Omplir els balcons de flors, una iniciativa impulsada a Tarragona

La iniciativa s'inspira en un jardí de la ciutat australiana de Sidney

Salvador Minguella i Jorge Herrero davant de l'edifici situat a Rambla Nova 35, on es poden veure els balcons amb flors. Foto: Laura V-M

L’Associació sense ànim de lucre Flors als Balcons neix amb l’objectiu de donar color, sostenibilitat i guarnir la ciutat de Tarragona. Així ho ha explicat Jorge Herrero, fundador de l’associació, juntament amb Marta Ricomà i Carlos Mollá.

L’edifici situat a Rambla Nova 35 ha estat el primer a adherir-se a la iniciativa, el qual ja llueix geranis amb flors ataronjades amb ànim que durin tot l’any. L’associació té  a la seva disposició un equip d’assessors experts en flors, terres, paisatgisme, medi ambient, plagues, remeis i adobs de la zona de Tarragona.

El seu impulsor, Jorge Herrero, esmenta que hi ha “una necessitat real d’envoltar-nos d’un paisatge sostenible perquè la ciutat de Tarragona té l’aire amb més químics que en altres ciutats donada les indústries petroquímiques. Les plantes ens ajuden a depurar l’aire i retenen les partícules nocives. La població ha de ser conscient que més plantes contribueixen a una millor qualitat de l’aire”. I no només això, sinó que segons els estudis les plantes aporten altres efectes positius com  proporcionar zones d’ombra i frescor a l’estiu.

Tots aquells que vulguin sumar-s’hi a la iniciativa poden contactar amb Flors als Balcons mitjançant les xarxes socials i ells aportaran informació, voluntaris i organització, així com les flors, els testos amb material reciclable i la terra, fent un seguiment del seu manteniment, un servei que tindrà un cost total de 19 €.

La joieria Rabat Zaida i Via T han estat els principals col·laboradors.

Sidney com a inspiració

El projecte es va inspirar en un fet ocorregut fa uns anys a la ciutat australiana de Sidney, on una veïna que vivia davant d’un descampat municipal abandonat va començar a plantar flors i va canviar l’estètica d’aquella zona. Els veïns van començar a col·laborar amb ella i, amb els anys, s’ha convertit en un dels jardins més bonics d’Austràlia.