La primera gran producció d’òpera de l’Ajuntament de Tarragona ultima la seva estrena

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha assistit aquesta tarda a un dels assajos

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha assistit aquesta tarda a un dels assajos que aquests dies s’estan realitzant de l’òpera de producció pròpia, Rigoletto, al Teatre Auditori del Camp de Mart.

Rigoletto serà la primera gran producció d’òpera produïda íntegrament a Tarragona. Es representarà el proper 9 de juliol i serà l’espectacle inaugural del Festival d’Estiu d’aquest 2021. Comptarà amb 11 solistes, amb veus destacades del gènere com ara el baríton tarragoní Àngel Odena, la soprano Sábina Puértolas, els tenors Antonio Gandía i Roger Padulles, i les tarragonines Carolina Fajardo i Mireia Tarragó, entre d’altres.

La producció compta amb 50 músics, 20 figurants i cos de ball, 80 vestits, 24 cantaires, 11 solistes, 28 components de l’equip tècnic i artístic i 1.500 quilos d’escenografia, omplint gairebé els 300 metres quadrats d’escenari de l’Auditori del Camp de Mart. En definitiva, un espectacle professional cent per cent, produït per l’Ajuntament de Tarragona.

Durant l’assaig d’avui, l’alcalde Ricomà ha destacat que “amb aquesta producció es demostrarà el gran nivell artístic que tenim a la ciutat i col·locarà Tarragona i el seu àmbit territorial en el mapa dels centres de producció cultural de Catalunya” – i ha reiterat –  “esperem que l’òpera Rigoletto esdevingui un revulsiu econòmic i comercial pel territori, especialment per a la indústria cultural i els sectors productius que hi estan vinculats”.

Ricomà també ha assenyalat que “el motiu que ens va portar a produir una òpera és que es tracta d’una de les manifestacions artístiques més complertes que hi ha”. En aquest sentit, amb motiu de la producció de Rigoletto, s’ha creat expressament el Cor de l’Òpera de Tarragona, l’Orquestra de l’Òpera de Tarragona i el Cos de Ball de l’Òpera de Tarragona. Entre el repartiment es troben moltes persones pertanyents al teixit social de la ciutat, com ara músics vinculats al conservatori i a diverses escoles de música de Tarragona, ballarins d’escoles de dansa de la ciutat i figuristes de diverses entitats tarragonines. A més, la majoria de serveis amb què compta la producció de Rigoletto s’han contractat amb empreses del territori per tal d’ajudar en la revitalització del teixit cultural de la ciutat. Hi participen maquilladors, figurants, perruquers, hostalers, modistes, etc, de Tarragona o amb alguna vinculació a la ciutat.

L’assaig d’avui al Camp de Mart també ha comptat amb la presència del baríton Àngel Òdena, el director artístic de la producció, Llorenç Corbella; la directora d’escena, Montse Colomé; el director musical, Oliver Diaz; la directora de vestuari, Meritxell Muñoz i el director d’il·luminació, Josep Pijuan.  Tots ells han agraït la iniciativa impulsada des de l’Ajuntament de Tarragona i han coincidit en destacar “el paratge immillorable del Camp de Mart amb una acústica extraordinària”.

Rigoletto, de Giuseppe Verdi  

Rigoletto és una òpera en tres actes amb música de Giuseppe Verdi i llibret de Francesco Maria Piave, basada en l’obra teatral Le roi s’amuse, de Victor Hugo.

Forma part de la trilogia popular operística conjuntament amb Il trovatore i La Traviata, que va compondre el músic italià. Es va estrenar, amb problemes de censura, l’11 de març de 1851, al teatre La Fenice de Venècia.

L’òpera, una de les més representades mundialment, mostra els temes més re- currents del món verdià, el poder, el destí i l’amor. Tracta d’un drama de passió, engany, amor filial i venjança que té com a protagonista al bufó geperut de la cort del ducat de Mántua, Rigoletto, i la seva filla secreta, que serà seduïda pel mateix duc.

La seva ària La dona è Mobile ha contribuït molt a la popularització de Rigoletto.

A 15 dies de la seva estrena, dues terceres parts de les entrades de Rigoletto ja estan venudes. Les entrades encara es poden adquirir tant a través de d’ entrades.tarragona.cat  com a les taquilles del Teatre Metropol.