Esquerra Republicana entra de ple en el seu procés congressual. Amb les precandidatures tancades, ara tenen fins al 15 de novembre per buscar l’aval de com a mínim el 5% de la militància. Serà aleshores quan tindrem les candidatures oficials i sabrem qui realment està en la lluita. Tot amb la mirada posada al 30 de novembre, dia marcat pel Congrés Nacional.
Les precandidatures que buscaran els avals seran quatre: Militància Decidim, Nova Esquerra Nacional, Foc Nou i Recuperem ERC. Les dues primeres incorporen membres de l’anterior executiva i les altres dues tindrien un caràcter més outsider i aposten per un gir de timó contundent. Els primers agrupen persones a favor i en contra del pacte amb el PSC, mentre que les altres dues tenen una posició ferma en contra de l’aliança amb els socialistes. De fet, Foc Nou i Recuperem ERC van intentar forjar una candidatura unitària fins ahir, però no se’n van sortir. De les quatre precandidatures, tres d’elles incorporen personalitats del Camp de Tarragona.
Saül Garreta i Laura Castel a Militància Decidim
Militància Decidim és l’opció liderada pel tàndem Oriol Junqueras i Elisenda Alemany. Aquesta va ser la primera a postular-se, amb la famosa ruta del fins ara president d’Esquerra per prendre el pols a la militància arreu del país. Tot i estar encapçalada pel líder republicà dels últims 13 anys, reivindiquen el dret de la militància a decidir el futur del partit, davant la “vella guàrdia” de la formació. A més, demanen recuperar els “valors republicans” que consideren que s’han perdut.
Dins de la seva proposta d’executiva, subratllen el seu caràcter municipalista. 27 dels 30 membres han passat per institucions locals i set d’ells han sigut o són alcaldes. Curiosament, els dos membres del Camp de Tarragona que integren les llistes no han sigut càrrecs electes en cap municipi. Laura Castel, senadora des del 2016, és la proposta per ocupar la vicesecretaria General de Coordinació de Cambres Legislatives. Per la seva banda, l’encara president del Port de Tarragona, Saül Garreta, ocuparia la secretaria Nacional de Transició Ecològica i Esports. Garreta ha sigut un dels tarragonins més actius a xarxes per defensar la figura de Junqueras i la candidatura de Militància Decidim.
Raquel Sans, impulsora de Nova Esquerra Nacional
El gran rival de Militància Decidim es preveu que sigui Nova Esquerra Nacional, que es va presentar just després de Junqueras. Encara que compta amb personalitats destacades, aposten per posar en primera línia dues persones amb gairebé nul·la presència mediàtica els últims anys. L’exalcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs, en seria el president i la diputada i exdelegada territorial a la Catalunya Central, Alba Camps, la secretària general. Les figures més reconegudes se situarien a les vicepresidències. L’exconsellera Teresa Jordà com a vicepresidenta de Cohesió Interna i la vallenca Raquel Sans com a vicepresidenta d’Afers Institucionals.
Dins d’aquesta pugna interna, Nova Esquerra Nacional ha estat batejada com la candidatura “rovirista”, tot i afirmar que l’actual secretària general no ha estat present en les reunions de la candidatura i rebutjar l’etiqueta. Demanen un partit més coral que fugi de personalismes i asseguren que s’han de “renovar” els lideratges de la formació per iniciar un “nou cicle polític”. Pel que fa als pactes, Godàs reclama que Esquerra no hagi de demanar permís a la “dreta catalana” de Junts i a “l’esquerra sucursalista” del PSC, forjant aliances segons el context.
A banda de Raquel Sans, la tarragonina Gemma Marcos també forma part de les llistes com a secretària nacional de Cohesió Social i Ciutadania. Es tracta de la presidenta de la Secció Local d’ERC Tarragona, escollida fa gairebé un any. Malgrat no formar part de la candidatura, l’exalcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i l’actual portaveu a l’Ajuntament, Maria Roig, hi donen suport. El reusenc i expresident del Parlament, Ernest Benach, també és un dels adeptes destacats de la candidatura.
Triplet tarragoní a Foc Nou
La candidatura outsider amb més força és Foc Nou, que busca distanciar-se de les dues oficialistes i “regenerar de debò”. De fet, presumeixen de no comptar amb cap membre de l’actual executiva. Tot i ser crítics amb el pacte per fer president Salvador Illa, asseguren que no trencaran l’acord si guanyen. En una entrevista al Diari Ara, proposaven fer una consulta vinculant a la militància per revisar els acords amb els socialistes.
La majoria del grup municipal d’Esquerra a l’Ajuntament de Tarragona aposta per Foc Nou i compta amb fins a tres consellers tarragonins a la llista. Xavi Puig a la vicesecretaria general de Coordinació Interna i Municipalisme, Mary López a la vicesecretaria general de Món del Treball i Relacions Sindicals i Gemma Fusté a la secretaria de Partit Obert i Moviments Socials. Del Camp de Tarragona també hi haurà el reusenc Josep Maria Flores, que lideraria la secretaria d’Organització.
El seu lideratge combina una cara sobradament coneguda i una de nova. Per un costat, l’exconseller Alfred Bosch es postularia com a secretari general i, per l’altre, l’exregidora de Cerdanyola del Vallès, Helena Solà, ocuparia la presidència.
Finalment, Recuperem ERC, sense cap candidat tarragoní, és la proposta impulsada pel Col·lectiu 1 d’Octubre. Es defineixen com a “militants de base” i són especialment crítics amb les decisions del partit a partir de 2017. El seu tàndem és Xavier Martínez Gil com a president i Àngel Ruiz com a secretari general.