Tarragona sol·licitarà 3,4MEU als fons europeus pel projecte de l’Anella Verda

La renaturalització del Francolí i el desmantellament de la plataforma del Miracle són algunes de les accions incloses

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Un tram del parc del riu Francolí al seu pas per la ciutat de Tarragona, un dels espais inclosos en el projecte de l’Anella Verda. ACN

L’Ajuntament de Tarragona sol·licitarà 3,4 milions d’euros als fons Next Generation per implementar el projecte de l’Anella Verda. El consistori ha dissenyat un full de ruta ambiental que inclou diverses intervencions a les lleres dels rius, als boscos i al litoral de la ciutat. Entre les actuacions destaquen la renaturalització del riu Francolí, el desmantellament de la plataforma de la platja del Miracle, la recuperació de cultius al voltant del Pont del Diable o accions per lluitar contra espècies invasores a les platges, entre d’altres. El projecte també inclou la creació del Consell Municipal del Medi Ambient. La consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, ha explicat aquest dijous que les intervencions s’executaran fins al 2026.

“És un projecte molt ambiciós i molt important per l’escolta activa i perquè dona resposta a les reclamacions d’entitats ecologistes i de l’opinió pública”, ha afirmat la regidora. Miguel confia que obtindran els fons europeus perquè el projecte és “competitiu” i compleix amb els objectius de la convocatòria. Amb tot, diu, que si no aconsegueixen les ajudes europees tindran marcat el full de ruta ambiental per als pròxims anys. “La feina feta és útil en aquest sentit, si tenim el finançament es podrà accelerar i materialitzar les actuacions, estem bastant il·lusionades”, ha afegit.

El projecte de l’Anella Verda recull diverses actuacions en diferents ecosistemes. A tall d’exemple, un dels més rellevants és la renaturalització del riu Francolí. Entre les accions en aquest àmbit s’inclou la restauració dels hàbitats del riu, l’eliminació extensiva de nuclis de canyars, la reconfiguració dels endegaments de la llera aigües avall del pont de l’N-340 i l’arranjament del tram de camí de l’Anella Verda entre el Parc del Francolí i el Parc eco-històric del Pont del Diable.

A la desembocadura del riu Gaià es farà una altra de les actuacions. En aquest espai natural es plantegen treballs d’excavació de noves llacunes litorals sobre el marge esquerre del riu i es delimitaran les zones dunars, que influiran positivament en l’establiment d’àrees-nucli per a la preservació de la fauna i flora aquàtica i semiaquàtica d’aquest espai protegit.

Actuacions al litoral

També s’intervindrà a les platges tarragonines, com ara a l’Arrabassada, la Llarga o a la punta de la Móra de Tamarit. En aquests punts es pretén recuperar les reserves de dunes i lluitar contra les espècies invasores, així com instal·lar ancoratges ecològics dins l’Espai Natural Protegit de la Punta de la Móra. Així mateix, també es vol renaturalitzar la platja del Miracle i una de les accions més destacables serà la demolició de la plataforma de formigó.

Miguel ha explicat que el projecte també inclou la naturalització de la llacuna del Parc de l’Anella Mediterrània, el foment de la biodiversitat al Parc de Sant Pere i Sant Pau i la restauració d’espais forestals erosionats en l’entorn del Pont del Diable, entre altres intervencions. A banda, es constituirà el Consell Municipal del Medi Ambient de Tarragona, que serà l’òrgan que “fiscalitzarà” les accions ambientals i vetllarà pel compliment del pla de governança i de participació. Segons Miguel, la seva constitució serà una de les primeres actuacions que s’implementaran.

L’Ajuntament s’ha acollit a la convocatòria estatal i espera que es resolgui en els pròxims sis mesos. “És una convocatòria que ens serveix per donar resposta a totes les reclamacions de les entitats ecologistes amb qui hem d’anar de la mà; esperem que puguem arribar a bon port”, ha dit la consellera.