La Canonja celebra el 125è aniversari del naixement de l’escultor Salvador Martorell

Amb obligat retard a causa de la pandèmia ha tingut lloc la commemoració del 125è aniversari del naixement de l’escultor Salvador Martorell i Oller (La Canonja 1895 – Tarragona 1968).

L’acte tingué lloc el passat dijous 11 de novembre, al castell de Masricart, i fou presidit per l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, acompanyat pel diputat delegat dels Serveis d’Assistència al Ciutadà, Juanjo Garcia i el president del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví, Francesc Roig, com a entitat organitzadora.

Assistiren també a l’acte bona part dels regidors de l’ajuntament canongí i el director del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, Manel Margalef.

El motiu essencial de l’acte consistí en el lliurament de l’obra Vaixell Mare Internum que la Diputació de Tarragona ha cedit en dipòsit a l’Ajuntament de la Canonja per tal d’incorporar-la al conjunt d’obres de l’escultor canongí que ja integren el denominat Espai Martorell, ubicat a la planta baixa del Castell de Masricart. Es tracta del model original d’escaiola patinada que Martorell realitzà l’any 1936, per encàrrec de la família Bonet, i que un cop fosa en bronze fou instal·lada al jardí de la finca i inaugurada el dia 11 de juny de 1936.

Tal com manifestà Francesc Roig, “aquest acte forma part del conjunt d’activitats que de manera esgraonada ha vingut organitzant el Centre d’Estudis Canongins, des de 1985 fins ara, com un dels grans objectius de l’entitat en el procés reivindicatiu per a la recuperació de les identitats canongines.” Durant l’acte es projectà també un vídeo sobre la trajectòria i l’obra de l’escultor canongí Salvador Martorell, produït i editat per la Diputació de Tarragona i el Centre d’Estudis Canongins, amb guió de Francesc Roig Queralt. L’alcalde Roc Muñoz, va destacar l’obra de Salvador Martorell i va manifestar la voluntat del consistori de recuperar la memòria canongina i la dels seus fills il·lustres.

Igualment tingué lloc la presentació pública de l’única obra pictòrica, fins ara coneguda, de Salvador Martorell, realitzada probablement al voltant de 1920, durant la seva etapa barcelonina. Es tracta d’un oli sobre tela arpillera (62cm x 52cm) que reprodueix el paisatge urbà del Torrent de l’Olla amb destacada presència del convent de les Carmelites Descalces i el seu característic campanar (avui ja desaparegut). La localització i gestió adquisitiva d’aquest oli original de Martorell ha anat a càrrec del Centre d’Estudis Canongins amb l’objectiu que fos finalment adquirit per l’Ajuntament de la Canonja i col·locat al Saló de Plens municipal.