El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) va presentar ahir el nou projecte museogràfic del Museu Arqueològic de Tàrraco, que neix amb la voluntat de convertir l’exposició en referència per entendre l’època romana a Catalunya. La nova proposta aposta per un discurs més accessible i entenedor, que posi en valor una col·lecció única i que serà clau per entendre la història de Tàrraco i la romanitat.
Segons aquesta proposta, el futur museu oferirà un recorregut per deu segles d’història de Tàrraco (des dels antecedents ibers fins a l’arribada dels visigots) amb el suport de diversos recursos audiovisuals i interactius de nova creació, a més de la incorporació de peces mai exposades al públic.
El projecte suposarà una transformació completa de l’exposició respecte de l’existent fins al 2018, amb un recorregut nou. L’objectiu és donar el protagonisme a les peces arqueològiques com a eina per explicar històries i permetre que els visitants connectin amb el patrimoni i el passat de la ciutat.
La producció de la nova exposició, a la seu del museu de la plaça del Rei, i el trasllat de la col·lecció tenen un termini d’execució de 18 mesos.
El recorregut de la visita
El museu seguirà un relat que portarà el visitant per set àmbits, ordenats segons un criteri cronològic combinat amb el temàtic. El recorregut s’adapta a l’estructura particular de l’edifici, distribuït en quatre plantes on l’escala principal – presidida pel mosaic dels peixos- serà l’eix vertebrador al llarg de la visita.
La nova exposició potencia l’ambientació general dels espais, la contextualització de les peces, establint relacions entre elles, i cercant una presentació escenogràfica i alhora didàctica, que es reforça amb recursos gràfics, audiovisuals i interactius, de nova creació.
Entre altres novetats, per primera vegada es presentarà de manera conjunta el grup escultòric que decorava el front escènic del teatre romà, format per escultures imperials cuirassades i togades. També es podrà veure el conjunt arquitectònic i decoratiu del recinte de culte imperial, amb peces mai exposades com el ‘Clipeu de la Medusa’ o les ‘Gàrgoles de cap de lleó’.
Un dels objectius de la presentació serà mostrar al visitant la monumentalitat de Tàrraco. Al mateix temps, a través dels recursos museogràfics també s’evocaran els ambients d’una casa benestant model de Tàrraco per explicar la vida quotidiana.
L’accessibilitat és una altra de les prioritats del nou projecte, incorporant un recorregut accessible que se sumarà a les diferents millores que s’han executat gràcies a la rehabilitació de l’edifici.