratllat, que haurà d’acabar  configurat i ordenat en forma de llei del Parlament. 

Oliveras ha proposat l’Àrea Metropolitana de Montpeller al Llenguadoc, al Sud de França,  com un model interessant per estudiar i per usar com a referent per a una futura Àrea  Metropolitana de Tarragona. L’AM de Montpeller inclou uns 400.000 habitants i destaca  per la seva política de transports, per la gestió de serveis mancomunats i per l’impuls  d’espais per a l’emprenedoria i la innovació. 

Sobre Josep Oliveres Samitier 

És llicenciat en Filosofia i Lletres, especialitat Geografia (1974), i doctor en Geografia  (1985) per la Universitat de Barcelona. Des del curs 1983-84 va ser professor de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona a Tarragona, i catedràtic d’Anàlisi  Geogràfica Regional des del 1990. A la Universitat Rovira i Virgili ha exercit diferents  càrrecs acadèmics, des de director de departament a degà, passant per vicerector, rector  en funcions, i director de la Càtedra de Desenvolupament Sostenible DOW-URV. Ha  exercit docència a les llicenciatures d’Història i Geografia i en diferents màsters de  Turisme i Geografia. En els darrers anys ha impartit un màster interuniversitari de  Planificació Territorial com a catedràtic emèrit. 

Ha participat en projectes de recerca i formació de la Unió Europea amb altres universitats  estrangeres de banda i banda del Mediterrani, i ha impartit cursos i conferències i fet  estades en diferents universitats europees i llatinoamericanes. Amb relació a la recerca,  s’ha ocupat de temes de geografia urbana, geografia econòmica, història de la geografia,  planejament i organització territorial i desenvolupament local, reflectits en diferents  publicacions de caire acadèmic. 

En l’àmbit propi de la Universitat Rovira i Virgili, ha participat en la coordinació i direcció  de diferents plans d’actuació comarcal, plans estratègics, catàlegs de paisatge i agendes  21. Entre les publicacions referides en aquest terreny destaquen els llibres en  col·laboració: “Le litoral meridional de la Catalogne. Agriculture, turisme, industrie: Un  partage difficile de l’espace”, a Géographie d’une Espagne en mutation (1990); L’impacte  de la Universitat Rovira i Virgili sobre el territori (2002); Ordenació del territori i  sostenibilitat al Camp de Tarragona (2004); “La ciutat actual. Geografia i Urbanisme” i “La  ciutat i la seva regió”, en el vol. VI de la Història de Tarragona (2012); “L’urbanisme turístic  i la gestió del territori” a 10 lliçons sobre turisme (2012). 

Sobre el #Trinxat 

El #trinxat és una excusa per fer trobada mensual per sopar, compartir experiències i xerrar fins a acabar d’arreglar el món, gaudint de la presència d’un expert que ens parla del que vol, mentre els assistents que l’acompanyen ho comparteixen amb tothom a través  del twitter. El #trinxat va néixer de la necessitat conèixer les darreres tendències en un  món disruptiu i canviant per tal d’eliminar incerteses i dubtes.

Tot i ser un esdeveniment  privat, es tracta d’un espai obert a tothom. Per participar només cal demanar-ho  a [email protected] i respectar unes normes bàsiques molt senzilles. L’expert és una  persona que l’associació #trinxat considera interessant i que es convida per compartir  unes hores de conversa distesa i ordenada per intercanviar idees i experiències. Els  “residents” són els assistents habituals a la trobada #trinxat. Hi tenen un seient fix reservat  perquè se’l guanyen dia a dia donant un cop de mà a la causa. I els convidats són les  persones que assisteixen eventualment al #trinxat. Ocupen un dels seients lliures cada  cop que ho demanen i que hi ha lloc disponible.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

VÍDEO | Un turbulent viatge sacseja els usuaris de l’AVE

Notícia següent

Manresa ret un homenatge pòstum a la historiadora Rosa Toran Belver

Notícies relacionades