El Port de Tarragona i el Parc Subaquàtic de Tarragona realitzen un simulacre de rescat

Avatar photo

L’exercici va consistir en l’alliberament d’un bussejador atrapat al vaixell enfonsat ’La Dragonera’

El Port de Tarragona i el Parc subaquàtic de Tarragona van dur a terme, fa uns dies, un simulacre de rescat. L’exercici va consistir, previ avís dels responsables d’emergències del Parc Subaquàtic de Tarragona, en l’alliberament d’un bussejador atrapat al vaixell enfonsat a ‘La Dragonera’. El bussejador que simulava ser la víctima va ser alliberat pel grup de rescat especialitzat GRAE (Bombers de la Generalitat) i els GEAS (Grup Especialista d’Activitats
Subaquàtiques).

El començament de l’exercici va ser a les 9.00 hores del matí i va finalitzar al voltant de les 11.30 hores. El simulacre va ser dirigit pel Port de Tarragona amb la col·laboració de Capitania Marítima i Salvament Marítim i coordinat per tots els equips d’emergències implicats. L’exercici va permetre posar en funcionament el pla d’emergències de la Societat d’Exploracions Submarines de Tarragona (SES) i la seva coordinació amb el Pla d’Autoprotecció del Port de Tarragona (PAU). L’inici de la intervenció va començar quan, des del parc subaquàtic de Tarragona, es va donar el senyal d’alarma i l’avís al Centre de Comandament Avançat de la Policia Portuària de Tarragona (CCA).

La coordinació entre equips

A partir d’aquest moment, es va activar el PAU del Port de Tarragona a nivell 1, que consisteix, en aquest cas, en la mobilització del centre de comandament avançat i l’activació dels protocols de comunicació des del CCA/CCS (Centre Control Salvament) així com el desplaçament al lloc dels fets dels diferents equips d’intervenció i actuacions.

Aquests protocols van activar els mitjans sanitaris de PrevenPort i d’Activa Mútua, els Bombers de la Generalitat, els bombers del Parc Químic, el Centre de Coordinació i Salvament (CCS), la Capitania Marítima, els Mossos d’Esquadra, el servei marítim de la GC, la Guàrdia Civil del Port i la Policia Portuària del Port de Tarragona, tots ells desenvolupant tasques de cooperació per tal de resoldre l’incident amb les actuacions més adients i consensuades.

Jornada de formació

En l’exercici van participar unes 50 persones, membres dels diferents grups d’intervenció. Una vegada finalitzada la intervenció els grups d’intervenció es van reunir a la sala de conferències del Port de Tarragona per dur a terme un briefing de simulacre amb les principals conclusions i propostes de millores. Les persones implicades van estudiar la coordinació i la revisió dels protocols de cadascuna de les actuacions així com l’anàlisi dels procediments específics de
rescat.

La sessió de formació posterior al simulacre va comptar amb la presència del responsable d’actuacions d’emergències en mitjà submarí, Albert Pradillo, que va liderar aquesta jornada tècnica sobre riscos específics en les activitats subaquàtiques, destacant la importància de la coordinació de tots els agents implicats en la resolució d’una activitat d’aquestes característiques.

Pradillo, mèdic traumatòleg i col·laborador amb Activa Mutua, va parlar sobre els diferents nivells de risc en el busseig, els tipus d’emergències en què es poden trobar els i les professionals, sobre la medicina específicament subaquàtica i els tipus d’accidents. Però sobretot va voler destacar que el principal objectiu d’una intervenció és la de conservar la vida de la persona accidentada i al mateix temps la de les persones especialitzades que actuen per donar-li suport i resolució a l’accident.

Simulacre superat satisfactòriament

Segons declaracions dels principals responsables de l’exercici, l’efectivitat de les mesures d’actuació i els procediments específics del rescat es van resoldre de forma satisfactòria, tot i que és important establir i escoltar noves propostes de millora.

Igual que altres simulacres que periòdicament es realitzen en el Port de Tarragona, l’objectiu de l’exercici va ser comprovar l’eficàcia dels protocols d’avisos i comunicació entre tots els grups d’actuació, la seva coordinació, el temps de resposta i posar a prova els procediments d’activació del PAU del Port de Tarragona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els Bombers centren la recerca dels desapareguts als llocs on s’han detectat indicis

Notícia següent

En marxa les obres per arranjar la zona esportiva del Morell

Notícies relacionades