L’Ajuntament de Perafort edita un llibre sobre la història del Casal municipal amb motiu de Sant Jordi

Com és tradició, s’ha lliurat un exemplar a totes les llars del municipi i també s’ha obsequiat als veïns amb una rosa i un punt de llibre

L’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí ha mantingut un any més, la tradició d’editar un llibre amb  motiu de la celebració de Sant Jordi. Aquesta és una iniciativa que el consistori va engegar fa anys  i que té l’objectiu de publicar, de manera anual, un llibre que tingui alguna relació amb el municipi,  ja sigui perquè parla de la seva història, perquè ha estat escrit per algun dels seus habitants o bé,  perquè està fet gràcies a la col·laboració de tots els veïns i veïnes, com és el cas dels reculls de  receptes o fotografies que s’han publicat en edicions anteriors.  

En aquest 2021, el llibre que s’ha repartit a totes les llars del municipi és ‘30 anys del Casal de  Perafort’, i és que el proper 15 de juny farà tres dècades des que es va inaugurar aquest  equipament social. El llibre recull per tant, la història del Casal, des dels inicis del moviment  societari perafortí que va impulsar la creació d’un espai per a l’oci i el lleure dels habitants; passant  per la construcció de l’edifici, que va anar a càrrec de l’Ajuntament; i fins arribar a l’època actual de  la qual es recullen fotografies dels principals actes que any rere any, tenen lloc al Casal.  

‘30 anys del Casal de Perafort’ recull també articles de tots els presidents que ha tingut la Societat  Cultural i Recreativa de Perafort, associació gestora del Casal, des que aquest equipament  municipal es va inaugurar l’any 1991. Així doncs, han estat moltes les persones que han  col·laborat en l’elaboració d’aquest llibre. Els uns, perquè han escrit articles i els altres, perquè han  realitzat un treball de documentació essencial per a l’edició del llibre, treball que compren tant la  recerca de documents antics sobre l’associació, com la recopilació de fotografies antigues i actuals  dels actes celebrats al Casal durant aquestes tres dècades.  

“Aquest llibre compleix amb escreix la voluntat que ens vàrem marcar quan vam iniciar aquesta  tradició d’editar un llibre amb motiu de Sant Jordi. D’una banda, recull una part de la nostra història  i ens explica amb tot detall com unes quantes persones van ser capaces de crear una associació  que va vetllar per l’oci i el lleure dels habitants de Perafort i que després, va ser capaç de fer els  passos oportuns perquè l’Ajuntament construís aquest equipament dels quals ells, en són els  gestors”, explica Joan Martí Pla, alcalde de Perafort.  

Però aquesta no és l’única tradició que s’ha fet un lloc amb el pas del temps a Perafort, amb motiu  de la celebració de Sant Jordi. En aquest sentit, de nou, el consistori ha repartit a totes les llars i  junt amb el llibre, una rosa i un punt de llibre. Aquest últim ha estat elaborat amb el dibuix

guanyador d’un concurs organitzat entre els nens i les nenes de Perafort i Puigdelfí, per tal de  trobar la il·lustració amb què es faria aquest punt de llibre.  

D’altra banda, els més petits de la casa també han tingut un llibre de regal per part de  l’Ajuntament. En aquest sentit, els títols que s’han repartit són: ‘Bany amb sons. Les formes’, per a  nadons; ‘Animals del Mar’, per a petits de 2 a 4 anys; ‘A la fira’, per a nens i nenes a partir de 5  anys; ‘El perquè del cos humà’, adreçat a nens i nenes de més de 6 anys; ‘Quina família’, per a  lectors de més de 8 anys; ‘L’illa misteriosa’ i ‘Cinc setmanes amb globus’, ambdós de Jules Verne i  per a majors de 12 anys.  

“La celebració de Sant Jordi sempre ha estat molt especial a Perafort i Puigdelfí. Ens agrada  aquesta festa i creiem que és un bon dia per reivindicar la importància de la lectura entre els grans  i els petits, per això editem un llibre per als adults i en repartim d’altres adreçats especialment als  infants per tal que es familiaritzin amb aquest hàbit”, explica l’alcalde. El batlle també destaca que  “enguany, igual que l’any passat i a causa de la pandèmia, no hem pogut gaudir d’activitats  complementàries durant el dia de Sant Jordi, com per exemple, el nostre tradicional dinar popular  al Casal o la diada castellera. Esperem que l’any que ve puguem reprendre aquestes activitats  també. El que tenim clar és que no deixarem perdre la tradició d’editar un llibre relacionat amb el  nostre municipi”.