Diumenge, 8 de desembre de 2024
És notícia

La Jornada Anual de l’AEQT referma el compromís del sector químic en la descarbonització i la circularitat

Avatar photo
La trobada que ha reunit a 350 representants d’institucions i entitats del territori ha comptat amb la presència del conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Miquel Sàmper
Jornada Anual AEQT

La Jornada Anual AEQT 2024 que s’ha celebrat aquest divendres al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona ha refermat el compromís de la indústria química de Tarragona amb la transició energètica i la neutralitat climàtica. Durant l’acte s’han celebrat una ponència i una taula rodona que han servit de fòrum de partida per debatre la situació actual de la descarbonització a Tarragona.

La Jornada ha reunit a més de 350 persones, entre representants d’institucions i entitats públiques i privades del territori, membres de les comissions de treball de l’AEQT i els business partners de l’associació. Durant l’acte, els assistents han pogut conèixer de primera mà els projectes i reptes del sector químic de Tarragona.

La situació actual  i projecció de l’hidrogen ha estat la base de la ponència a càrrec de José Miguel Bermúdez, analista en Tecnologies Energètiques de l’Agència Internacional de l’Energia, on lidera el treball en hidrogen i els seus combustibles derivats. Bermúdez ha assenyalat que “el dia d’avui l’hidrogen és una matèria primera fonamental per la indústria i que jugarà un paper clau en la transició energètica”.  Bermúdez ha afegit que “caldrà produir hidrogen de baixes emissions ja sigui mitjançant l’ús d’energies renovables, d’energia nuclear, en electrolitzadors o amb l’ús de combustibles fòssils complementats amb captura de carboni”.

La jornada ha comptat amb una taula rodona centrada en la descarbonització a Tarragona moderadora per Ricard Garcia Valls, director del departament d’Enginyeria Química de la URV. I en la que han participat: Emilio Palomares, director de l’I ICIQ, Fèlix Llovell, director de la Càtedra de Descarbonització URV-Repsol,  Manel Guillem, Head of Strategic Innovation de Molins. Durant el debat s’ha posat de manifest el projecte de pilotatges de descarbonització que es lidera des dels centres del coneixement del territori.

Jornada Anual AEQT 3

Reptes i projectes de l’AEQT

Els assistents a la jornada han pogut conèixer els projectes que han desenvolupat  les nou comissions de treball de l’AEQT durant aquest any com són l’avanç del Sistema de Millora Continuada en Seguretat, un projecte pioner que estableix estàndards molt exigents de seguretat comuns a totes les empreses de l’AEQT. 

Altres projectes destacables portats a terme per les comissions de treball han sigut  l’actualització del Mapa Logístic que analitza els principals mitjans de transport i vies d’entrada i sortida de mercaderies als polígons químics tarragonins. A més, s’han compartit  tots els treballs que s’estan portant a terme per fer front els reptes del  sector com són la descarbonització i la transició energètica

L’esdeveniment s’ha iniciat amb una benvinguda per part del president del Port de Tarragona, Santiago J. Castellà  que ha elogiat els passos donats pel sector cap a una química verda i ambientalment neutra. El president de l’APT  ha explicat que “el Port de Tarragona ha de ser un espai proactiu i motor  del desenvolupament territorial i espai de consens”. A més ha afegit que com a President del Port i també del clúster ChemMed  s’ha compromès a fer del Port un espai de fiabilitat tècnica professional, responsable i sòlid per afrontar els reptes comuns que tenim sobre la taula: transició ecològica, transformació digital i canvis en la geoestratègia global”.

Seguidament, el president de l’AEQT, Ignasi Cañagueral, ha afirmat que “les empreses químiques de Tarragona produeixen productes d’alt valor afegit i que cal apostar per mantenir la competitivitat del clúster químic afavorint l’autonomia estratègica del país”. En la seva intervenció Cañagueral ha destacat també “que aquest any s’ha desenvolupat un nou  Pla Estratègic que s’estructura en cinc eixos: seguretat i medi ambient; descarbonització i circularitat; competitivitat i innovació; entorn i infraestructures; i comunicació i posicionament”.

L’acte ha comptat també amb la presència d’Isabel Mascaró, 4a tinenta d’alcalde i consellera d’Hisenda, Serveis Interns i Tecnologia i Educació de l’Ajuntament de Tarragona ha manifestat que  “és imprescindible generar aliances i la col·laboració publico-privada per crear un ecosistema qui actuï com a catalitzador per a generar llocs de treball i riquesa.

En la seva intervenció de cloenda, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat Miquel Sàmper, ha subratllat que cal seguir impulsant l’economia de l’hidrogen. “ La innovació en els processos industrials de captura, magatzematge i ús del CO2 és i serà clau, i esdevindrà un avantatge competitiu per a les indústries catalanes”, ha detallat el conseller. Per Sàmper, “tenim la necessitat explícita de descarbonitzar-nos per tal de continuar essent competitius en un context global de canvi climàtic”.

Jornada Anual AEQT Conseller Sàmper

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
VIC 25N

Vic celebra el Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència envers les dones

Notícia següent

La Comissió Municipal de Protecció Civil de L’Hospitalet aprova el Document únic de protecció civil municipal

Notícies relacionades