Torreforta, Camp Clar, el Pilar, La Granja i Riu Clar recuperen la Cavalcada de Reis

Les diferents associacions de veïns han sumat esforços perquè la gent dels barris torni a gaudir d'aquesta activitat 8 anys després

La tradicional Cavalcada de Reis torna a Torreforta, Camp Clar, La Granja i el Pilar. Després de 8 anys sense aquest popular esdeveniment, els Barris de Ponent ho recuperen gràcies al treball i el consens entre les diverses associacions de veïns del Pilar-Eixample, Progressista de Torreforta, Riu Clar, Zona Esportiva de Camp Clar, Torrenova i la Granja. La cavalcada, que tindrà lloc el dissabte 5 de gener, s’ha organitzat de tal manera que no coincideixi amb la rua que es fa al centre de la ciutat, de manera que s’iniciarà a les 17 h i sortirà des del Mercat Central de Torreforta, passant per la Rambla de Ponent, i acabant -cap a les 18.30 h- a la plaça de la Salut, davant de la residència de Ponent perquè els usuaris i els seus familiars puguin rebre a Ses Majestats els Reis Mags.

“És tot un orgull rescatar el que es va perdre en el seu dia”, ha dit visiblement contenta la presidenta de l’Associació de Veïns (AVV) del Pilar-Eixample -i en representació de la resta d’AVV participants-, Cristina Berrio. La representant veïnal ha destacat la il·lusió que li han transmès les famílies i els nens que estan col·laborant en l’organització de la rua. Berrio ha apuntat “la falta de relleu generacional” com un dels motius de la pèrdua de la tradicional cavalcada dels Barris de Ponent, ara ja fa 8 anys, segons apuntava la representant. Per la seva banda, Quico Pérez, un dels personatges històrics del moviment veïnal dels Barris de Ponent, ha apuntat també que els interessos d’unes associacions i altres, que no arribaven a un consens clar, i els presidents de les quals defensaven interessos propis també va influir en la desaparició de la Cavalcada de Reis de Ponent.

Una cavalcada sorpresa

Els detalls de la cavalcada, però, no han estat desvetllats i Berrio ha animat a tots aquells que tinguin curiositat que “vinguin a veure-la”. Tot i això, la representant veïnal ha manifestat que serà una rua de “proximitat” que constarà de quatre elements bàsics. Quico Pérez, per la seva banda, ha recordat la rua que es feia antigament i ha assegurat que té “records molt bonics”. Pérez ha explicat que eren rues molt llargues, de gairebé “dues hores i mitja de recorregut”, i complicades des del punt de vista de l’organització, ja que no comptaven amb el suport de la Guàrdia Urbana per tallar el tràfic i ho havien de fer entre els mateixos veïns i representants veïnals.

No trepitjarà la cavalcada al centre de la ciutat

Un dels reptes a l’hora d’organitzar aquest esdeveniment a Torreforta, Camp Clar, el Pilar, La Granja, Torrenova i Riu Clar era que no coincidís amb la tradicional cavalcada que es realitza cada any al centre de la ciutat. Per això, la rua de Ponent tindrà inici a les 17 h i es preveu que finalitzi a les 18.30 h. D’aquesta manera, les persones que vulguin podran assistir també a la cavalcada del centre de la ciutat que tindrà inici a partir de les 19 h.

La consellera de Cultura, Begoña Floria, que ha assistit a aquesta presentació per mostrar el seu suport a la iniciativa, ha manifestat que, tot i que no és partidària de “diversificar les activitats que tenen a veure amb celebracions de ciutat”, quan Berrio li va presentar el projecte i davant el fet que moltes famílies del Barris de Ponent no assistien a la cavalcada al centre de la ciutat per la disgregació, li va semblar bona idea. D’aquesta manera, i vetllant perquè les dues activitats no entressin en competència, el consistori ha treballat conjuntament amb les Associacions de Veïns per fer realitat la recuperació de la cavalcada a Ponent.

Revitalització del Mercat de Torreforta

D’altra banda, Berrio també ha destacat la importància de donar inici a la rua des del Mercat de Torreforta. L’organització ha triat l’equipament com a punt d’arrencada, donat que la iniciativa també pretén dinamitzar aquest mercat i el seu entorn com a “punt neuràlgic” a Ponent. Aquesta vegada, el trajecte dels Reis començarà al mercat de Torreforta i continuarà per Riu Montsant fins a arribar a la rambla de Ponent, que recorrerà sencera fins a acabar a la plaça de la Salut, una hora i mitja després. La cavalcada, organitzada per les diverses associacions de veïns, ha comptat amb el suport econòmic de l’AEQT i la col·laboració de l’Ajuntament.