Les obres al túnel de Roda de Berà han canviat completament el transport a la província de Tarragona. Per intentar mitigar els seus efectes, Renfe ha dissenyat un Pla Alternatiu que aquest dimarts complirà una setmana. Busos fins a Sant Vicenç de Calders, trens des de Reus passant per Picamoixons o el servei Avant Tortosa-Barcelona són algunes de les mesures per aquests cinc mesos.
El pla, però, s’ha hagut d’enfrontar majoritàriament a un problema: els trens continuen sense funcionar. A banda d’això, els usuaris es queixen d’alguns horaris, de la falta de coordinació entre trens i busos o de la manca d’informació. El director de Rodalies, Antonio Carmona, subratlla que estan duent reunions periòdiques amb alcaldes i plataformes per fer seguiment i intentar ajustar un pla “dinàmic”. “Hem exposat certes línies de millora sobretot en la informació. Estem analitzant també com ajustar certes mesures per millorar l’oferta ferroviària i la seva puntualitat. Tot i això, les modificacions en l’oferta ferroviària no són tan fàcils com ens agradaria”, remarca.
“Estem analitzant com ajustar l’oferta ferroviària i la puntualitat”, Antonio Carmona (Rodalies)
Per la seva banda, les plataformes vinculades al transport públic són molt crítiques amb aquesta primera setmana de funcionament. “Entenem el desafiament que suposa al pla alternatiu, però els usuaris no fem una valoració positiva d’aquesta primera setmana. La majoria hem d’anar cada dia a Barcelona per treballar o estudiar i no ens podem permetre endarreriments com els d’aquesta setmana”, exposa Adrià Allo de la Plataforma Dignitat a les Vies. A més, assenyala la mala coordinació entre busos i trens i adverteix que de moment el Pla no ha hagut d’absorbir la demanda habitual d’aquest trajecte. Entre les possibles modificacions, demana que Reus tingui més alternatives com busos fins a Sant Vicenç o un reforç dels busos Reus-Barcelona.
Daniel Pi, de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, assegura que aquesta primera setmana “no dona peu a cap mena d’optimisme”. L’associació demana que es millori la fiabilitat dels trens, que els encaminaments a Sant Vicenç es facin correctament i plantejar moure els busos a poblacions que també tenen línies directes a Barcelona.
“No fem una valoració positiva. No ens podem permetre aquests endarreriments”, Adrià Allo (Dignitat a les Vies)
Els principals actors implicats en aquest Pla s’han reunit avui per fer-ne valoracions. Entre ells, es trobaven els alcaldes de les ciutats afectades per aquest tall. El batlle de Tarragona, Rubén Viñuales, fa una valoració “ambivalent” del Pla i subratlla que les obres són necessàries. L’alcalde tarragoní creu que els busos “han funcionat relativament bé”, però que s’han de “coordinar millor amb els trens”. Amb tot, el principal retret de Viñuales són els trens, que assegura que “no estan funcionant”. Considera que els retards de més d’una hora “no són assumibles” i adverteix que el Pla s’ha de preparar també per un possible increment de passatgers en els pròxims mesos. A més, creu que s’haurien d’explicar de manera permanent com van les obres i les solucions i recorda que el nou intercanviador de Battestini permetrà tenir un lloc més òptim pels busos que van a Sant Vicenç.
“Els busos estan funcionant relativament bé, però els retards dels trens no són assumibles”, Rubén Viñuales (Tarragona)
Reus és un dels municipis que té una alternativa diferent dels busos fins a Sant Vicenç. En el seu cas, continuen pujant al tren, que passa per Picamoixons afegint a priori 15 minuts més al trajecte. El problema és que els retards han sigut excessius i constants aquests dies per culpa de la via única. “La solució que s’ha donat a Reus és la millor, però s’ha de garantir que funcioni. Tenim molts retards”, afirma l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita. Per tractar de resoldre aquests contratemps diaris, des de l’Ajuntament es proposa que es doni prioritat als passatgers per damunt de mercaderies i també als regionals respecte dels rodalies. Si els problemes persisteixen, l’alcaldessa reclama que es pugui facilitar el transport d’autobusos bonificat fins a Barcelona, com passa a Tarragona.
“La solució que s’ha donat a Reus és la millor, però s’ha de garantir que funcioni”, Sandra Guaita (Reus)
Curiosament, Valls és una de les ciutats que han sortit ben parades per aquests canvis. Fins ara, passaven quatre trens d’anada i quatre de tornada per l’estació, mentre que ara en són set per cada sentit. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament s’havia encoratjat la població per fer ús del transport públic gràcies a aquest increment de circulació. Tot i això, Sonia Roca, regidora vallenca, lamenta els retards acumulats dels trens més competitius i demana millores per ajustar aquestes demores. A més, reclama canvis dins de l’estació com fer funcionar les màquines, que la megafonia indiqui correctament els trens o reajustes les vies per on passen els vagons. La regidora també lamenta la falta d’inversió que han patit històricament i que els ha portat fins aquest punt.
Des de l’Ebre, el retorn de l’Avant ha sigut la solució que s’ha trobat. Jordi Jordan, alcalde de Tortosa, considera que “només un Avant és totalment insuficient” i reclama més Avants entre Tortosa i Barcelona i la parada de dos Euromeds a l’estació de l’Aldea. Tanmateix, assegura que l’actual Avant hauria de tenir les mateixes bonificacions que a la resta de territoris de Catalunya.