Un establiment de Tarragona venia productes confiscats per la policia

La policia espanyola desarticula l'organització més activa en la importació i tractament il·legal d'aquests productes

Imatge d'arxiu d'un policia nacional. CEDIDA.

La policia espanyola ha inspeccionat un establiment comercial de Tarragona des d’on s’hauria distribuït gènere que havia estat prèviament intervingut de forma cautelar per la policia, en un macro operatiu contra la importació i tractament il·legal de gasos fluorats. En aquest operatiu conjunt de l’Agència Tributària i la policia espanyola s’ha pogut desarticular l’organització més activa en aquest frau.

Hi ha cinc detinguts com a suposats membres d’un complex entramat empresarial dedicat a la importació, comercialització i distribució irregular de tones de gasos que feien servir per a la refrigeració. La investigació va arrencar en unes naus de Ciudad Real i Madrid. Aquesta, però, va portar a un client final, amb establiment a Tarragona.

Des d’aquí s’haurien distribuït botelles de gasos fluorats que no contenien el gas etiquetat i facturat, per la qual cosa s’havia manipulat el recipient. “Tot plegat ho duien A terme amb ànim de lucre, ja que la botella facturada té un valor sis vegades superior, i evadint la càrrega fiscal associada”, remarquen fonts policials.

Després d’avançar en la investigació, es va determinar que el modus operandi del grup criminal consistia en la creació d’empreses a nom de testaferros que es portarien dedicant des de l’any 2018 a la importació de gasos fluorats de la Xina, eludint els controls duaners mitjançant la declaració en els documents únics administratius d’una partida aranzelària incorrecta que no corresponia amb el gènere importat.

Posteriorment, un cop en magatzems d’Almagro i Campo Real, es distribuïen els gasos fluorats mitjançant una empresa de logística a clients d’Espanya, Alemanya, França, Portugal i Senegal.

Es calcula que la descoberta de la mercaderia importada és de més de 15.000 ampolles de gasos fluorats. Encara s’està analitzant la documentació per calcular la quantitat total de gasos importats. No obstant això, tenint en compte el volum mínim dels recipients, la policia estima que la quantitat de gas fluorat importat és superior als 180.000 quilos.

La policia espanyola ho considera la major operació a nivell europeu realitzada fins a la data contra el frau de gasos d’efecte hivernacle, havent-se intervingut un total de més de 27.000 quilos de gasos fluorats i descobert més de 180.000.

Aquest entramat empresarial actuava incomplint la normativa comunitària, provocant l’emissió de tones de gasos a l’atmosfera sense autorització. Així, seria responsable d’haver emès de forma irregular l’equivalent a més de 234.000 tones de diòxid de carboni.

Finalment, es va muntar un operatiu policial per fer l’entrada i registre al domicili fiscal de la principal empresa, i es va procedir a la detenció dels integrants del grup.

Als cinc detinguts se’ls deté per estar involucrats en els delictes de contraban, contra el medi ambient, estafa, desobediència greu y pertinença a grup criminal.

L’operatiu, denominat ‘Verbena’, l’han dut a terme conjuntament la policia espanyola i l’Agència Tributària, en col·laboració amb l’Oficina Europea de la Lluita contra el Frau.