Tarragona instal·la una xarxa de retenció de residus al col·lector de clavegueram de la platja del Miracle

El sistema implantat per Ematsa, a mode de prova pilot, vol evitar que fins a nou tones anuals de brossa arribi al mar

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa) ha instal·lat una xarxa de retenció per reduir l’abocament de residus del sistema de clavegueram al mar. Situades al sobreeixidor del col·lector de clavegueram principal del barri de la Part Baixa de Tarragona, que té la seva sortida a la platja del Miracle, les xarxes han de permetre retenir la brossa que arrossega el clavegueram quan cauen forts aiguats.

Es tracta d’un projecte pilot que, segons els càlculs de la mateixa empresa d’aigües tarragonina, ha de permetre recollir fins a nou tones de residus anuals i evitar que aquests arribin al mar en episodis de pluges.

El sistema instal·lat consta d’un suport fixe d’acer inoxidable on estan subjectes sis malles que capturen els residus flotants, cadascuna pot aguantar fins a més de 100 quilos de pes. Tot el muntatge consta d’un sistema de monitorització que es troba en fase de proves. Les xarxes ja han entrat en funcionament en els darrers episodis de pluges i han recollit més d’una tona de residus.

Segons director gerent d’Ematsa, Daniel Milan, s’efectuarà un seguiment periòdic d’aquesta prova pilot “per anar millorant-la i augmentar la seva efectivitat, però, un cop superats els primers entrebancs lògics en una prova pilot, els primers resultats que hem obtingut són positius i hem aconseguit que bona part dels residus no arribin ni al mar ni la platja”.

Ematsa va posar en marxa aquesta iniciativa fa dos anys i ha analitzat diferents alternatives, que han anat des de desenvolupar un sistema de fabricació propi fins a la recerca de solucions disponibles. Finalment, aquest estiu va apostar per aquest sistema desenvolupat per una empresa catalana.

Al mateix temps, l’empresa d’aigües tarragonina també ha posat en marxa una acció de sensibilització que comparteix el mateix objectiu: evitar que els residus arribin al mar. En aquest cas, es tracta d’unes plaques col·locades al costat dels embornals amb el missatge “Vigila què hi aboques. El mar comença aquí”. En una primera fase s’han instal·lat 17 plaques ubicades a zones cèntriques i de gran afluència de vianants. Progressivament se n’instal·laran 50 més repartides per tota la ciutat.

El president d’Ematsa, Jordi Fortuny, explica “a través de les aigües residuals arriben a les estacions de depuració una gran quantitat de deixalles que les persones llencem al clavegueram com bastonets de les orelles, medicaments, olis, compreses, etc.”. “Amb aquest missatge volem recordar que els residus s’han de dipositar on toca, a l’aigua i al clavegueram no desapareixen per art de màgia”, ha argumentat. L’empresa destina cada any prop de 150.000 euros a retirar aquests residus durant el procés de depuració.