Gairebé 1.500 persones han gaudit de ‘Les Havaneres del Port Tarragona’ durant el mes de juliol

Cada dissabte de juliol i, amb l’aforament permès per la situació COVID 19, les tradicionals cantades han assolit un ple absolut

Un total de 1.500 persones han assistit de públic a les tradicionals cantades de les  ‘Havaneres del Port – Nits a la Pèrgola’, un cicle impulsat per la marca cultural del  Port, Moll de Costa. 

Aquest passat dissabte 31 de juliol, es va haver de cancel·lar l’actuació del grup  ‘Els Cremats’, per les condicions meteorològiques adverses, una actuació que  culminava la 29a edició de les ‘Havaneres del Port’.Tot i això, 1.500 persones és  un nombre que resulta d’omplir totes les localitats en totes i cadascuna de les cites  d’aquest cicle musical al Serrallo. Un èxit d’acollida per part de la ciutadania malgrat 

que els actes han tingut un aforament limitat, degut a la situació pandèmica i s’han  seguit tots els requisits de seguretat i higiene establerts. 

Així i tot, i mantenint les distàncies de seguretat, el barri mariner tarragoní del  Serrallo, s’ha transformat, cada dissabte de juliol a les 22:00 hores, en un lloc màgic  cobert de notes, ritmes i melodies tradicionals catalanes, tot això acompanyat de la suau remor de la mar i de la tènue llum que decorava la pèrgola del barri mariner. 

Durant aquests dies Tarragona ha pogut gaudir d’alguns dels millors grups  d’havaneres al Serrallo. Grups reconeguts i de qualitat amb una gran varietat  musical aconseguint crear unes vetllades d’estiu inoblidables. 

30 anys des de la primera cita 

L’esdeveniment, és un acte cultural-musical força estimat pel veïnat del barri  pescador del Serrallo, així com per tota la ciutadania de Tarragona. L’any vinent es  compliran els 30 anys de la primera edició de les ‘Havaneres del Port’ des que es  va celebrar la primera edició, i per tant, l’organització té previst celebrar amb la  ciutadania aquest aniversari tan especial.  

La cantada d’Havaneres del Port marca el començament de l’estiu al Port, com ha  fet tots aquests anys. Any rere any, les havaneres del Port de Tarragona obren la  porta a l’estiu més festiu, amb actuacions cada primer dissabte del mes de juliol. 

Aquest any, les actuacions han anat a càrrec dels grups ‘Pescadors de l’Escala’,  ‘Mar i Vent’, ‘Sopa de Peix’, ‘Neus Mar’ i ‘els Cremats’ (aquesta darrera actuació cancel·lada per les condicions meteorològiques) 

PESCADORS DE L’ESCALA 

Aquest any 2021 “Els Pescadors de l´Escala” celebren els 57 anys de la seva fundació  “oficial”. En les dècades dels 50 i 60 “Els pescadors de l’Escala” que era el nom genèric  que el seu propi públic els hi havia atorgat, ja actuaven per a les tavernes els dies que  bufaven nords, redossaven les teranyines al port de l’Estartit. El Pescadors de l’Escala són  el grup d’havaneres i cançó popular més antic del nostre país. 

SOPA DE PEIX 

Grup del territori que continua la gira celebració 10 aniversari i presentació de l’últim disc  amb una actuació conjunta a Reus amb grup Port Bo de Calella de Palafrugell. El grup està  format per Conrad Setó, acordió, Xavier Martin, guitarra i veu, i David Castell, veu. 

NEUS MAR 

L’havanera i el cant de taverna han anat evolucionant i en aquest procés ha esdevingut la  proposta que ens ofereix la cantant Neus Mar, una de les poques veus femenines solistes  d’aquest gènere. Ens ofereix una manera d’interpretar, de connectar amb el públic,  d’entendre i de sentir l’havanera que fuig dels estereotips tradicionals. 

ELS CREMATS 

Banda formada el 1996 a l’entorn de la música popular del cant de taverna i de les  havaneres, amb seu a Palafrugell i Calella de Palafrugell, que ha trencat molts tòpics sobre  el tractament d’aquest gènere de per sí molt conservador. Els Cremats es caracteritzen per  la constant recerca de nous registres i la immersió en diferents músiques i gèneres,  sobretot d’arrel popular. 

MAR I VENT 

El grup Mar i Vent va ser creat, l’any 1995, per sis amics del barri d’Horta (Barcelona). Tots  provenien del cant coral i durant l’any 1999 van fer la gravació del seu primer disc, on  estava inclosa la reconeguda cançó ‘Luna Llena’ que va obtenir el segon premi a l’apartat  d’Havaneres inèdites al festival de Mayorga del Campo (Valladolid). El grup ha participat  en diferents cantades conjuntes als escenaris més prestigiosos del món de les havaneres  per tota la geografia catalana i, ampliant fronteres, actuant també a la comunitat d’Aragó,  Andorra i França.