L’Espai d’Opinió Port Tarragona, creat el novembre de 2020, ha celebrat una nova sessió per conèixer el nou enfocament estratègic del Port dins de l’àmbit metropolità del Camp de Tarragona. Els membres del panell d’opinió del Port han pogut conèixer per boca del president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Santiago J. Castellà, la visió estratègica del Port en quatre àmbits d’actuació: la logística, la reindustrialització, la sostenibilitat i la cultura.
La xerrada amb el president ha permès situar el port en el seu entorn geogràfic, econòmic, social i cultural. Santiago J. Castellà ha desgranat l’impuls que vol donar al Port en els àmbits on es juga el futur creixement i desenvolupament d’aquesta important infraestructura, agrupant els diferents reptes i objectius estratègics en quatre grans dimensions.
El primer d’aquests àmbits d’acció és la logística. El president de l’APT ha explicat que s’està treballant per a consolidar Port Tarragona com un node logístic de primer ordre a Europa. Per aconseguir-ho, el port vol promoure la intermodalitat ferroportuària i aprofitar les sinergies que ofereix la seva ubicació estratègica, a la confluència entre el corredor Mediterrani i de l’Ebre, cosa que li permetrà atraure tràfic de mercaderies que es mogui entre l’interior peninsular i Europa i viceversa. En aquest sentit, Castellà ha detallat alguns dels projectes estratègics que està promovent l’Autoritat Portuària per assolir aquesta fita com ara la PortTarragona Terminal Guadalajara – Marchamalo, que es troba en la recta final de la seva construcció.
Indústria i descarbonització
La reindustrialització és el segon dels àmbits en el qual s’està posant el focus. La Zona d’Activitats Logístiques de Port Tarragona jugarà un paper determinant en l’assoliment d’aquest objectiu. El president ha definit el projecte com “la joia de la corona” de les grans inversions que està duent a terme l’Autoritat Portuària i ha posat en valor davant dels membres de l’Espai d’Opinió la singularitat d’aquest espai, que per les seves dimensions i connectivitat, serà determinant en la captació de noves implantacions industrials vinculades amb sectors emergents de la nova economia, com el vehicle elèctric, els semiconductors o les bateries.
Ara bé, l’impuls logístic i industrial no té cabuda en el món actual si no es fa des d’un prisma sostenible, ha defensat Santiago Castellà. En aquest sentit, el president ha comentat que s’està treballant en tres àrees. La primera d’elles és la descarbonització i engloba projectes com l’ampliació del moll de Balears perquè aculli el muntatge i transport d’aerogeneradors marins flotants, l’impuls a l’hidrogen i altres molècules renovables, l’electrificació dels molls o el desplegament d’instal·lacions fotovoltaiques.
La segona àrea inclou tots els projectes que està realitzant Port Tarragona en matèria de protecció del medi ambient i la biodiversitat. En aquest cas, Castellà ha posat com a exemples la renaturalització dels Prats d’Albinyana o la construcció del Parc del Port. La tercera àrea de treball dins de l’àmbit de la sostenibilitat és el desenvolupament social del territori, responent a una clara implicació amb la realitat social de l’entorn del port. El president Castellà ha recordat als i les participants de l’Espai d’Opinió que un dels seus eixos de mandat és el foment del talent femení en l’entorn portuari i el desenvolupament de noves polítiques de gènere. A més, ha assegurat que el Port continuarà acompanyant nombroses iniciatives socials sorgides del teixit associatiu del territori en una mostra clara del seu compromís.
Per últim, Santiago Castellà ha explicat quina és la visió que té per als espais ciutadans de Port Tarragona. En aquesta nova etapa, s’està apostant per a convertir l’entorn de Moll de Costa en un hub cultural no només per a la ciutat i el territori, on ja està plenament consolidat, sinó per a la resta de Catalunya. La recuperació dels Tinglados 3 i 4, enguany i el 2026 respectivament o l’aposta per fer del Tinglado 1 un ‘far del coneixement’ amb esdeveniments que promoguin la reflexió i la divulgació seran les principals actuacions que es faran en aquest àmbit.
Què és l’Espai d’Opinió Port Tarragona?
L‘Espai d’Opinió Port Tarragona està format unes 20 persones amb perfils diversos. Els anomenats i anomenades ‘panelistes’ són representants del sector social, sanitari, cultural, ambiental, comunicatiu, del comerç, de l’hostaleria, educatiu, professional, salut alimentària, ONG, associacions de veïns i, finalment també, del sector de les emergències. L’espai d’opinió estableix un diàleg, una comunicació bidireccional, entre el Port i persones estretament vinculades a totes aquestes activitats per millorar les relacions amb l’entorn social d’aquesta infraestructura logística.
Aquest grup de treball, a través d’un debat moderat per l’empresa d’estudis sociològics i de mercats CERES, mitjançant reunions periòdiques, tracta temes en comú del Port i de la societat per detectar els diferents punts de vista sobre les activitats logístiques i culturals del Port i sobre les relacions dels diferents actors de l’entorn portuari amb el Port, amb l’objectiu de millorar la presa de decisions de l’Autoritat Portuària ajustant els interessos portuaris a les necessitats del seu entorn social.
L‘Espai d’Opinió Port Tarragona és un canal de comunicació obert a la participació ciutadana. El Port de Tarragona posa a disposició de les persones que ho desitgin l’adreça de correu electrònic [email protected] per tal de rebre temàtiques, suggeriments, inquietuds i propostes per poder-los tractar a les reunions periòdiques amb els i les panelistes; i també recollir les dades de contacte de les persones (nom, cognoms, entitat o empresa, càrrec i telèfon de contacte) que desitgin participar en aquest grup de treball quan s’obri un nou període d’incorporació de nous panelistes per motius de renovació o ampliació.
En les vuit edicions anteriors, l’Espai d’Opinió ha tractat temes diversos com la imatge del Port, les aliances territorials, el trànsit de mercaderies per l’interior, la seguretat, l’activitat creuerística al territori o la transformació urbanística de l’entorn de l’APT. A més, els i les panelistes també han pogut visitar equipaments portuaris com el Museu del Port o la nova terminal de creuers.