Absolts dos mossos acusats d’evitar una investigació a dos policies locals de Vila-seca

Un dels tres magistrats emet un vot particular perquè considera que se'ls hauria de condemnar

Imatge recurs d'una patrulla dels Mossos d'Esquadra.

L’Audiència de Tarragona ha absolt l’intendent Jaume Morón, excap dels Mossos al Tarragonès, i el sergent Xavier Cunillera, acusats d’evitar una investigació contra dos policies locals de Vila-seca que van apallissar un home el 2013. La fiscalia demanava 2,5 anys de presó, 1 any i 9 mesos d’inhabilitació, i 1.800 euros de multa per un suposat delicte de falsedat documental, i cinc mesos més d’inhabilitació per omissió del deure de perseguir delictes. La sentència conclou que no s’ha acreditat que els dos mossos tinguessin un pla preconcebut per no investigar els fets, tal com sostenia la fiscalia. La resolució, però, no ha estat unànime i un dels tres magistrats ha emès un vot particular perquè considera que se’ls hauria de condemnar.

Segons la sentència que ha avançat ‘La República Checa’ i a la qual ha tingut accés l’ACN, el tribunal no considera acreditades les acusacions i absol els mossos dels dos delictes. En la resolució, el tribunal subratlla que no han percebut “cap motiu o interès” dels acusats en ocultar els fets. A més, diu que no consta cap relació personal o d’amistat amb els policies locals, i que tampoc s’ha acreditat un mòbil o motivació que els portés a ocultar intencionadament dades rellevants de la investigació.

Un magistrat discrepa

Per contra, un dels tres magistrats considera que caldria condemnar-los i ha emès un vot particular. Segons ell, els acusats no van promoure la persecució dels policies locals, van ocultar intencionadament informació transcendent al jutjat i en van aportar una altra d’esbiaixada amb l’únic objectiu d’ocultar als agents implicats, cosa que van aconseguir, subratlla, perquè la investigació judicial de la pallissa va estar arxivada durant un any i mig.

El magistrat que signa el vot particular considera Morón i Cunillera autors d’un delicte de falsedat documental pel qual caldria condemnar-los a 1,5 anys de presó i multa de 1.080 euros, així com 1 any d’inhabilitació especial per a feines relacionades amb la funció policial i la seguretat ciutadana. A més, també els considera culpables de l’omissió del deure de perseguir delictes i considera que caldria condemnar-los a tres mesos més d’inhabilitació especial per al càrrec de policia.

La fiscalia encara pot presentar un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.