Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Una recerca demostra que l’oli d’oliva verge sense filtrar té efectes antihipertensius

Avatar photo

En aquest estudi hi han participat investigadores del Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la URV i el Grup d’Antioxidants de l’Estació Experimental del Zaidín de Granada

Oli d’oliva verge. Foto CEDIDA

L’oli d’oliva verge sense filtrar de la varietat picual conté pèptids naturals amb efecte antihipertensiu. Aquests pèptids (fragments de proteïnes) es poden generar com a conseqüència del procés de producció de l’oli d’oliva (durant la mòlta, la batuda de la pasta o la centrifugació) o com a conseqüència del metabolisme de les olives.

Molts d’aquests pèptids passen a l’oli d’oliva durant la producció, si bé la filtració de l’oli (àmpliament utilitzada en la indústria) sembla eliminar-los. Aquestes són les conclusions principals d’un estudi en què han participat investigadores del Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la Universitat Rovira i Virgili i el Grup d’Antioxidants de l’Estació Experimental del Zaidín (EEZ-CSIC) de Granada, que ha publicat la revista científica Clinical Nutrition.

Segons l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), la ingesta d’oli d’oliva verge pot produir beneficis cardiovasculars pels seus àcids grassos (principalment oleic) i per l’acció antioxidant procedent dels fenols específics de l’oli. En aquest estudi es van investigar els efectes antihipertensius dels pèptids presents en l’oli d’oliva verge sense filtrar. Per a això, l’equip va extreure els pèptids i va estudiar-ne els efectes antihipertensius tant in vitro com in vivo, utilitzant un model animal d’hipertensió.

Els resultats obtinguts in vitro van mostrar que l’extracte peptídic obtingut té la capacitat d’inhibir l’enzim convertidor d’angiotensina (ACE). Aquest enzim és clau per controlar la pressió arterial i la inhibició està lligada a una baixada de la pressió arterial. De fet, molts dels fàrmacs utilitzats per tractar la hipertensió utilitzen aquesta diana.

Posteriorment, es va avaluar l’efecte d’aquest extracte sobre la pressió arterial en animals hipertensos. L’administració dels pèptids presents en l’oli va reduir de manera molt significativa la pressió arterial sistòlica en aquest model animal.

“Al Grup de Recerca en Nutrigenòmica vam comprovar que, efectivament, existeix aquestefecte antihipertensiu dels pèptids extrets de l’oli d’oliva verge sense filtrar en animals hipertensos”, expliquen les investigadores Begoña Muguerza i Francisca Isabel Bravo. “Creiem que la producció d’oli d’oliva sense filtrar pot ser una forma d’enriquir-lo en pèptids bioactius que potser seran beneficiosos per ajudar a controlar la pressió arterial.

L’oli sense filtrar és menys estable i té una caducitat menor que l’oli filtrat, però consumir-lo pot tenir avantatges. Igual que hi ha mercat per a llet fresca i la llet UHT, de més caducitat, hi pot haver mercat per a l’oli d’oliva sense filtrar, que és com es consumia en l’antiguitat”, afirma l’investigador Eduardo López-Huertas, de la EEZ.

L’existència d’aquests pèptids “pot permetre el desenvolupament de nous usos per a aquest aliment, més enllà del seu valor nutricional, inclosa la producció d’olis d’oliva funcionals, suplements dietètics, nutricèutics i medicaments”, afegeix.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Manresa destina més de 140.000 euros a l’impuls de la pràctica esportiva de base

Notícia següent

Demanen no fumar a les platges i terrasses per evitar contagis

Notícies relacionades