Figures de renom copen les llistes tarragonines per a les generals

Avatar photo

Les esquerres es juguen la seva continuïtat al govern estatal aquest 23 de juliol. Després d’uns comicis municipals on la dreta ha arrabassat la majoria de governs als socialistes, les eleccions generals s’esperen ajustades i amb altes probabilitats d’una suma de PP i VOX. En aquesta lluita, la circumscripció de Tarragona repartirà 6 diputats, que poden ser decisius per decantar la balança. A la recerca de la representació hi haurà fins a 16 candidatures, tot i que les úniques amb mínimes possibilitats de transformar els seus vots en escons seran unes sis. La majoria dels candidats en llocs de sortida són coneguts ja per haver exercit algun càrrec públic en els últims anys.

La pugna per la primera plaça podria tornar a estar entre ERC i el PSC -primer i segon fa quatre anys. Els republicans mantenen el sindicalista Jordi Salvador com a número 1 i la docent ebrenca Norma Pujol en el segon lloc. El vendrellenc Dani Pernas ocuparà la tercera plaça, encara que és complicat que algun partit arribi a tres diputats. En el bàndol socialista hi ha una clara renovació. La jubilació de Joan Ruiz i l’arribada a l’alcaldia reusenca de Sandra Guaita obliga a renovar les posicions de sortida de la llista. En el seu lloc, la tarragonina Valle Mellado encapçalarà la candidatura. La nova número 1 dels socialistes és l’actual directora de Tarragona Impulsa i va anar en el desè lloc a la llista de Rubén Viñuales a les municipals. L’anterior líder del PSC a l’Ajuntament de Reus, Andreu Martín, serà qui l’acompanyi a la candidatura com a número dos i la tercera plaça l’ocuparà la regidora vendrellenca Sílvia Vaquero.

Junts també es podria intentar colar en la pugna entre socialistes i republicans amb la candidatura liderada per Josep Maria Cruset. Un cap de llista amb un extens bagatge. Primer, com a alcalde de Riudoms i vicepresident de la Diputació i, tot seguit, com a president de l’Autoritat Portuària del Port de Tarragona. La diputada ebrenca al Parlament i regidora de l’Aldea, Irene Negre, serà qui seguirà Cruset a la llista.

L’últim partit que va aconseguir representació el 2019, En Comú Podem, anirà sota el paraigua de la nova marca de Yolanda Díaz, Sumar. A més, el seu candidat evoca records dolços dels comuns. Fèlix Alonso aspira a tornar al Congrés després del seu pas pel govern de les Illes Balears com a Director General de Consum. Abans, havia sigut alcalde d’Altafulla i el cap de llista quan van guanyar les generals a la província tant el 2015 com el 2016. El segon lloc serà per a la candidata jove de la candidatura Laura Quiñones, actual tècnica del grup municipal a l’Ajuntament.

Tant el PP com VOX intentaran que l’onada conservadora els impulsi per fer-se amb algun d’aquests sis diputats tarragonins, que el 2019 no van ser capaços d’assolir. Els populars presenten l’exportaveu salouenc de Ciutadans, Pere Lluís Huguet, amb qui intentarà arreplegar aquell 5,9% dels vots que encara conservaven els taronges el 10N de 2019. Per la seva banda, la dreta radical portarà el diputat al Parlament, Sergio Macián com a cap de llista.

A part d’aquests partits, el PDeCat concorrerà a les eleccions generals sota el nom d’Espai CiU, agrupant diversos micropartits que van sorgir d’aquella formació. L’alcalde de Sant Jaume dels Domenys i militants de Convergents, Magí Pallarès serà qui lideri la llista. Els postconvergents no tenen gairebé oportunitats d’arribar al diputat, però uns resultats decents podrien fer-li la guitza a Junts. La CUP, que també compta amb pocs números per entrar a Tarragona, estarà encapçalada per l’exregidor reusenc Edgar Fernández.

Els últims resultats a Tarragona

A les eleccions del 28 d’abril de 2019, els escons es van repartir en dos per ERC, un pel PSC, un per Ciutadans, un per Junts i un per En Comú Podem. Davant la manca d’acord per governar, el 10 de novembre es van tornar a repetir les eleccions, on els taronges van caure a tot l’Estat i es van deixar el seu diputat tarragoní en benefici dels socialistes.

En el cicle electoral anterior -també amb repetició inclosa- el taulell polític va deixar una excessiva fragmentació. Els comuns es van endur la victòria el 2015 i el 2016, però fins a sis partits van aconseguir esgarrapar un diputat (ECP, ERC, PSC, CDC, Cs i PP). Aquesta equitat també es va repetir el 2011, encara que amb menys partits. CiU va conquerir la primera plaça amb dos diputats, els mateixos que van treure el PSC i el PP. Per trobar l’última victòria socialista, ens hauríem de remuntar fins al 2008, quan sota el lideratge de José Luis Rodríguez Zapatero van treure 4 escons. Convergents i populars se’n van quedar un cadascú.

Quatre senadors en joc

A banda de la llista pel Congrés dels Diputats, els electors també podran triar tres senadors. Els quatre més votats seran qui obtinguin l’escó a la cambra alta. Els republicans presenten l’ebrenc Jordi Geseni i els ja senadors Laura Castel i Josep Rufà. El trio del PSC estarà encapçalat també per un ebrenc, Manel de la Vega, i el seguiran la regidora vendrellenca Núria Rovira i l’exconseller tarragoní Mario Soler. L’exalcalde de Montblanc, Josep Andreu, liderarà la llista de Junts al Senat, que també incorpora la regidora rapitenca Elena Queral i Eugeni Sedano. La reusenca Nazaret Troya serà el puntal de la candidatura dels comuns al Senat, amb l’extreballador d’IQOXE Francisco Pizarro i Antònia García Bascuña.

Per part del PP, els candidats són Rafael Luna, Montserrat Duch i Miguel Ángel Cilleruelo. Els voxaires porten Tíbor Rius, Isabel María Lorenzo i David Gracia. En el cas d’Espai CiU, només presentarà una candidata: Josepa Loos. A diferència de les candidatures del Congrés, on hi havia 16 llistes, pel Senat només s’hi presentaran 13 formacions.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Entra en funcionament la variant de l’Ametlla de la canonada del CAT

Notícia següent

Blanes es prepara per a les Eleccions Generals del 23 de Juliol

Notícies relacionades