La CUP demana canvis per combatre els problemes de trànsit en horari escolar

Laia Estrada i Eva Miguel durant la roda de premsa. MARIA COMABELLA.

Arran d’un tuit que la regidora Laia Estrada va publicar fa uns dies, aquest matí la CUP ha fet una roda de premsa per obrir el debat sobre les problemàtiques de mobilitat durant les entrades i sortides dels centres escolars.

La cupaire ha manifestat que durant aquests períodes de temps i entre setmana s’aglutinen desenes de cotxes que deixen o recullen la canalla de les escoles, i que els problemes s’originen perquè els vehicles aparquen en llocs prohibits o s’inhabiliten alguns carrils. Estrada també ha manifestat que aquesta aglomeració de cotxes suposa també un problema des del punt de vista mediambiental, i que “hem aprovat la moció per avançar-nos a la implantació de la ZBE a Tarragona sense abordar la qüestió del transport escolar”.

La regidora ha explicat que la majoria de problemes es donen als col·legis concertats, que se situen a la Rambla Nova, Estanislau Figueres, Passeig Torroja i l’Arc de Sant Llorenç, el Carrer Rovira i Virgili o el Carrer del Mar. Per argumentar-ho, ha explicat que Tarragona és la tercera ciutat catalana amb més segregació escolar en l’eduació infantil i primària, i que “l’escola pública respecta més la zoonificació escolar, la majoria de l’alumnat dels centres públics és del barri”.

Estrada també ha denunciat la permissivitat i la passivitat dels agents de policia en alguns centres com el de Teresianes, en què la Guàrdia Urbana ha acordat amb el col·legi que els pares i mares poden aparcar durant deu minuts en les entrades i sortides dels escolars, sense que això suposi cap tipus de multa.

Per la seva part, Eva Miguel ha defensat que “aquesta problemàtica no es pot revertir d’un dia per l’altre” i que “cal desenvolupar un projecte conjuntament amb els centres educatius”. Miguel proposa dues accions: implantar camins escolars, que ja es contemplaven al PMUS que va caducar el 2017, i establir un sistema de transport escolar que disminueixi l’ús del cotxe.