Els MIR tarragonins es reivindiquen

El portaveu dels metges interns residents (MIR) de Catalunya, Alex Mayer, va celebrar ahir el seguiment de la primera jornada de vaga prevista fins demà dimecres amb “pràcticament el 90%” dels MIR sense comptar els que han fet serveis mínims.

En declaracions a Europa Press aquest dilluns, Mayer ha explicat que dimarts es tornen a reunir amb les patronals i l’Institut Català de la Salut (ICS) després de la trobada de divendres en què les negociacions no van frenar la vaga.

Segons ha detallat el portaveu, entre 500 i 600 MIR s’han concentrat davant la Conselleria de Salut de la Generalitat i han entregat un manifest amb les seves reclamacions, entre les quals destaquen poder-se formar en la seva especialitat dins el seu horari de treball i millores retributives en el sou base i les hores de guàrdia.

Mayer ha explicat que, en funció de com es desenvolupi la reunió de dimarts i les propostes que plantegin les patronals i l’ICS, decidiran “entre tots” si continuen amb l’última jornada de vaga d’aquest dimecres.

Per ara, els MIR que vulguin seguir la convocatòria de vaga estan citats dimarts a les 17 hores davant l’ICS i dimecres a les 12 hores a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Segons xifres de la Conselleria de Salut, durant el torn de matí hi ha hagut 1.172 MIR en vaga, un 37,28% del total, amb uns serveis mínims de 396 professionals actius, han informat fonts del departament als mitjans aquest dilluns.

RECLAMACIONS

Els metges han resumit les seves reclamacions en tres blocs: formació, condicions laborals i millores retributives, i han destacat que moltes “ja les contempla la llei”.

Els MIR reclamen que el 15% de la jornada ordinària es destini a formació de la seva especialitat, perquè actualment “no tenen hores per fer-ho”, i també disposar de 10 dies a l’any per participar en actes formatius.

Quant a les condicions laborals, demanen que les jornades siguin de 35 hores setmanals, que es compleixin les 12 hores de descans ininterromput després de les guàrdies i les 36 de descans setmanal.

També exigeixen un increment del sou base –d’uns 16.000 euros bruts a l’any– per “deixar de ser mileuristes”, i també el pagament de les hores de guàrdia.

Mayer ha dit que des del 2010 els MIR catalans compleixen funcions “essencials” en el sistema sanitari català quan encara s’haurien d’estar formant.