Sant Jordi al Moll de Costa de Tarragona

El Port de Tarragona acull diverses activitats culturals i de lleure fins al 25 d’abril

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts
Imatge del Moll de Costa de Tarragona. Foto CEDIDA

Durant aquest cap de setmana, el Moll de Costa acull una variada proposta d’activitats amb  el lema ‘Sant Jordi al Port’. Enguany, el Port de Tarragona no pot ser, com la resta  d’institucions i entitats tarragonines, a la rambla Nova i proposa a la ciutadania fer una  passejada pel Moll de Costa durant tot aquest cap de setmana per a celebrar la Diada de Sant  Jordi. 

Des de dimarts 20 i fins al diumenge 25 d’abril, qui visiti aquest espai tarragoní pot trobar  parada de llibres i activitats populars com ara fer una visita en golondrina pel recinte portuari,  una representació de titelles o endinsar-se en la història portuària amb el Museu a través de  visites guiades o representacions teatralitzades. Totes les activitats són gratuïtes, amb reserva  prèvia. 

‘Sant Jordi al Port’ 

El Port va iniciar dimecres 20 d’abril i fins al divendres 23 la campanya ‘Sant Jordi a les  escoles’, un taller d’exlibris marítims i convida els alumnes d’educació infantil a crear el seu  propi exlibris inspirat en l’obra del pintor montblanquí Maties Palau Ferré, l’artista que exposa  actualment al Tinglado 1.  

Com en Setmana Santa, el Port posa a disposició de la ciutadania, els dies 23, 24 i 25 d’abril, la golondrina per poder visitar el recinte portuari des del mart i contemplar el Port i el Serrallo.  L’extraordinària acollida que ha tingut la proposta ha fet que cada dia es programin, amb  reserva prèvia, diferents visites: les 18 h i 19 h el dia 23 d’abril, les 10 h, 11 h, 12 h, 17 h 18 h  i 19 h el dia 24 d’abril i, finalment, a les 10 h i 11 h el dia 25 d’abril.  

I a les 12 hores del dissabte 24, el Museu del Port ofereix, gratuïtament amb reserva prèvia,  la visita guiada ‘Del Museu al Serrallo’, una activitat que també incorpora un passeig en  golondrina després del recorregut pels carrers del barri dels pescadors, descobrint la seva  història i la seva gent, l’urbanisme i la pesca. 

La parada de llibres, que habitualment s’impulsa des del Servei de Publicacions portuari,  enguany s’instal·la davant del Tinglado 1 del Moll de Costa, el 24 d’abril d’11 h a 13 h, i el  25 d’abril d’11 h a 14 h. Sant Jordi és la data per donar a conèixer les novetats editorials i el  Port, dona a conèixer les darreres novetats com ara l’Atles Històric il·lustrat del Port de  Tarragona i ‘Els Fontanals i Vidal’. Una família influent al barri del Port de Tarragona (1825- 1960’)

I, per al públic infantil, diumenge 25 d’abril a les 11 h i a es 12.30 h davant del mateix  Tinglado 1 hi ha la representació de “La divertida història del cavaller Jordi”, una 

entretinguda història amb titelles, de la mà de la companyia Invisible Titelles que presentarà  la seva adaptació de la llegenda de Sant Jordi.  

I encara el diumenge 25 hi ha dues cites més: a les 12 hores es pot fer amb el Museu del  Port, una visita teatralitzada ‘Treballant al moll’ on Baldomero Mallol, un treballador  portuari, relata com era la vida abans als molls amb anècdotes i curiositats. I també el mateix  diumenge, a les 11 h i a les 12 h es farà una visita guiada per l’exposició ‘Palau Ferré.  Retrospectiva biogràfica’ al Tinglado 1. Enguany se celebra l’Any Maties Palau i s’exposen  les seves obres arreu de Catalunya, el Moll de Costa és la seu tarragonina.  

Dues exposicions del territori 

Fins al mes de juny es poden visitar dues exposicions força interessants d’artistes del nostre territori i que fins ara han tingut gran èxit de públic. En el Refugi 1 del Moll de Costa hi ha una exposició col·lectiva del grup ARA (Associació Reusenca d’Artistes) sota el títol ‘Mostra Col·lectiva d’Art Mediterrani Català’

D’entrada lliure, és una mostra que neix de la inquietud de setze artistes reusencs de dues generacions i es mostren en un recull de pintures, fotografies i escultures sota el paraigua de l’art mediterrani català. ARA és una entitat sense ànim de lucre fundada el 2003 que vol difondre la consideració professional d’artistes del territori fomentant activitats i promovent l’art per donar a conèixer les arts plàstiques. 

I al davant d’aquest espai, al Tinglado 1, es pot visitar també l’exposició del pintor, escultor i ceramista montblanquí Maties Palau Ferré, un artista d’una esplèndida trajectòria internacional, que enguany amb motiu del centenari del seu naixement, la Generalitat ha declarat oficialment l’Any Palau Farré. I el Port de Tarragona s’hi ha sumat i acull una mostra retrospectiva del pintor sota el títol ‘Retrospectiva Biogràfica’ on s’exposen les seves singulars obres que reflecteixen el periple vital de l’artista. 

La seva singularitat cubista es reflecteix en la seva passió pel color que plasma amb uns traços expressionistes. Cal també ressaltar que fou un defensor dels valors de la pau, la solidaritat i la llibertat, un compromís que es va materialitzar amb nombroses donacions dels seus quadres per a projectes socials i culturals com Amnistia Internacional o Mans Unides, entre d’altres. 

La mostra, amb un component audiovisual destacat, té un important focus a les xarxes socials. S’ofereixen diversos audiovisuals amb la seva trajectòria o un vídeo de records a partir d’entrevistes a la ciutadania que el va conèixer. La mostra, que acull el periple vital d’un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX, romandrà oberta al públic fins al 13 de juny. 

Els horaris d’ambdues exposicions són de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 17 a 20 h, els diumenges d’11 a 14 h i dilluns tancat. L’accés és lliure. 

L’Arxiu i el Museu del Port oberts per Sant Jordi 

L’Arxiu del Port presenta en format digital les seves propostes i, com cada setmana, convida a reflexionar, des de la seva secció ArxiPortus sobre la preservació de la memòria històrica