Tarragona acull la 2a edició del Seminari Internacional Planet Youth

El seminari es realitzarà els pròxims dies 17 i 18 a l’Aula Magna del Campus Catalunya de la URV

Des de l’any 2015 l’Ajuntament de Tarragona treballa de manera intensa amb el programa comunitari Planet Youth. Aquest any, juntament amb l’Icelandic Centre for Social Research and Analisy (ICSRA) són els encarregats d’organitzar la 2a edició del Seminari Internacional Planet Youth. Els dies  17 i 18 d’abril Tarragona acollirà especialistes internacionals en matèria de prevenció de les addicions entre adolescents en el Seminari Planet Youth. Es tracta d’una iniciativa islandesa de prevenció comunitària que pretén reduir els consums de drogues en la població juvenil i promoure entorns saludables.

Tarragona va ser l’única ciutat espanyola que va participar, dins del projecte europeu Erasmus+, en l’estudi comparatiu dels hàbits i estils de vida dels joves de diversos països . L’any 2015 l’Ajuntament va realitzar enquestes als joves de la ciutat d’entre 15 i 16 anys per obtenir una percepció de les addiccions juvenils. Es van enquestar  2.500 joves, això va permetre obtenir una mostra del 100%.

Les dades extretes d’aquest estudi van ser analitzades mitjançant l’aliança del Departament d’Antropologia- des del Medical Anthropology Research Center- i la Càtedra d’Inclusió Social de la URV. Per aquesta raó el seminari es durà a terme a l’Aula Magna de la universitat. Les enquestes van mostrar que un 60% havien consumit alcohol els últims 30 dies, un 30% cànnabis i un 17% tabac.  Després de dur a terme les enquestes es va procedir a organitzar reunions amb el consell escolar de cada centre per comunicar els resultats de les enquestes del seu centre. L’Ajuntament preveu que en un període de cinc anys obtindran dades de reducció de dits índexs. Remarquen que Islàndia va trigar 20 anys a aconseguir una mostra de reducció.

La consellera de serveis a la persona, Ana Santos, ha comentat que l’estigma dels mals hàbits en zones problemàtiques de la ciutat és incorrecte. Les dades demostren que els tants per cent d’addicció són gairebé els mateixos a tots els instituts de Tarragona.

L’àrea de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona, en el marc del Planet Youth, conjuntament amb diferents departaments municipals organitzen fòrums consultius als diferents centres cívics  dels barris de la ciutat. Compten amb la col·laboració dels centres escolars, les AMPAs , el teixit associatiu sanitari com el Col·legi de Farmacèutics, el Col·legi de Metges i el de Psicòlegs, la Fundació Smart City, la Fundació Jocs Mediterranis 2018 i Assesora’tgna o Komando Nits Q.

Les jornades es dirigeixen als professionals interessants en la prevenció de drogues i la promoció de la salut dels infants i adolescents. Es  preveu una assistència de 150 persones. Diversos experts formaran part del seminari. A escala mundial, destaquen Gregor Burkhart, responsable de prevenció de l’Observatori Europeu sobre Drogues (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Adiction); Mariano Montenegro, ex-director de SENDA (Servei Nacional per a la prevenció i rehabilitació de Drogues i Alcohol) a Xile, i Erik Leijonmarck, secretari general de ECAD (European Cities Against Drugs).

Les inscripcions del 2nd Workshop internacional de Planet Youth ja estan obertes i es poden formalitzar a través de la web: http://entornosaludable.planetyouth.es/

Podeu consultar la programació del seminari aquí