Malgrat que els aparadors de les pastisseries ja comencen a omplir-se d’aquests dolços típics de la castanyada, la producció s’accelerarà entre divendres i dissabte, tal com ha apuntat Roquet. Tot i que cada any intenten variar a l’hora d’enfornar nous panellets, els que segueixen triomfant entre la clientela són els clàssics de pinyons. “Les innovacions estan bé, sempre que no es sobrepassi. Hem de mantenir les tradicions”, ha defensat el president del gremi de pastissers tarragonins.
Cada pastisseria fa una aposta envers l’assortiment de panellets, des dels clàssics d’ametlla o coco fins als més curiosos, com ara de roses i maduixes o el de fruites variades. Els gustos de la clientela marquen quins sabors repeteixen d’un any a l’altre i quines innovacions s’allunyen dels productes de tota la vida. Alguns, com és el cas de panellets de codonyat, han tornat a l’obrador de la Pastisseria Palau després d’anys sense fer-se per petició dels compradors.
Precisament amb la voluntat de mantenir les tradicions, alguns clients ja s’han afanyat per comprar safates de panellets. És el cas de Sebastiano Alba, un italià instal·lat a Tarragona que ha aprofitat per emportar-se una safata a casa. “Tot i que crec que Hallowe’en ha arribat per quedar-se, vull seguir la tradició amb els meus nens”, ha explicat. Per González, el repte actual del sector de la pastisseria és recuperar al públic més jove i tornar a fer atractiu la castanyada i les tradicions vinculades. La qualitat d’aquest dolç és l’altre motiu pel qual Alba ha optat per comprar-lo en una pastisseria. “Els pinyons que utilitzen a les pastisseries de Tarragona són de proximitat i això és una garantia”, ha afirmat.
Retorn a la “qualitat” de les pastisseries
Després d’un any en què moltes famílies han optat per fer panellets a casa, González ha defensat que a poc a poc els clients tornen a les pastisseries per la qualitat. “Lluitar contra les grans superfícies és molt complicat, allò és una altra guerra, però ho fem com millor sabem”, ha lamentat Roquet.
Algunes pastisseries, com és el cas de la Palau de Tarragona, també han optat per elaborar figures de massapà com alternativa als panellets tradicionals. Es tracta de petits dolços amb formes d’animals o elements com carabasses o castanyes, que en algunes ocasions, estan recoberts de xocolata.