Els bancs d’una plaça de Bonavista enfronten els veïns i l’amo d’un bar

Els avis que sempre es reuneixen en aquest espai han aconseguit que l'Ajuntament paralitzi la retirada dels bancs que el propietari volia treure per ampliar la seva terrassa

0
2184
Imatge del grup de veïns als bancs on es reuneixen i de fons el bar que tenia el permís per retirar els bancs. Foto: Alba Sancha

Els bancs de la plaça del carrer 20 de Bonavista han creat la discòrdia entre els veïns i els propietaris del bar situat en la cruïlla entre aquest mateix carrer i el carrer 11. Es tracta de tres bancs, situats en forma de quadrat, on els veïns -d’entre 60 i 85 anys- es reuneixen tots els dies i gairebé a totes hores per xerrar o bé estar a la fresca sota l’ombra dels arbres que envolten aquest preuat espai. El passat divendres, però, els veïns van veure perillar aquest racó que fa més de 40 anys esdevé lloc de reunió quan un individu va començar a descargolar els bancs. El propietari de l’establiment havia demanat un permís per ampliar la seva terrassa en aquest espai i l’Ajuntament li havia concedit. Però, per això era necessari retirar els bancs.

“L’únic que ens interessa a nosaltres és que els bancs no els toquin”, diu rotundament Maria Fernández, veïna de la plaça. Són aquests bancs els que van generar la polèmica el passat divendres quan un individu, contractat pel propietari de l’establiment de restauració, segons expliquen els veïns, va començar a treure els cargols dels bancs on, fins i tot, hi havia gent asseguda. En aquell moment, un dels veïns que es trobava allà va ordenar a l’home que deixés de fer el que estava fent. A causa de l’enfrontament, els veïns es van posar en contacte amb la presidenta de l’associació de veïns de Bonavista, Loli Gutiérrez, que va acudir fins al lloc. Un cop allà, i donat el to que havia adquirit la discussió, Guitérrez va trucar a la Guàrdia Urbana.

De fet, va ser quan la Guàrdia Urbana va arribar que els veïns van comprovar que, efectivament, l’amo del negoci tenia el permís. Però, els agents del cos policial van aconsellar que es paralitzés la retirada dels bancs, com a mínim fins al dilluns següent. Amb tot això, els veïns coincideix que el principal culpable ha estat l’Ajuntament. “Per tal de cobrar, no miren res”, diu empipada la Maria, que, a més, afegeix que “no pot ser que per omplir les arques facin el que han fet”.

Segons la presidenta de l’AAVV Bonavista, des de l’Ajuntament els han assegurat que havien comprovat la viabilitat per concedir aquest permís al restaurador. Tot i això, els veïns apunten que el propietari de l’establiment “el que vol és treure els bancs  per posar les seves taules sota l’ombra i posar els bancs sota el sol”, però, “el problema és seu perquè ha vingut després i no ens farà fora per posar-se ell”, asseguren. A més, un altre veí, Diego Gómez, apunta que si els bancs s’instal·len on es tenia previst segons aquest permís, aquests farien nosa perquè hi ha un local pertanyent a un establiment comercial de la mateixa plaça on es realitza la càrrega i descàrrega. “Nosaltres no volem fer mal al seu negoci, però tampoc volem que ens treguin el que és nostre”, defensa la Maria.

Després de realitzar les gestions pertanyents, la presidenta de l’AVV Bonavista es va posar en contacte amb l’Ajuntament fins que, aquest dilluns, un representant del departament de mobilitat del consistori va acudir fins al racó de la discòrdia. Aquest va decidir que, de moment, s’havia d’aturar la retirada dels bancs fins que hi hagués una decisió definitiva per part del consistori. Finalment, els avis celebren que l’aturada és definitiva. Gutiérrez explica que “des de l’Ajuntament  han fet arribar un escrit al propietari del bar per comunicar-li que els bancs no es mouran. És definitiu”. “L’associació ha fet el que havia de fer: defensar els veïns i els bancs”, sentencia la líder veïnal.

“La plaça dels Avis”

Però, la unió i la lluita dels veïns no passarà en va. Arran de tota aquesta situació, que ha mantingut els avis units i lluitant per un objectiu comú, la Loli Gutiérrez proposa que aquesta plaça, que no té nom, es bategi com la “plaça dels Avis”. De fet, assegura que ho faran arribar a l’Ajuntament. D’aquesta manera, es referma que la plaça és dels avis i que no els faran fora.

FER UN COMENTARI