L’AEQT repassa els projectes conjunts del sector i el desplegament del Pla Estratègic

També es va informar sobre l’estat de disseny i definició del nou sistema de millora continuada de la seguretat

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) va celebrar aquest dimarts la seva assemblea general ordinària, que va tenir lloc una vegada més en format telemàtic i que, com és habitual, va servir per donar a conèixer a les 33 companyies membre la tasca duta a terme per l’associació des de la darrera trobada.

En particular, es va repassar l’estat dels projectes conjunts que estan en marxa i els que sorgeixen del nou Pla Estratègic 2021-2023 de l’associació, amb especial focus en l’àrea de seguretat, que com sempre és la prioritària per al sector. En aquest sentit, els membres de l’Assemblea General van conèixer de primera mà l’evolució dels índexs de seguretat, i l’estat en què es troben projectes com les formacions en factor humà, la implementació del nou Plaseqta, les certificacions d’empreses de serveis…

També es va informar sobre l’estat de disseny i definició del nou sistema de millora continuada de la seguretat, l’acció número 1 de tot el Pla Estratègic, en la qual està treballant la Comissió de Seguretat. Aquest sistema, pioner en qualsevol polígon químic del món, establirà uns estàndards mínims de seguretat conjunts per a totes les empreses, que aniran més enllà dels que marca la normativa, i que seran auditats externament.

En la mateixa línia, en l’assemblea es va repassar l’estat de desplegament del Pla Estratègic i també els projectes en marxa en àrees com el medi ambient (Observatori de la Qualitat de l’Aire, OCS-Zero Pellet Loss, grup de seguiment d’episodis d’olors…), energia (projecte de Vall de l’Hidrogen de Catalunya, retards en l’aprovació del Reglament de Xarxes Tancades de Distribució Elèctrica…), territori i logística (infraestructures viàries i ferroviàries pendents, planificació territorial, normativa de transport, etc.), sociolaboral (nou Conveni General de la Indústria Química) o comunicació i relacions amb l’entorn (estrena de la nova pàgina web, nous materials divulgatius sobre la química, publicació d’incidents menors en xarxes socials…).

També es va compartir la tasca de la nova Comissió d’Innovació i Tecnologia, recentment creada precisament com a conseqüència del nou Pla Estratègic, i en el si de la qual ja s’estan analitzant possibles projectes com la creació d’una xarxa conjunta 5G o el desenvolupament d’aplicacions en el món de la digitalització.

En l’assemblea d’aquest dimarts també es van formalitzar les noves vocalies i presidències de comissions: Joan Miquel Capdevila és el nou president de la Comissió d’Empreses de Serveis; Antoni Boix assumeix la presidència de la Comissió de Territori; i Silvia Méndez presidirà la Comissió d’Energia.

L’assemblea va voler agrair la dedicació i la tasca duta a terme pels presidents sortints, posant en valor les millores i avenços assolits. En aquest sentit, es va fer un reconeixement a Miguel Muñoz, pel seu lideratge a la Comissió d’Empreses de Serveis, desenvolupant un sistema de certificació de les empreses contractistes, en àmbits com la seguretat i la qualitat, que és referent arreu i que s’està implantant ara en tota la indústria química catalana.

També es va posar en valor la tasca de José Luis Jiménez com a president de la Comissió de Territori, que ha aconseguit enfortir els vincles i les relacions institucionals del sector i ha col·laborat amb les administracions i amb altres agents del Camp de Tarragona en qüestions com el desenvolupament d’infraestructures o la planificació i l’ordenació territorial.

Finalment, també es va voler agrair la dedicació d’Eduardo Chicote al capdavant de la Comissió d’Energia en qüestions com la pedagogia sobre la necessitat urgent d’un Reglament de Xarxes Tancades de Distribució Elèctrica i la seva reivindicació, o el desplegament de les renovables.

La trobada, en la qual també es van aprovar els comptes del passat exercici 2020, va comptar per primera vegada amb la participació de les dues noves companyies associades de l’AEQT, adherides en les darreres setmanes: Katoen Natie i IQLIT Emulsiones Poliméricas.