Tarragona

La taxa turística a la Costa Daurada: pèrdua de competitivitat o justícia fiscal?

El Govern de la Generalitat i els Comuns pacten doblar la taxa turística i oferir la possibilitat d’aplicar un recàrrec municipal

Els turistes passaran a pagar més per la seva estada a Catalunya. El Govern de la Generalitat i els Comuns han pactat que la taxa turística es dupliqui i que els Ajuntaments tinguin la possibilitat d’afegir un recàrrec municipal de fins a 4 euros 

Fins ara, els allotjaments de la Costa Daurada tenien una taxa que oscil·lava entre els 0,6 euros i els 3 euros, depenent de la tipologia de l’allotjament.  Ara aquest preu es duplicarà i els consistoris seran qui decideixin si anar més enllà. Per tant, la modificació permetrà que una nit a un hotel de luxe pugui arribar fins als 10 euros, en cas d’aplicar aquest recàrrec municipal.  

David Cid, portaveu dels Comuns al Parlament, considera la mesura proporcionada i justa. “Una persona que ve a Catalunya pagant 400 o 500 euros per una nit d’hotel, pot pagar 7 euros més”, afirma. A més, creu que l’increment “no suposa cap límit” i que aquesta és la “tendència europea”.  

A banda d’això, el destí dels diners canviarà. Des de 2012 –quan es va crear el gravamen- la taxa es repartia entre Ajuntament i Generalitat a parts iguals i anava íntegrament reinvertida en el turisme. En canvi, ara un 25% del que es recapta anirà a habitatge, mentre que la part de l’Ajuntament no tindrà l’obligació d’anar a projectes turístics, sinó a un ampli ventall d’opcions. Concretament,  el decret diu que poden anar a “àmbits de l’habitatge, de promoció econòmica, de foment de la indústria i de millora de la competitivitat”. A més, el recàrrec municipal es podrà utilitzar per a qualsevol cosa, amb prioritat per les polítiques d’habitatge.  

Un altre dels punts amb especial rellevància per Tarragona és la taxa turística aplicada als creuers. El decret estipula que el topall de 4 euros en el recàrrec no aplicarà als creuers que atraquen només 12 hores o menys. És a dir, que l’Ajuntament tindrà total llibertat per gravar amb duresa aquestes embarcacions que tenen un major impacte ambiental. 

La patronal, empipada 

Davant l’anunci, la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT) va posar el crit al cel. Xavier Guardià, portaveu de l’entitat, afirmava a ACN que l’increment els feia perdre competitivitat i posava en perill de desestacionalització. El portaveu exposava que en alguns casos es triplicarà l’impost, ja que es pot arribar a passar dels tres euros actuals a deu, sumant l’increment autonòmic i el municipal. “Això és el 25% del preu d’una habitació en temporada baixa”, afirma.  

De totes maneres, el text definitiu estipula que el recàrrec municipal podrà ser més precís. En aquest cas, es podrà aplicar un gravamen diferent segons el codi postal, la temporada de l’any o la tipologia de l’allotjament. Fent que no s’apliqui de la mateixa manera en ple agost que durant el mes de febrer.  

Els municipis, prudents 

La configuració final d’aquesta taxa tindrà un fort impacte als municipis de la Costa Daurada. La marca turística compta amb 60.775 places hoteleres (dades de 2023) repartits en 290 establiments i un total de 269.105 d’allotjaments turístics. De fet, Salou va ser el 2023 la segona localitat que més diners va recaptar per la taxa turística, només per darrere de Barcelona.  

De moment, els municipis són prudents a l’hora de fer nous passos. L’alcalde de Salou, Pere Granados, celebra l’increment, però creu que els Ajuntaments haurien de poder utilitzar aquests tots els diners per sufragar la despesa dels serveis. “El turista genera despeses, com residus i brutícia als carrers. És injust que sigui el resident qui pagui íntegrament aquests costos”, argumenta. Amb això Granados vol reduir la pressió fiscal als ciutadans.  

