Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

Sorgeixen les primeres troballes a les excavacions del Teatre Romà

Avatar photo
Imatge de les noves excavacions que s’estan duent a terme al Teatre Romà de Tarragona. Foto La Ciutat

Aquest matí s’han donat a conèixer els primers resultats fruït de les excavacions que s’estan portant a terme a l’Hyposcaenium* del Teatre Romà. Les troballes principals són dues estructures hidràuliques, que al mateix temps serveixen de base d’un edifici de grans dimensions. Les obres arqueològiques es van iniciar el passat mes de gener i formen part de la 2a fase del projecte de recuperació i posada en valor del monument.

Jacinto Sánchez, el director de les excavacions, ha explicat que els resultats preliminaris són la troballa d’una fase constructiva anterior al Teatre i la detecció d’elements que ajuden a entendre la construcció i cimentació de la infraestructura romana. A més, amb els treballs ha aparegut un petit nou camí, encara que Sánchez no ha pogut especificar, de moment, la seva funcionalitat.

Sánchez ha ressaltat que s’han descobert unes estructures hidràuliques, a sobre de les quals s’ha localitzat un edifici de grans dimensions, delimitat per dos grans naus. Aquestes dues infraestructures serien, segons Sánchez, naus portuàries d’emmagatzament anteriors a la construcció del Teatre, que daten, aproximadament, del segle I a.C.

El director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, ha afirmat que, malgrat que allò que han trobat s’ho esperaven, “no deixa de ser espectacular”. Rueda ha comentat que les obres són necessàries per elaborar qualsevol plantejament que es faci a posteriori al voltant del monument. El director ha indicat que ara “ens trobem en una etapa de reflexió, tot i que volem presentar per finals d’any un projecte d’adequació, circulació i senyalització d’aquesta nova zona.”

Per la seva banda, Mònica Borell, directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, ha anunciat que no hi ha previstes noves excavacions, tot i que ha recordat que al final dependrà de les necessitats dels arqueòlegs. Borell ha incidit en el fet de continuar treballant progressivament perquè el conjunt del monument es pugui obrir al públic, de tal manera que la població constati l’enriquiment de l’espai.

2a fase de les excavacions al Teatre Romà. Foto La Ciutat
*Què és l’Hyposcaenium?

Hyposcaenium: es tracta de l’espai situat sota l’escenari del teatre, delimitat per un mur davanter (fons pulpiti) on se situen les parelles de pous destinats als pals del teló i el gran mur posterior de fonamentació de la façana escènica (frons scaenae). Aquest espai, travessat per una gran claveguera central, va ser parcialment excavat l’any 1976, però sense esgotar la seqüència, i hi van quedar testimonis i separacions entre sondatges i els nivells inferiors, anteriors a la construcció del teatre, amb presència de murs i estrats relacionats. D’aquest punt procedeix la pràctica totalitat d’escultures i fragments arquitectònics de la façana escènica que es poden veure, actualment, a l’exposició TARRACO/MNAT, al Tinglado 4.

 

Total
0
Shares
Notícia anterior

El futur Complex de Turisme Social i Alberg de Joventut de Tarragona tindrà més de 500 places

Notícia següent

Les Biblioteques de Barcelona arriben al milió d'usuaris

Notícies relacionades