La comunitat universitària va retre homenatge al professor Josep Guasch i Torres, que va morir el 15 de gener d’aquest any, en un acte replet de professorat, estudiants i personal de la URV, que van voler recordar la figura de Guasch. L’acte es va celebrar el divendres 24 de març al matí a la Facultat de Química i va acabar amb la descoberta d’una placa a la sala de graus de la Facultat d’Enologia que, a partir d’ara, duu el seu nom, igual que el vi Reserva 2021 que s’elabora a la Finca Experimental de la Universitat.
Pioner en l’ensenyança de la Química i l’Anàlisis enològiques a Catalunya, Guasch va ser un dels primers professors d’aquesta disciplina arreu de l’Estat. Va exercir d’investigador principal de diferents projectes de recerca en aquesta matèria a la URV i va impulsar el Grup de Recerca de Química Enològica i dels Aliments (QAea), que va ser l’embrió dels grups que actualment segueixen treballant en aquest àmbit a la Universitat.
Des de l’any 1978 va participar proactivament en la gestió universitària i va exercir diferents càrrecs acadèmics. Entre els més destacats, va ser president de la Comissió Acadèmica de la Divisió dels Centres Universitaris del Camp de Tarragona de la Universitat de Barcelona (1986-1989), vicerector d’Infraestructures de la URV (1995-1998), degà de la Facultat d’Enologia (2002-2004) i director del grup de recerca QAeA (1992-2015).
El professor de la URV Antoni González Senmartí va posar en valor “la bonhomia i la professió” de Guasch des dels inicis dels estudis universitaris de Química i Enologia a Tarragona així com la seva implicació en la creació dels ensenyaments i en la fundació de l’escola d’Enologia. González el va descriure com “un prestigiós professional” i va remarcar la seva àmplia trajectòria acadèmica.
Per la seva banda, l’exrector de la URV, Lluís Arola, va afirmar que “Guasch era destacat no només per l’especialitat, sinó per ser un home de pau i generós”. Va afegir també que “gràcies a ell, la seva bona feina i la seva generositat, la URV té un dels millors centres de formació d’enòlegs”.
Un acte molt emotiu que també va comptar amb la presència de la família del professor, que va rebre l’etiqueta del vi reserva 2021 i el pin de soci d’honor de GIENOL. En acabar, es va fer el descobriment de la placa de la sala de graus de la Facultat d’Enologia que, a partir d’ara, porta el nom del professor.
L’acte va estar presidit pel rector de la URV, Josep Pallarès, amb la presència dels degans de les Facultats de Química i d’Enologia, Joan Josep Carvajal i Manuel Suárez, del president de l’Associació Grupos de Investigación Enológica (GIENOL), Sergi Ferrer, i la responsable del grup de recerca Instrumental Sensometry, Olga Busto.