Quines són les activitats permeses en la fase 2?

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

Catalunya se situarà a partir del dilluns en la fase 1 de la desescalada i alguns territoris progressen a la fase 2, amb situacions més pròximes a la denominada nova normalitat.

Aquest avanç coincideix amb l’ordre publicada aquest divendres al BOE per la qual es flexibilitzen les franges horàries als municipis de menys de 10.000 habitants que estaran en la fase 1 del pla de desescalada i que podran acollir-se a algunes mesures previstes per a la fase 2.

En aquests llocs, s’eliminen les restriccions tant per als nens com per a la pràctica a l’aire lliure de l’activitat física no professional, es podran autoritzar els mercats a l’aire lliure i reobrir al públic els establiments d’hostaleria i restauració per a consum al local, excepte les discoteques i bars d’oci nocturn.

L’asimetria de la desescalada fa que aquest dilluns la majoria de catalans convisquin en dues fases diferents del Pla per a la transició cap a una nova normalitat.

Mesures establertes per a la fase 1

· Obertura de botigues de fins a 400 metres quadrats sense cita prèvia. Quan tinguin una superfície útil superior, es pugui limitar l’espai que es reobre al públic ajustant-se a aquest llindar.
· Els comerços poden fer rebaixes.
· Estan permeses la caça i la pesca esportiva i recreativa.
· Reunions de fins a 10 persones dins i fora de casa, mantenint la distància de seguretat de dos metres i respectant les normes d’higiene relativa a rentada de mans i l’«etiqueta respiratòria».
· Ús de cotxe de fins a 9 places per part dels habitants d’un mateix domicili.
· Obertura de terrasses al 50% de la seva capacitat.
· Vetlles per a un nombre limitat de familiars en instal·lacions públiques o privades: quinze persones a l’aire lliure o deu en espais tancats. Podran assistir als enterraments o al comiat per a la cremació quinze persones.
· Mercats ambulants a l’aire lliure en la via pública. Limitació inicial al 25% dels llocs habituals i afluència màxima de la tercera part de l’aforament.
· Els llocs de culte obriran, encara que només es permetrà l’entrada de fins a un terç de la seva capacitat.
· Obertura d’hotels sense ús de les zones comunes.
· Les biblioteques oferiran el servei de préstec, també la lectura amb limitació d’aforament.
· En l’àmbit cultural, estaran permesos els actes amb límits d’assistència.
· Els museus obriran les seves portes per a permetre un terç de l’entrada màxima i amb control d’aglomeracions a les sales.
· Obertura de concessionaris de cotxes amb cita prèvia.
· Turisme actiu i de naturalesa per a grups limitats de persones.
· Esport no professional: en instal·lacions esportives a l’aire lliure sense públic, només per a practicar esports en els quals no existeixi contacte, com l’atletisme o el tenis. Als centres esportius, activitats esportives individuals amb prèvia cita en centres que no impliquin contacte físic ni ús de vestuaris.
· Esport professional: obertura de centres d’alt rendiment amb mesures d’higiene i protecció reforçades i, si és possible, torns. Entrenament mitjà en lligues professionals.

Activitats permeses en la Fase 2

· Bars i restaurants comencen a servir menjar als seus locals, amb un màxim del 40% de l’aforament i mantenint 2 metres de seguretat entre taules. Les discoteques i bars d’oci nocturn romandran tancats.
· Obren els centres comercials, amb un aforament màxim del 30% per a les seves zones comunes (que només podran utilitzar-se per al trànsit) i del 40% per als locals comercials. · Les zones infantils i ludoteques romandran tancades.
· S’amplia l’aforament de les botigues al 40%.
· Visites a habitatges tutelats i centres residencials de persones amb discapacitat. Caldrà concertar la visita, que estarà limitada a un familiar per resident i requerirà l’ús d’equips de protecció.
· Visites a residències d’ancians en casos excepcionals com el final de la vida o l’alleujament de descompensació neurocognitiva del resident. Aquestes visites no podran produir-se si hi ha casos de COVID-19 o algun resident en quarantena.
· Fins a 25 persones podran assistir a un enterrament o cerimònia de cremació. En el cas de les vetlles, 25 persones en espais a l’aire lliure o 15 persones en espais tancats.
· S’amplia l’aforament dels llocs de culte al 50%.
· Es permeten les noces en tota mena d’instal·lacions, sempre que no se superi el cinquanta per cent del seu aforament, i en tot cas un màxim de cent persones en espais a l’aire lliure o de cinquanta persones en espais tancats. Caldrà mantenir la distància social, la higiene de mans i l’etiqueta respiratòria.
· Poden obrir les sales d’exposicions, amb la limitació d’un terç de l’aforament.
· Reobertura de cinemes, teatres i auditoris, amb butaques preassignades i un terç de l’aforament. Altres locals en els quals se celebrin actes o espectacles culturals imposaran un límit de 50 persones si són tancats i de 400 si són a l’aire lliure.
· Comença a permetre’s la visita a monuments, també amb el límit del 30% de l’aforament.
· Obren les piscines recreatives, amb condicions per a mantenir-les sempre que estiguin lliures de microorganismes patògens i de substàncies que puguin afectar negativament la salut de l’usuari. Aforament màxim del 30%, establiment d’horaris per torns, cita prèvia requerida i 2 metres de distància de seguretat entre banyistes.
· Obertura de piscines esportives, tant a l’aire lliure com cobertes, amb un terç de l’aforament, cita prèvia i un únic esportista per carril.
E· s podrà realitzar activitat física no professional a qualsevol hora, excepte en les franges de 10 a 12 i de 19 a 20 hores, destinades a persones de més de 70 anys.
· Entrenaments bàsics i individuals d’esportistes de lligues no professionals, entrenaments totals dels professionals (per torns i al 50% de la capacitat de la instal·lació).
· Es reprendrà la competició esportiva professional sempre que l’evolució de la situació sanitària ho permeti, sense públic i a porta tancada, si bé podran accedir els mitjans de comunicació per a la seva retransmissió.
· Obertura de les instal·lacions esportives cobertes per a la realització d’activitats esportives, amb cita prèvia i al 30% de la seva capacitat.
· Es pot anar a la platja, on es podran realitzar activitats esportives, professionals o d’esbarjo de manera individual i sense contacte físic.
· Obertura de les residències per a investigadors.
· Obertura al públic de zones comunes d’hotels, però només estarà permès un terç de l’aforament.
L· es biblioteques permetran l’ús de les seves sales amb un terç de la seva capacitat màxima.
· S’amplien a vint persones els grups que poden realitzar activitats de turisme actiu i de naturalesa.
· Es permet la celebració de congressos, trobades, reunions de negoci i conferències amb un màxim de 50 assistents.