En Comú i Podem reiteren que el govern de Tarragona es trencarà si ERC pacta amb JxTgn

Els republicans es reuniran amb la CUP aquest dijous per seguir buscant un acord a quatre bandes

Les direccions de Catalunya En Comú i de Podem Catalunya han reiterat que el pacte de govern a l’Ajuntament de Tarragona que tenen amb ERC es trencarà si els republicans segellen un acord d’ampliació de l’executiu amb Junts per Tarragona. Les cúpules de les dues formacions a nivell català acusen ERC d’actuar de manera “unilateral i arbitrària” i d’utilitzar el consistori com a “moneda de canvi” per desencallar la investidura de la Generalitat.

Paral·lelament, des de les dues formacions independentistes s’assegura que l’acord és només de paraula però que manquen serrells per tancar. Per altra banda, ERC i la CUP es reuniran aquest dijous perquè la intenció dels republicans és la de fer un pacte a quatre bandes.

Aquest dimecres al matí les direccions de Catalunya En Comú i Podem Catalunya han fet un comunicat conjunt, en la mateixa línia que el que dimarts va fer la coordinadora local de les dues formacions. D’entrada, valoren positivament la feina feta fins ara amb ERC a l’ajuntament però adverteixen no contemplen la incorporació dels tres regidors de JxTgn. Tres representants que, d’altra banda, no estan afiliats a Junts per Catalunya i actuen de manera independent al saló de plens de Tarragona.

“Manifestem el rebuig més contundent a la incorporació de Junts per Tarragona a la ciutat”, han dit al comunicat les cúpules a nivell nacional. El contingut de la nota l’ha remarcat en roda de premsa aquest dimecres al migdia el portaveu parlamentari d’En Comú Podem, David Cid. “Estem predisposats a arribar a acords amb forces d’esquerres i estem convençuts que es pot reforçar, per exemple, amb la CUP”, ha indicat.

Sobre JxTgn -tot i que Cid sempre ha parlat de Junts per Catalunya-, ha dit que no comparteixen el model de ciutat. “A l’Anella Verda o a la Savinosa hi ha projectes especulatius amb els quals no coincidim” i sobre aquest darrer espai ha concretat que no volen que “equipaments que haurien de ser públics es converteixin en hotels de luxe de cinc estrelles”. Cal recordar que el projecte de fer un hotel a la Savinosa estava impulsat per la Diputació de Tarragona, propietària dels terrenys, i que es va descartar fa uns mesos tant des de l’ens supramunicipal com des l’Ajuntament de Tarragona, ja que a més l’anul·lació del POUM de la ciutat feia impossible que la iniciativa pogués tirar endavant.

Tot i el veto que des de l’entorn dels comuns han aplicat a Junts, la coalició progressista hi té pactes tant al Consell Comarcal del Tarragonès com a la Paeria de Lleida. “Lleida és l’excepció que confirma la regla”, ha defensat Cid davant els periodistes. Finalment, el portaveu parlamentari ha assegurat que no li consta que els dos regidors d’ECP Tarragona hagin participat en les negociacions amb ERC per promoure l’entrada dels postconvergents. En canvi, segons ha pogut saber l’ACN, els regidors i altres membres dels comuns a nivell municipal han estat part activa de les converses en els darrers mesos.

A l’expectativa

La tensió que s’ha generat els darrers dies al consistori entre ERC, ECP i JxTgn ha fet que les formacions estiguin una mica a l’expectativa del que pugui passar en els propers dies. Els republicans, de moment, es reuniran aquest dijous amb la CUP per avançar en la seva idea de fer un govern amb els quatre partits, que els garantiria la majoria absoluta. Pel què fa a l’acord entre republicans i el partit encapçalat per Dídac Nadal, fonts dels grups asseguren que no hi ha un repartiment de carteres tancat, però sí que hi ha un acord de paraula perquè els postconvergents entrin al govern.