Entrevistem l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, per parlar d’actualitat municipal, dels grans projectes d’aquest mandat, l’àrea metropolitana i el repte de la recollida selectiva de la brossa.
Quin balanç fa d’aquest any i mig de mandat?
Uns mesos amb moltíssima feina. Hem sigut un govern continuista i hem conclòs projectes que ja teníem encetats de l’anterior mandat. Per exemple, l’agost del 2023 vam executar l’obra del canvi de gespa al camp de futbol o també la rotonda del cementiri. Portem més de 800 petites intervencions a la via pública en aquest any i mig.
I n’han encetat de nous?
Sí. El 2024 vam aprovar un nou pla d’inversions molt potent, de 12 milions d’euros. Hi contemplem les inversions de 2024 fins al 2030. Ara l’estem treballant per donar-li forma. Per exemple, hem començat fa poc la rotonda d’accés al polígon industrial de Constantí per la TV-3211. L’accés és complicat i poc segur, però amb aquesta rotonda facilitarem el trànsit. Internament, estem treballant projectes i licitacions importants. En breu sortirà la del canvi de la xarxa d’aigües del carrer Tarragona i de tota la pavimentació del carrer Centcelles i Gaudí.
“Portem més de 800 petites intervencions a la via pública en aquest any i mig”
La gran inversió seria el Centre Cultural Polivalent-Teatre Auditori, oi?
És la inversió més gran en 40 anys de democràcia. És una obra molt potent amb 5 milions d’euros. Només ens falta remodelar el control d’incendis per tenir l’informe favorable de bombers i licitar ja l’obra. Esprem que el 2025 es puguin començar les obres, que tenen una durada d’un any i mig. Ja tenim l’estructura feta i es faria el revestiment, el sostre i la part de dins.
Esquerra va portar la qüestió del finançament al Parlament. Comptaran amb l’ajuda de la Generalitat?
Ens agrada treballar amb tot el finançament de l’obra. Quan estava Esquerra a l’Ajuntament, va començar el projecte sense tenir el total dels diners per acabar-lo i es va encallar. En arribar nosaltres l’any 2015, vam veure prioritari actuar en la xarxa de carrers, ja que teníem un rendiment d’aigua molt baix. Vam fer molts carrers. Ara que ja hem arranjat la gran majoria, crèiem que era el moment d’encabir aquest equipament cultural. El volem projectar com un espai molt polivalent, que les entitats el gaudeixin i alhora tingui un teatre important.
És curiós perquè Esquerra fa aquesta proposta, però, quan governava Pere Aragonès (ERC), ens vam reunir amb la Generalitat junt amb el grup municipal d’Esquerra i ens van dir que no. Que si no hi havia pressupostos, res. Ara fan aquesta proposta de resolució perquè el nou Govern posi diners.
Ha tingut contactes amb el Govern d’Illa?
He parlat amb ells i em comenten que estan esperant les negociacions del pressupost. Si el tenen, segurament ens podran ajudar.
Si no hi ha pressupost, ens podem oblidar de la Generalitat?
Sí.
“El Centre Cultural Polivalent-Teatre Auditori és la inversió més gran en 40 anys de democràcia”
Les muralles és un dels altres projectes amb gran inversió.
El tenim molt avançat. S’han enderrocat dues cases al costat de la muralla per 250 mil euros, mentre que la recuperació de la muralla i la urbanització serà aproximadament 1 milió 200 mil.
El tramvia és un dels principals projectes metropolitans, però no passarà per Constantí.
Amb la tercera fase espero que puguem veure el tramvia a Constantí. La primera és de Cambrils a Vila-seca, la segona enllaça Reus i Tarragona i esperem que la tercera doni servei a Constantí, la Pobla o el Morell. Que no quedin retirats. Espero que d’aquí a 10 anys -així m’ho han dit de paraula- a la tercera fase s’incorpori Constantí.
La tercera fase? Això és oficial?
Encara no hi ha projecte, però m’han dit de paraula que hi haurà més fases i intentaran que arribi a més llocs. Està verd, però confio que arribarà el dia.
“Esperem que la tercera fase del tramvia doni servei a Constantí, la Pobla o el Morell”
Què espera d’aquesta àrea metropolitana?
