Joan Maria Sardà: “Les obres del carrer Major i Montserrat s’inauguraran per Sant Joan”

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

Després de més de 25 anys al capdavant de l’alcaldia de La Pobla de Mafumet, la legislatura actual, fortament marcada per la pandèmia de la Covid-19, ha estat una de les més complicades? Com la valora?

Sens dubte està sent la més complicada perquè ens enfrontem a un problema inèdit, per a nosaltres i per a tothom, i hem hagut de treballar a cegues, sense un full de ruta o una experiència prèvia que ens indiqués el camí a seguir. Amb tot, estic més que orgullós de la resposta i l’actitud responsable que durant tot aquest temps de pandèmia han mostrat el conjunt dels habitants de la Pobla. I voldria també fer una menció especial als professionals i als voluntaris del poble que han contribuït a fer una mica més suportable el temps de confinament: des dels vigilants municipals i voluntaris de Protecció Civil fins als membres de la Brigada municipal, passant per les iniciatives solidàries particulars i col·lectives que han tingut lloc al poble, així com als professionals de la farmàcia i el supermercat del poble, per estar al peu del canó oferint un servei bàsic a la nostra població. Per això, aprofito aquest espai per dir gràcies a tothom.

A les últimes municipals la seva candidatura aportava la renovació del 50% dels seus membres. Com valora la feina d’aquestes noves incorporacions després de dos anys de mandat?

Crec que estem fent una molt bona feina perquè, a més de seguir el programa al qual ens havíem compromès amb els electors pobletans, també hem lluitat contra una situació tan difícil com és la pandèmia. Hem fet front a aquest context amb un equip que, tot i ser inexpert en la gestió pública, sí que compta amb un bagatge acadèmic, professional i humà molt important i essencial en la situació que ens ha tocat viure. Per això, estic més que satisfet de les noves incorporacions i de com van assumint responsabilitats en benefici del conjunt de la nostra població.

Els estralls que ha causat a l’economia han estat molt importants. Quina és la situació actual de La Pobla i dels seus habitants?

L’economia de l’Ajuntament se n’ha ressentint, lògicament, però hem aguantat bé perquè des de sempre hem aplicat la màxima de no estirar més el braç que la màniga. I també gràcies a aquesta política, hem pogut impulsar accions de suport per fer front als estralls de la pandèmia. Ho hem fet, per exemple, amb un Pla de xoc econòmic contra les conseqüències econòmiques i socials de la Covid-19 que, en l’edició 2020, ha injectat 386.000 euros a les economies familiars de la Pobla, a través de la contractació de persones aturades, del suport a empreses i emprenedors, de l’ampliació en la dotació dels ajuts als estudiants, etc. I val a dir que, donada la situació pandèmica que encara vivim, hem renovat aquest pla d’ajuts per a l’any 2021.

Han encetat una campanya per a l’impuls del comerç local. Com està funcionant?

Aquesta és una altra de les iniciatives que hem creat per fer front als efectes econòmics de la pandèmia. El que hem fet és impulsar una campanya que ens permet ajudar el comerç local i, alhora, les famílies pobletanes, a través de la creació d’una subvenció directa a través d’una targeta moneder, carregada amb un import assignat en funció del nombre de persones convivents en un mateix habitatge, i que només pot ser utilitzat en els comerços locals adherits a la iniciativa. Aquest ajut directe serveix per compensar parcialment les despeses bàsiques d’una llar: hipoteca o lloguer i factures de subministres com aigua, llum, gas o telefonia.

Quins són els temes que han quedat pendents i que tindran prioritat en aquesta segona part de mandat?

La nostra màxima prioritat sempre ha estat i serà l’atenció a les persones. A la Pobla, les persones són el primer i el més important. La resta és secundari. I en aquest sentit, ara més que mai hem fet costat als pobletans i a les pobletanes, des d’una perspectiva mai viscuda abans com és oferir suport des de la distància en un moment de distanciament forçat per la pandèmia. A través dels equips municipals i dels voluntaris de Protecció Civil, hem intentat que ningú quedés desatès per culpa del confinament. A partir d’aquí i un cop superada la fase més dura de la pandèmia, hem reactivat projectes com la renovació i millora del carrers Major i Nostra Senyora de Montserrat, que hem pogut dur a terme durant aquest hivern i primavera i que, sortosament, el 24 de juny inaugurarem. Això sí, amb totes les precaucions i protocols antiCovid, perquè la seguretat i la salut de tothom és el més important.

Alguna vegada ha comentat que el foment de l’ocupació és una de les prioritats de l’equip de govern. Què s’està fent en aquest sentit?

Com ja he dit abans, hem impulsat un Pla de xoc econòmic contra les conseqüències econòmiques i socials de la Covid-19. En l’edició 2020, vam destinar 386.000 d’ajuts directes a empreses i autònoms del municipi. D’aquest import, 218.000 euros van correspondre a ajuts a autònoms; 18.000 euros van ser destinats a ajudar la creació de noves empreses i 150.000 euros més van ser destinats per l’Ajuntament a ajudar empreses locals a la contractació de treballadors empadronats al municipi i en situació d’atur. Aquest suport municipal a l’economia local s’ha traduït en la creació de 3 noves empreses; en 84 autònoms beneficiaris de la subvenció; i 12 empreses que han rebut ajuts per a la contractació de 19 persones empadronades i en situació d’atur. D’aquestes persones que han accedit a un contracte laboral, tres d’elles ho han fet amb caràcter indefinit; quatre amb un contracte mínim de 12 mesos i la resta amb un mínim de 3 mesos. Finalment, també hem creat 15 llocs de treball temporal a la Brigada municipal, així com el naixement de tres noves empreses.

La Generalitat ja permet revetlles i festes majors. Com encaren la festa major d’estiu de La Pobla?

Encarem la festa major amb la màxima il·lusió perquè, tret del parèntesi que va suposar el Nadal, venim d’un any i mig suspenent totes les festes i celebracions tradicionals del poble. A més, poder organitzar la festa major suposa que, poc a poc, anem recuperant la normalitat prèvia a la pandèmia tot i que, lògicament, encara amb moltes limitacions i precaucions. Malgrat tot, poder oferir un programa festiu ja és tot un èxit i una satisfacció que, ara, cal que gaudim amb seny i amb responsabilitat. Per això hem descartat alguns actes tradicionals i hem adaptat d’altres al protocol antiCovid, per exemple, limitant l’aforament dels espectacles, hem suprimit dinars i vermuts i hem optat per activitats a l’aire lliure, pensant sempre en la salut abans que en la diversió.