La Costa Daurada tem per una possible crisi en el programa de vacances de l’Imserso

La fundació xifra en un 10% els ancians sense companyia, un nombre "molt alt" i assenyala que el motiu és el "canvi d'hàbits familiars"

El sector hoteler de la Costa Daurada central està preocupat pel rumb del programa de vacances de l’Imserso en la seva nova adjudicació. El motiu és la notícia sobtada que es va conèixer aquest dijous passat relativa a la dimissió de l’actual directora general de l’ImsersoCarmen Orta, quan falten poques setmanes perquè el plec de condicions per a l’adjudicació del Programa de Vacances de Gent Gran passi per la taula del Consell de Ministres per a la seva publicació al BOE.

Aquest programa determinarà les vacances d’hivern de més de 930.000 persones de la
tercera edat acreditades durant els pròxims quatre anys. La inesperada substitució de Carmen Orta, segons l’opinió d’experts en administració pública, “pot donar lloc a un retard en la tramitació de l’expedient, ja que la nova persona que ocupi aquest càrrec podria voler tutelar des del començament aquest important programa per a qualsevol govern”.

Per aquest motiu, des del sector hoteler de la Costa Daurada central “volem advertir de nou que un retard en la planificació i adjudicació tornaria a ser letal pel sector, si no es pugués iniciar la comercialització dels paquets a principis de mes de setembre, com es preveu”, explicava el president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Xavier Roig. I és que entre terminis de presentació, adjudicació, recursos i contrarecursos, el calendari ja està tan ajustat que “no ens podem permetre cap retard sobre el planning previst”, assegura Roig.

A més d’aquesta possibilitat de retard en l’adjudicació, “el sector continua molt preocupat per l’estructura del plec de condicions i en com es traduirà la millora de la posició hotelera en la contractació de les pròximes edicions”.

Xavier Roig manifesta, en la mateixa línia que ho fa la Asociación Empresarial Hostelera de Benidorm, Costa Blanca y Comunidad Valenciana (HOSBEC), que “el Govern de l’Estat ha de ser sensible a les demandes d’un sector que aposta per la inversió, per la qualitat i pel treball”. Segons ell, “els hotelers no ens podem veure hipotecats per un programa que s’estendrà per 4 anys més (2 anualitats inicials, més 2 anualitats de pròrroga) amb uns preus que amb prou feines superen els 20€ per persona i dia i amb allotjament, pensió completa, vi i aigua, animació, wifi, televisors de plasma i hotels d’última generació”.

Així mateix, el president dels hotelers diu que “un nou programa basat en aquest
plantejament és completament inassumible i només provoca ruïna rere ruïna pel sector.
Treballar a pèrdues és un dèbil estímul per la part empresarial, per la qual cosa cada cop seran menys els establiments que vulguin participar i es degradarà el servei que es presta als usuaris d’edat”.

Es dóna la circumstància que els Pressupostos Generals de l’Estat presentats per l’Executiu Central no només no suposen cap increment de pressupost pel programa i per a aquesta millora, sinó que es retalla sobre el pressupost de 2018, la qual cosa ha generat incredulitat en el sector davant dels reiterats compromisos de millora que han anat exposant els diferents responsables.

 Darrera d’aquest programa existeix una inversió milionària en modernització d’instal·lacions i serveis. Els hotels que avui participen a l’operativa no tenen res a veure amb els hotels de fa 25 anys, mentre que l’estructura administrativa del programa continua essent pràcticament la mateixa que quan es va crear.

El sector hoteler exigeix del Govern de l’Estat la seva solidaritat expressa i considera
“imprescindible” que els nous plecs contemplin un escenari que permeti als empresaris, al menys, no perdre diners amb el programa. Ningú no pot oblidar que els dos pilars bàsics són, per un costat, “millorar la qualitat de vida de la gent gran”, però per l’altre, i no menys important, “garantir el treball hoteler a les zones turístiques. Si un d’aquests dos pilars es trenca, el sistema acabarà per caure, i el pilar hoteler està essent molt descuidat i menyspreat pels nostres governants des de fa molts anys”.

Els hotelers consideren que “el Govern de l’Estat no té cap excusa per la retallada
pressupostària i sí que té molts arguments per haver propiciat un increment de la seva
partida d’Imserso“. Cal tenir en compte que qui més guanya amb el propi programa és l’Estat: per cada euro que inverteix en rep 1,5€, per la qual cosa la seva rendibilitat és del 50%, encara que sigui a costa de la ruïna de centenars d’hotelers espanyols.

Diu el sector que “només és necessària la voluntat política per millorar el programa, tant en la via pressupostària com en la via d’actualitzar l’aportació dels usuaris que cada dia demanden més i millors serveis i que, a més, estan disposats a pagar per aquests, ja que les quantitats són absolutament ridícules”.