En Comú i Podem a Tarragona s’uneixen per presentar una candidatura conjunta

0
548

Aquest matí s’ha presentat l’acord al que han arribat En Comú i Podem a Tarragona per presentar una candidatura conjunta a les eleccions municipals, amb Carla Aguilar-Cunill com número u i Hermán Pinedo Sánchez com número dos.

En un moment de fragmentació de les forces polítiques, Podem i En Comú han mantingut la ferma convicció de que juntes som més fortes, convicció que té com a fruit aquesta candidatura conjunta. Perquè creiem fermament que la ciutadania mereix un projecte polític fort i valent, capaç d’anar més enllà de les sigles de partits i amb un compromís real al seu territori.

Estem construint un projecte amb un objectiu clar: construir una nova Tarragona. Aquesta nova Tarragona naixerà de la il·lusió de la gent, que necessita un canvi i necessita noves formes de viure la ciutat. Naixerà del treball en equip, de la participació oberta i de la construcció conjunta d’alternatives reals i il·lusionadores.

Plantegem així una nova alternativa a la gestió de l’ajuntament de Tarragona. Considerem que és un moment de canvi de govern municipal, davant d’un model desgastat i caduc, volem un model jove i nou, participatiu, feminista, ecologista i transversal. Un model de ciutat fet a mida per Tarragona i capaç de situar la nostra ciutat a la Vanguardia de la gestió municipal actual.

Per fer això, partim d’un equip de ciutadans/es dels diferents barris de Tarragona, disposats a encaixar les diferents realitats de la ciutat i a plantejar propostes des de baix, que recullin les inquietuds de tota la ciutadania. Partim d’un equip divers també en els seus perfils i procedències, en el que podem trobar persones amb trajectòries municipals en diferents àmbits, com les entitats veïnals, els moviments socials, la lluita obrera i sindical, els partits d’esquerres i també perfils tècnics en diferents àmbits com la geopolítica o la salut.

Història d’un acord

Al juny de 2018 es van celebrar eleccions pel consell ciutadà i la secretaría general de Podem Tarragona, en les que va sortir Hermán Pinedo escollit com a secretari general amb 166 vots. Al novembre del mateix any es van celebrar les primàries per l’elecció de la llista que concorreria a les municipals de 2019. En elles, Hermán Pinedo va ser escollit també cap de llista pel 100% dels vots (un total de 174). Com número dos va sortir Elena Isabel Terán Ruiz, coneguda activista de l’afrofeminisme a la ciutat.

Des de Podem, la candidatura conjunta amb En Comú ha estat referendada per la militància tres cops. A la primavera de 2018 es va realitzar una consulta telemàtica a les persones inscrites a Podem Tarragona en la que va sortir guanyadora la opció de concórrer a les eleccions municipals en coalició amb En Comú. Al juny, a les eleccions pel consell ciutadà, Pinedo va recollir aquell mandat, incorporant al seu programa polític el compromís de crear una candidatura conjunta amb En Comú per les municipals. Finalment, el darrer divendres, després de les negociacions amb En Comú, el consell ciutadà de Podem Tarragona va referendar el pacte proposat. Per això podem afirmar que és un acord triplement legitimat.

Per la seva part, En Comú Tarragona va començar a constituir-se a l’estiu de 2018 com un espai polític en el que van participar des del principi persones provinents dels diferents partits, així com persones a títol individual. La seva constitució responia a la voluntat de crear un espai més ampli a la ciutat, com el que ja existia a nivell de Catalunya i del conjunt de l’Estat, amb vistes a presentar una candidatura per les eleccions municipals de 2019. Al desembre es va aprovar a una assemblea el reglament per les primàries, que es van celebrar de forma presencial a finals de gener de 2019, i que contemplava escollir un equip de 14 persones per representar aquest espai a les properes municipals. Es va decidir que fossin 14 com una mostra de la voluntat de convergir amb Podem, amb els qui es completaria la llista de 27 persones necessària per concórrer a les municipals. A les primàries es va presentar una única llista que va ser referendada pel 97,7% dels vots: la llista Una Nova Tarragona, encapçalada per Carla Aguilar-Cunill i amb Albert Borràs, especialista en geopolítica i investigador actualment vinculat a l’Institut Française de Geopolítique de París com a número dos. A la llista destaca també la presència de Toni Peco, Teresa Fortuny o Patricia Olivé.

A partir dels resultats de les primàries de En Comú, les dues forces, que ja havien manifestat en diverses ocasions la seva voluntat de presentar-se conjuntament a les eleccions municipals, han validat un principi d’acord mitjançant el qual presenten una candidatura conjunta per les eleccions del 26 de maig. Un cop arribat al principio d’acord, aquest ha estat validat per l’assemblea de En Comú i pel consell ciutadà de Podem.

FER UN COMENTARI