Tarragona estrena Rigoletto, la primera gran producció d’òpera de la ciutat

L'adaptació de l'obra de Verdi aplega més d'un centenar d'artistes amb veus destacades com el baríton Àngel Òdena

El baríton tarragoní, Àngel Òdena, actuant a l’òpera Rigoletto, feta al Teatre Auditori de Camp de Mart de Tarragona. ACN

Tarragona ha estrenat aquest divendres Rigoletto, la primera gran producció d’òpera feta íntegrament a la ciutat. L’adaptació de l’obra de Giuseppe Verdi ha reunit més d’un centenar d’artistes, entre solistes, figurants i músics a l’escenari del Teatre Auditori del Camp de Mart. Entre ells, les veus del baríton tarragoní Àngel Òdena o la soprano Sábina Puértolas.

L’Ajuntament ha impulsat el muntatge pel qual s’ha creat expressament un cor, una orquestra i un cos de figurants. “Portar aquesta gran obra aquí ha estat un repte important”, ha afirmat a l’ACN el codirector, Llorenç Corbella. L’espectacle, que gairebé ha exhaurit les entrades, ha donat el tret de sortida al Festival d’Estiu de Tarragona.

Davant de més d’un miler de persones, el 70% de l’aforament, s’ha estrenat el Rigoletto ‘tarragoní’, la primera gran d’òpera produïda a Tarragona amb la majoria dels artistes i tècnics procedents del territori. L’òpera tarragonina ha ofert una versió contemporània del clàssic de Verdi amb l’amor, l’odi, la passió, l’engany, la venjança i l’abús de poder escenificats per l’equip de més de 130 artistes. En concret, hi han participat onze solistes, com el baríton tarragoní Àngel Òdena, la soprano Sábina Puértolas, els tenors Antonio Gandía i Roger Padulles, i les tarragonines Carolina Fajardo i Mireia Tarragó, les quals són veus destacades del gènere operístic.

Dirigits pel prestigiós Oliver Díaz, una cinquantena de músics i 24 cantaires han interpretat la música de Verdi en els tres actes de la funció. De fet, s’ha creat expressament el Cor de l’Òpera de Tarragona, l’Orquestra de l’Òpera de Tarragona i el Cos de Ball de l’Òpera de Tarragona. La producció també ha comptat amb una vintena de figurants i gairebé una trenta de professionals tècnics i artístics.

El tarragoní Àngel Òdena, amb una llarga i reputada trajectòria com a solista, ha interpretat el protagonista: Rigoletto. Tot i els nervis propis d’una estrena, el baríton s’ha mostrat il·lusionat per estrenar una òpera a “casa”. “Les sensacions són molt bones, l’espai és únic i incomparable respecte a molts llocs d’Europa; Hem treballat dur des de fa uns mesos perquè pugui funcionar, espero que allò que ara és extraordinari es converteixi en ordinari”, confia l’artista en referència al fet que és el primer gran muntatge fet a Tarragona.

Pel que fa a l’escenografia ha estat dirigida per Montse Colomé i Llorenç Corbella. El codirector ha explicat que la història transcórrer al jardí del duc, aprofitant la muralla romana. “Hem fet una estructura que ens acompanya en diferents carrers i amb la llum ens ajuda a configurar cada espai”, ha detallat Corbella. “Tenia molt clar que hi havia d’haver dues alçades per explicar les diferents escenes i les interaccions entre els personatges”, ha afegit.

Segons el codirector, el vestuari és un dels trets que apropen el clàssic als temps actuals. “Els canvis d’escenografia hem volgut que fossin a la vista, que els fessin els figurants acompanyats de la música; l’escenografia balla, és un personatge més d’aquesta producció”, ha subratllat. Preguntat sobre el tret diferencial d’aquesta adaptació, Corbella ha assegurat que la força de l’òpera és el mateix compositor: “Tota la culpa la té Verdi, la música és molt potent i està plena d’àries, duets, tercets, i quartets”, ha dit.

Rigoletto és una òpera de tres actes amb música de Giuseppe Verdi i llibret de Francesco Maria Piave, basada en l’obra teatral ‘Le roi s’amuse’, de Victor Hugo. Forma part de la trilogia popular operística conjuntament amb ‘Il trovatore’ i ‘La Traviata’, que va compondre el músic italià. Es va estrenar, amb problemes de censura, l’11 de març de 1851, al teatre La Fenice de Venècia.

L’Ajuntament de Tarragona ha impulsat l’òpera amb l’objectiu de promoure la cultura. La iniciativa ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i diverses empreses que han fet aportacions econòmiques. El pressupost de l’obra s’ha xifrat en uns 200.000 euros. Els promotors han descartat que es faci més d’una única representació a la ciutat o que giri per altres ciutats del país.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Cruïlla detecta 89 positius a les portes del recinte en la segona nit

Notícia següent

L’atenció domiciliària a la gent gran del Pirineu es reforça

Notícies relacionades