’13 banderes fosques’, l’exposició que mostra l’horror dels bombardejos a Tarragona

La mostra reprodueix una selecció de fotografies preses per l'aviació italiana que es podran veure fins a finals de març

L’exposició ’13 banderes fosques’ recull tretze fotografies fetes per l’aviació italiana en els bombardejos a Tarragona i, el seu entorn, durant la Guerra Civil Espanyola. La mostra, inaugurada aquest diumenge, reflexiona sobre l’ús de la violència per accedir al poder i l’horror patit durant el conflicte bèl·lic. El fotògraf Ricard Martínez, creador de l’exposició, ha reproduït una selecció de retrats dels fons del Centre d’Història Contemporània de Catalunya i les ha exposat en banderes. Així, explica que “s’obliga” a l’observador a “agafar la mateixa actitud” dels tarragonins i “reproduir la jerarquia visual entre els qui van patir els atacs i els que els van realitzar”. L’exposició es podrà veure fins al 20 de març i s’emmarca en els actes organitzats pel port tarragoní per commemorar el 80è aniversari del final de l’efemèride.
La majoria de fotografies es conserven a l’arxiu de l’aviació italiana però per fer aquesta exposició s’han escollit les imatges més “clares” i les que millor identificaven els bombardeigs, segons ha explicat Martínez. Es tracta d’un conjunt de retrats procedents de dues col·leccions dedicades als atacs al litoral català i espanyol del Centre d’Història Contemporània de Catalunya.

“Documentaven exhaustivament les seves agressions per aprendre, s’estaven preparant per a la Segona Guerra Mundial”, ha recordat el fotògraf. I és que la mostra empeny a l’espectador a mirar les fotografies des de baix cap dalt i a observar-les des del punt de vista dels aviadors italians. “Les hem reutilitzats posant-les amunt per adoptar l’actitud dels tarragonins mirant el cel amb molta por i per assenyalar els autors d’aquells atacs”, ha subratllat Martínez. Uns atacs, que segons el fotògraf, són el record del final de l’efemèride i del començament d’una dictadura “ferotge”.

La inauguració de la mostra s’ha hagut de realitzar a l’interior del Museu del Port de Tarragona a causa del plugim, ja que les tretze banderes estan ubicades a l’exterior d’aquest equipament del barri del Serrallo.

A banda de l’exposició, el port tarragoní també ha organitzat el taller de refotografia, ‘Traces i estralls, un passeig per l’interior de les fotografies de la Guerra Civil al Port de Tarragona’, el qual s’està duent a terme aquest cap de setmana i s’allargarà fins al 22 de gener.

A més, en el marc dels actes commemoratius dels 80 anys del final de la Guerra Civil Espanyola, també s’ha programat la presentació del llibre ‘Les obres al Port de Tarragona durant la postguerra (1939-1952). Reconstrucció i eixamplament en temps difícil’, el proper 29 de gener i, la projecció del documental ‘El Periple. La vella llum d’Europa’, de Mario Pons Muria, que tancarà les activitats programades el pròxim 19 de febrer.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El tarragoní Àngel Garcia, campió del concurs “Home Més Fort de la Ribera”

Notícia següent

La llotja de Lleida s’omple amb l’art dels infants de l’Aula Municipal de Teatre

Notícies relacionades