L’arxidiòcesi de Tarragona preveu reprendre dilluns les misses als temples

Podran fer-se funerals, batejos, primeres comunions i bodes, però no hi haurà confirmacions fins al setembre

Les parròquies que pertanyen a l’Arquebisbat de Tarragona i que dilluns es trobin en la fase 1 de la desescalada podran recuperar l’activitat de culte amb la presència de fidels. Segons ha dictaminat l’arquebisbe, Joan Planella, es podran reprendre les celebracions eucarístiques amb un terç de l’aforament i amb l’obligació que els feligresos respectin una distància de seguretat d’un metre i mig –tret de les persones que convisquin al mateix domicili. L’arxidiòcesi recomana als fidels que portin mascareta i gel hidroalcohòlic, tot i que no hi estaran obligats. A més, s’aniran recuperant de forma progressiva les misses funerals, els batejos, les primeres comunions i les bodes. En canvi, no hi haurà confirmacions fins al setembre.

L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha confirmat aquest dijous la represa progressiva del culte i la vida pastoral a l’arxidiòcesi a partir de dilluns. Les mesures, però, s’hauran d’avaluar contínuament i tenint en compte que no tots els territoris de l’arxidiòcesi podrien trobar-se alhora en la fase 1. La demarcació eclesiàstica comprèn les comarques del Tarragonès, Alt Camp, Conca de Barberà i Baix Penedès, i part del Baix Camp, el Priorat, les Garrigues i l’Urgell.

L’arquebisbe Planellas ha disposat que, fins a nou avís els fidels de l’Arquebisbat continuen estan dispensats del precepte dominical. A més, es convida sobretot a les persones grans, malaltes i en situació de risc a no sortir dels seus domicilis.

A partir de la fase 1, és a dir, possiblement dilluns si així ho autoritza el Ministeri de Sanitat, les parròquies i els llocs de culte de l’arxidiòcesi podran reprendre les celebracions eucarístiques amb participació dels fidels. En aquesta primera fase es permetrà “l’assistència grupal però no massiva als temples” sense superar un terç de l’aforament, amb eucaristies dominicals i diàries.

Segons l’Arquebisbat, en tot moment és important respectar la distància de seguretat d’un metre i mig, una mesura, però, que no afectarà les persones que convisquin al mateix domicili. Per complir aquesta mesura, l’arquebisbe recomana que s’organitzi un servei d’ordre que distribueixi els fidels al temple

Es recomana, a més, que els fidels facin ús de la mascareta i que, tot i que els temples puguin oferir gel hidroalcohòlic, cadascú en porti de casa. En tot cas, cada arxiprestat haurà de concretar aquest retorn a la vida eclesial, extremant la prudència i, si és necessari, “de forma esglaonada, en bé de la salut tant dels feligresos com dels preveres”.

A més, per evitar contagis caldrà donar sempre la comunió a la mà -evitant tot contacte entre les mans de qui distribueix la comunió i les mans del fidel-, i tampoc hi haurà diàleg individual en la comunió ,sinó que es pronunciarà de manera col·lectiva distribuint l’Eucaristia en silenci.

A partir de la fase 1 es podran dur a terme les exèquies o misses funerals a les parròquies o als tanatoris seguint totes les disposicions d’aforament i prevenció necessàries. Es podran reprendre les celebracions del baptisme, les primeres Comunions, la penitència o els matrimonis.

“Tenint en compte la situació de provisionalitat en què vivim aquestes celebracions cal programar-les amb prudència i posposar-les tant com sigui raonable”, apunta l’arquebisbat. Pel que fa a les confirmacions, a partir del mes de setembre es procurarà oferir la possibilitat de fer-ne algunes a la Catedral i, esglaonadament, s’aniran programant la resta.

Comissió diocesana per fer front als efectes de la pandèmia

També és voluntat de l’arquebisbe Joan que es mantinguin i, si és possible, s’ampliïn els serveis caritatius de l’Església tarragonina, amb una dedicació preferent als ancians i malalts, així com als infants i les famílies vulnerables.

En aquest sentit, l’arquebisbat vol crear una comissió diocesana per fer front als efectes de la pandèmia de la covid-19 a l’arxidiòcesi. Aquesta comissió tindrà com a principals objectius establir un pla de xoc caritatiu transversal a l’arxidiòcesi i oferir una profunda reflexió sobre els efectes de la crisi a la vida de les persones i del medi ambient.

Finalment, l’arquebisbe Joan ha disposat que la celebració del Corpus Christi d’enguany, que s’escaurà el 14 de juny, s’haurà de celebrar a l’interior de les esglésies.