Engega el procés participatiu per al Pla Local de l’Habitatge 2020-2025

S’ha obert un espai de debat virtual i s’han convocat diverses reunions informatives i participatives

Ahir a la tarda es va engegar el nou procés participatiu del Pla Local de l’Habitatge 2020-2025, amb una primera sessió informativa al Palau de Congressos de Tarragona, que van presidir el regidor i president d’SMHAUSA, Hermán Pinedo i la primera tinent d’alcalde, Carla Aguilar-Cunill. Aquesta iniciativa compartida amb els tarragonins i tarragonines té per objectiu, principalment, donar a conèixer el nou Pla, així com també possibilitar l’activació d’actuacions que contribueixin a fer efectiu el dret de les persones a gaudir d’un habitatge digne i assequible.

El Pla es defineix en tres paràmetres. D’una banda analitzar i diagnosticar la problemàtica municipal en matèria d’habitatge, que amb el darrer pla (2012-2018) ha quedat obsoleta, arran dels canvis que ha sofert la ciutat. En segon lloc, posar en joc els objectius i les estratègies a seguir a partir d’ara, tenint en compte el que s’havia fet fins ara i en què es pot millorar i/o canviar. I finalment, arribar a la tercera fase, que serà la de definir i programar les actuacions municipals relatives a l’habitatge per a un període de sis anys vista.

A partir d’ara i durant el mes de març, es convocaran una sèrie de reunions amb diferents agents vinculats a la matèria, així com entitats i col·lectius específics, veïns i veïnes i tothom que hi vulgui participar. Es preveu que el procés finalitzi al juny, amb una presentació de tot el recopilat, així com de les conclusions preses en aquestes reunions i en les propostes que també es poden fer arribar en l’espai de debat online que ja és obert a tothom.

El regidor i president del Servei Municipal de l’habitatge (SMHAUSA), Hermán Pinedo, va evidenciar que “tot i que anteriorment ja s’havia fet feina, ara volem definir les polítiques municipals per als propers sis anys, amb unes polítiques adaptades a les circumstàncies del moment i a les noves possibilitats econòmiques actuals” perquè cal incidir més en el fet que “l’accés a l’habitatge és un dret de tota la ciutadania i tot i així hi ha molta gent que no pot gaudir-ne”.

Per la seva banda, la primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament, Carla Aguilar-Cunill, que va ser present ahir a la sessió informativa, destacava que “tenir cura de la ciutadania és un element indispensable per adquirir una societat més justa i igualitària i per aquest motiu és fonamental obrir aquest procés a totes les persones que són les qui pateixen de primera mà les problemàtiques actuals de l’habitatge”, com son l’augment del preu de lloguer, els desnonaments o la degradació dels seus habitatges.

Els ponents vanconvidar a tothom a participar en el procés, ja sigui assistint a les sessions o través del web que s’ha creat com a espai de debat virtual participa.tarragona.cat i així entre tots “identificar les problemàtiques i realitzar una diagnosi compartida de la situació actual”.

Aquest procés participatiu es duu a terme des d’SMHAUSA, junt amb la Càtedra UNESCO d’habitatge de la URV.