Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

La Creu Roja Tarragona ha atès més de 450 refugiats des de 2016

Avatar photo

Tarragona compta actualment amb 41 places a la fase d’acollida distribuïdes entre 6 pisos a Tarragona i la casa d’El Rourell.

Gràcies al programa de “Acogida e integración de persones solicitantes y beneficiarios de protección internacional”, del govern de l’Estat, la Creu Roja Tarragona ha pogut donar suport i cobrir les necessitats de 460 persones refugiades que han arribat al nostre país des de 2016. Concretament parlem de 251 dones i 202 homes incloent l’actuació de Primera Acollida en la fase 0. Actualment, la Creu Roja Tarragona disposa de 41 places residencials distribuïdes en 7 habitatges.

Des que va començar a Tarragona el Programa Estatal d’Atenció a Sol·licitants d’Asil i Refugiats, el maig de 2016, la Creu Roja ha atès 460 persones refugiades en la fase d’acollida residencial i posterior integració. Els països d’origen dels sol·licitants d’asil a Tarragona són principalment Veneçuela, Colòmbia, Ucraïna i Síria.

Actualment, hi ha concertades a Tarragona 41 places residencials, distribuïdes en sis pisos de la ciutat i una casa la Rourell. Les persones que entren al Programa d’Atenció a Sol·licitants d’Asil i Refugiats/des tenen dret a una acollida residencial per un període de sis mesos inicials amb possibilitat de pròrroga d’un màxim de tres mesos. El programa es completa amb una segona fase, anomenada d’integració, encaminada a aconseguir-la plena inserció d’aquestes persones a la societat. En total, l’ajuda que ofereix la Creu Roja té una durada màxima de 18. Per aconseguir aquesta integració, la Creu Roja ofereix un acompanyament personalitzat, per cobrir les necessitats bàsiques dels refugiats i sol·licitants de Protecció Internacional, oferint-los, entre d’altres, serveis de recolzament jurídic, psicològic, de traducció i interpretació, aprenentatge de l’idioma, ajudes econòmiques, formació, orientació i intermediació laboral.

En aquest sentit, el projecte “Itineraris laborals per a persones refugiades i sol·licitants d’asil”, finançat per la Diputació de Tarragona, amb 50 mil euros anuals, ha permès a les persones refugiades integrar-se en la societat mitjançant la formació. Un programa que compta amb tres fases d’intervenció:

FASE D’ORIENTACIÓ: En una primera fase, estudiem el compromís i la responsabilitat dels i les participants en vers al seu itinerari; treballant tots els aspectes d’activació, motivació, orientació professional, eines per a la recerca de feina, etc.

FASE DE FORMACIÓ: En aquesta segona fase, es dissenyen, o es deriven, accions formatives destinades a treballar les competències per a l’ocupació. Principalment: les competències bàsiques, transversals i les professionals. Considerem fonamental, reforçar aquestes actuacions específiques per aquelles persones que, per diferents raons, es troben més allunyades del mercat laboral, reforçant així la seguretat amb elles mateixes.

FASE D’INTERMEDIACIÓ: L’última fase té com a objectiu facilitar la interconnexió entre les persones que busquen feina i les empreses que necessiten treballadors i treballadores. Es treballen els processos de preselecció, preparació d’autocandidatures, l’entrenament de l’entrevista de treball, etc. En aquest punt el paper de l’empresa és clau.

L’entitat també treballa, de forma intensa, la sensibilització amb joves d’instituts de la demarcació. Mitjançant el joc, els professionals de l’entitat han realitzat tallers de sensibilització, on han donat a conèixer el conflicte de l’asil i ha pretès sensibilitzar els més joves que en un futur seran els responsables de vetllar per una millor convivència global. En aquest cas el programa ha estat destinat a joves d’entre 11 i 15 anys i s’ha tractat de valorar-ne els seus prejudicis per poder combatre’ls. El programa ha estat un èxit arribant a 23 grups de 6 instituts durant el 2019-2020 tot i l’aturada obligatòria degut a la Covid-19.

La Creu Roja adapta i reforça la seva intervenció amb persones refugiades en l’actual context de la Covid-19. L’Organització ha redoblat esforços per fer arribar a les persones beneficiàries els missatges i recomanacions transmeses per l’OMS i altres institucions oficials del sector de la salut, en diferents idiomes. A més, s’han elaborat plans de contingència en tots els recursos residencials gestionats per Creu Roja, on es compta amb el material de protecció per garantir la seguretat de les persones ateses i dels equips de treball.

L’emergència sanitària generada per la Covid-19 suposa una greu amenaça per a les persones desplaçades de tot el món, moltes d’elles, amuntegades en campaments o centres de recepció improvisats. En molts casos, sense serveis bàsics mínims.

En aquest context, el Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja fa una crida a la UE i als Estats membres perquè s’incrementin els canals de migració legal i segura per als sol·licitants de protecció a la UE: “la UE i els Estats membres han de garantir que les persones que fugen de la violència, la persecució i les violacions dels drets humans siguin protegits i tractades amb dignitat. Augmentar i implementar les promeses de reassentament a través d’un Marc de reassentament de la Unió que funcioni bé, facilitar la reunificació familiar i explorar vies de concessió de visats humanitaris a tota la UE, són només algunes de les formes en què això podria fer-se” segons diu l’Oficina de la Creu Roja a la UE.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Torredembarra durà a terme tasques d’asfaltat en diferents carrers dilluns i dimarts

Notícia següent

L’Hospitalet reclama més mossos d’esquadra per garantir la seguretat

Notícies relacionades