Ja hi ha exemples de funcionament metropolità com Tac12 o Sirusa. El que s’està treballant ara és el transport. A banda del tramvia, el transport públic en autobús. Hem de tenir un servei conjunt i únic que sigui més eficient i beneficiós. Tot aprofitant que el 2028 venç la concessió dels busos interurbans.
Com s’hauria d’articular aquesta estratègia de mobilitat? Amb un ens de consens?
Amb totes les administracions que tenim coses a dir. Des dels ajuntaments fins al Consell Comarcal, la Diputació o la Generalitat, que és qui té la competència.
L’app de seguretat metropolitana ja avança, però falten municipis del Grup Impulsor. Serà normal trobar-nos en situacions com aquesta?
Sí. Cada municipi és únic i singular. La qüestió és impulsar-ho i, un cop en funcionament, estic segur que molts ajuntaments s’hi sumaran. Al final, les coses s’han de començar perquè siguin una realitat. Si no, es fa etern.
“Ja hi ha exemples de funcionament metropolità com Tac12 o Sirusa”
Ha d’existir una nova administració o només establir espais de trobada com Funecamp o Sirusa?
Està molt bé anomenar Funecamp, l’empresa pública funerària de Reus, Salou, Vila-seca i Constantí. Primer, s’ha de començar a caminar, cada ajuntament amb el projecte que cregui que és beneficiós. Un cop es demostrin que són projectes d’èxit, es faran més grans i es necessitarà una entitat que pugui estar per sobre per coordinar els ajuntaments. Similar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Les polítiques d’ocupació són una prioritat pel seu govern. Què tenen previst fer?
El conveni que hem signat amb la Cambra de Tarragona ens està donant un punt de vista molt professional del món empresarial. Tenim l’oficina municipal de treball i estem fent formació i interrelació amb les empreses del polígon industrial per caminar de la mà. Són les empreses les qui creen treball i les administracions hem d’intentar facilitar les coses.
Fins a quin punt les institucions tenen un pes en matèria laboral?
Per exemple, m’he reunit gairebé amb el 90% de les empreses del polígon. Fem subvencions per contractacions a gent de Constantí, subvencionem els nous emprenedors i fem una atenció molt personalitzada a l’oficina de treball. Tot això fa una gestió d’excel·lència.
“Un cop es demostrin que els projectes metropolitans són d’èxit, es faran més grans i es necessitarà una entitat que ho pugui coordinar”
La Biblioteca celebra el seu 25è aniversari amb un any ple d’actes. Què suposa aquest equipament pel municipi?
És un equipament clau a Constantí. Té molta vida i amb activitats de molta qualitat. Amb els 25 anys tenim un programa complert, on per exemple dissabte passat va venir Xavier Grasset a fer una xerrada sobre periodisme i llibres. És una biblioteca d’excel·lència, així ho diuen els usuaris.
Han fet canvis al POUM per afavorir habitatges unifamiliars. Per què?
En el planejament urbanístic de Constantí, la majoria dels solars són per construir blocs d’habitatges. Amb la modificació, el promotor pot escollir entre construir blocs o habitatges unifamiliars. És obrir el ventall. A més, amb la modificació també es poden utilitzar els baixos dels locals per habitatge.
S’han trobat amb promotors que els deia: ens interessa invertir, però en un altre tipus d’habitatge?
Sí. El sòl de Constantí és més econòmic que a Tarragona, Reus, Vila-seca o Cambrils. A més, estem en una situació geogràfica molt bona. Tindrem una gran demanda quan la crisi de l’habitatge baixi.
“La Biblioteca és un equipament clau a Constantí, té molta vida”
No arriben al 30% de recollida selectiva. Quins canvis han de fer per millorar aquest percentatge?
Estem molt per sota, tot i que en els darrers anys hem millorat una mica. En el darrer contracte de neteja viària i recollida selectiva vam fer un pas endavant i amb el nou contracte que estem preparant en donarem un altre amb més conscienciació. Esperarem a veure com evoluciona. La recollida porta a porta en edificis petits és molt fàcil, però en blocs és més complex. Hem de ser prudents i veure què fan els municipis similars al nostre.
Es plantejaria un model mixt amb porta a porta i contenidors tancats?
És una possibilitat. El problema dels contenidors amb targeta és que quan una persona gran va amb la targeta en una mà, amb la bossa a l’altra i intenta pujar al contenidor… No ens acaba de donar plena confiança. Prefereixo veure com funciona a altres llocs.