Sobre la possibilitat d’aplicar el recàrrec municipal, en una entrevista a TAC12 reconeixia que de moment no és una opció que es plantegi. A més, no està d’acord en el fet que cada localitat l’estipuli a la seva manera i creu que haurien de ser tots per igual. “Tenim el repte de posar-nos d’acord”.  

Per la seva banda, l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, afirma que no han pres cap decisió i que encara han d’estudiar amb deteniment el text. En canvi, el nou govern de Cambrils ja ho té clar. Patricia de Miguel, regidora de Turisme, apunta a LA CIUTAT que la pujada és “un error”, pot afectar “la competitivitat” del sector i que les administracions han de “vetllar pel principal motor econòmic”. Tant ella com l’alcalde Oliver Klein rebutgen aplicar el recàrrec municipal. “La taxa introdueix incerteses i encareix el nostre producte turístic, i per tant disminueix la competitivitat. No tenim revist fer ús del càrrec municipal perquè la pressió fiscal sobre el sector privat ja és suficient”, diu el batlle.  

Finalment, a Tarragona encara s’està cuinant la decisió. Malgrat que hi ha un preacord amb En Comú Podem per estipular el recàrrec, encara es troben negociant els detalls i els morats esperen que puguin entrar en vigor en els mesos centrals d’estiu.  

Jordi Collado, portaveu del grup, celebra que hi hagi la possibilitat de destinar els ingressos a partides que vagin més enllà de la promoció turística, sobretot amb el recàrrec municipal. En aquest sentit, Collado creu que el turisme ha de contribuir econòmicament als serveis municipals que utilitza, com ara la neteja, la mobilitat, el manteniment dels carrers i la preservació del patrimoni històric. A més, pensa que l’impost ha de garantir que els residents no paguin més i permetre reorientar l’oferta local d’allotjaments turístics. Els morats calculen que amb el recàrrec obtindran 1,5 milions d’euros 

La Diputació beneeix l’impost

En una entrevista a LA CIUTAT, el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Carlos Brull, es va posicionar a favor de l’increment de la taxa turística. El també alcalde de Falset creu que “no és una barrera” i que inclús pot fer que el sector “millori les condicions”. Brull considera que “l’augment és necessari” per sufragar l’impacte que tenen els turistes sobre les nostres ciutats i que l’actual creixement no es veurà afectat. De moment, l’única localitat de la Costa Daurada que ja ha confirmat l’aplicació del recàrrec és Altafulla.

 

Adrià Miró

Graduat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster de Comunicació Política i Social per la Universitat Ramon Llull. Cap de redacció i responsable de continguts polítics.

Missatges recents

Junqueras critica “l’esteticisme” en el tancament de l’oficina a Tel-Aviv i defensa mantenir els canal oberts

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, veu "excés d'esteticisme" en el tancament de l'oficina d'ACCIÓ a Tel-Aviv, acordat entre el president…

2 minuts fa

El Pre TETA clausurarà les seves jornades amb les convidades Ana Requena, Julia Salander i Carla Galeote 

La periodista, escriptora i activista feminista Ana Requena Aguilar; la politòloga, analista de dades i activista digital feminista Julia Salander; i…

4 minuts fa

David Giménez, el salouenc que recorre la península a peu i en solitari: “Sé que res em farà tirar la tovallola”

David Giménez Ramos, un noi de 31 anys de Salou, ja ha posat en marxa el repte de la seva…

8 minuts fa

Detenen als dos lladres que van robar en un edifici d’Esplugues i van ser enxampats pels veïns en pijama

El passat 15 de maig, un grup de veïns d'Esplugues de Llobregat van compartir un vídeo a les xarxes socials…

14 minuts fa

Alpicat completa la renovació de la xarxa d’aigua del municipi amb una inversió de 400.000 euros

L’Ajuntament d’Alpicat continua endavant amb les tasques de renovació i millora de la xarxa municipal d’aigua, que permetran passar d’un…

16 minuts fa

Vila-seca rep un reconeixement de l’AOC per la seva tasca en l’àmbit de la transformació digital

L’Ajuntament de Vila-seca ha estat guardonat pel Consorci Administració Oberta de  Catalunya (AOC) amb un dels Reconeixements Administració Oberta 2024,…

17 minuts fa

Esta web utiliza cookies.