El Port de Tarragona millora la seva connectivitat amb l’ampliació de la xarxa de fibra òptica

Les obres començaran l’últim trimestre de 2019 amb un pressupost de més de mig milió d’euros

El Port de Tarragona desplegarà més de 20.000 metres de cable de fibra òptica per cobrir tot el perímetre de les instal·lacions portuàries per millorar la connectivitat i prestar un millor servei als seus usuaris. El projecte en procés de licitació suposarà una inversió de 520.000 euros i entrarà en funcionament a mitjans de l’any vinent.

L’ampliació del servei de xarxa de fibra òptica del Port de Tarragona posarà en marxa un “punt neutre” dins del recinte portuari per acollir els futurs racks de distribució per als diferents operadors. La creació del “punt neutre” donarà servei perquè les empreses es puguin connectar a la xarxa amb l’objectiu de millorar les comunicacions i l’assistència digital a la comunitat portuària. Des d’aquest “punt neutre” es desplegarà una xarxa de 64 fibres en tot el perímetre del port, que representen uns 20 km metres de cable. Aquest cablejat es distribuirà en dos trams, nord i sud, per garantir una bona connectivitat en cadascun dels trams.

Una vegada resolt el tràmit de contractació es preveu que els treballs de cablejat comencin durant el darrer trimestre de 2019 amb un període d’execució de 7 mesos a comptar a partir de la signatura del contracte.

Procés de digitalització

L’ampliació i millora de fibra òptica és un projecte dins del pla de digitalització que està implementant el Port de Tarragona. Aquest pla consisteix en incorporar els avantatges tecnològics en la gestió i en la logística del Port per augmentar la competitivitat i afrontar amb garanties els reptes planteja la revolució tecnològica en la logística i en el món portuari.
La innovació digital en l’àmbit de la gestió, logística i medi ambient és una prioritat per al Port de Tarragona per formar part del procés de transformació digital global que està afectant a l’economia. El Port de Tarragona aposta per la incorporació dels avantatges de la digitalització en àmbits com l’atenció al client, en l’agilitat i eficiència dels processos logístics i en els fluxos d’informació, així com en el treball col·laboratiu en xarxa.

Smart Port

L’aposta per convertir els ports catalans en infraestructures intel·ligents és un dels cinc grans eixos d’actuació política prioritària en què es basa l’agenda digital del Govern de la Generalitat de Catalunya per bastir un país digital de referència.
En línia amb aquest repte, el Port de Tarragona basa la seva estratègia de digitalització en satisfer demandes d’economia, seguretat, eficiència i comptabilitat ambiental mitjançant solucions tecnològiques per aconseguir una transformació digital i assolir una alta productivitat, refermar el compromís amb el medi ambient i mantenir uns costos sostenibles.
Precisament, el pròxim dia 2 d’octubre el Port de Tarragona organitza la ‘2a Jornada Automation Digital Port’, una jornada per parlar sobre indústria 4.0 i analitzar els nous processos d’automatització intel·ligent i l’aplicació de tecnologia blockchain.