El retorn del seguici popular i de les colles castelleres, grans acts del dia de Santa Tecla

L'acció castellera de demà a la plaça de la Font aplicarà per primer cop el protocol casteller elaborat de manera conjunta per l’Ajuntament de Tarragona, les colles castelleres de la ciutat i la Xarxa Sanitària Santa Tecla

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Seguici Popular en la vigília de Santa Tecla. LAIA DÍAZ

Després de dos anys, el Seguici Popular de Tarragona torna a exhibir-se aquesta tarda i demà, dia de Santa Tecla. Ho farà al complet a la plaça de la Font. Tots els elements sortiran en dues tandes de lluïment, avui, vigília de la patrona, un per un, i per l’ordre habitual, aniran pujant a l’escenari per mostrar els seus millors balls i representacions.

La primera cita amb el Seguici serà a les 17.30 h i la segona a les 20.30 h. El sistema serà el mateix que diumenge amb la santa Tecla Petita. Així, s’han col·locat taules i cadires a la plaça de la Font amb una capacitat total per a 800 persones per passi. Demà, dia de Santa Tecla, les tandes de Lluïment seran a les 11 h i a les 17.30 i 20.30 h.

L’acció castellera més esperada

Demà a les 14 h, la plaça de la Font viurà la represa de l’activitat castellera amb una acció castellera en què hi participaran les quatre colles de la ciutat i que seguirà el ritual casteller amb entrada a plaça i tandes a l’antiga. El públic estarà assegut en taules d’entre quatre a sis persones, igual que amb les tandes del Seguici, per veure les actuacions de les quatre colles de la ciutat. Els Xiquets, la Jove, els Xiquets del Serrallo i els castellers de Sant Pere i Sant Pau faran un pilar simultani i una construcció que com a màxim pot ser un 3/7. Es preveu que l’acció duri mitja hora, entre les dues i dos quarts de tres de la tarda. La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, hi assistirà a aquesta represa castellera a la plaça de la Font.

Demà, amb l’acció castellera prevista, serà el primer cop que s’apliqui el protocol casteller elaborat de manera conjunta per l’Ajuntament de Tarragona, les colles castelleres de la ciutat i la Xarxa Sanitària Santa Tecla. Recordem que aquest protocol té una part més tècnica (com ara l’ entrada a plaça, assajos, etcètera) i també contempla una vessant més científic-tècnica que permetrà, a partir del treball dut a terme amb la Xarxa Santa Tecla, tenir dades amb el màxim rigor científic que demostrin la seguretat de l’activitat castellera.

Per això, tot i que les noves mesures dictades pel PROCICAT no ho requereixen, amb l’objectiu de poder valorar l’impacte real, un equip mèdic de la Xarxa sanitària Santa Tecla està realitzant un seguiment i un recull exhaustiu de les dades dels castellers participants a l’estudi a partir de quatre test d’antígens als quals s’estan sotmetent aquests dies cada participant de l’acció castellera de demà, dia de Santa Tecla.

Així, cada casteller s’ha realitzat un test d’antígens abans de cada assaig, un altre demà just abans de l’actuació, i un últim 15 dies després. En total, han estat necessaris 2.300 test d’antígens, el cost dels quals ha estat assumit per BASF, AITASA, REPSOL, IQOXE, CARBUROS METÁLICOS, CLARIANT, COVESTRO I LYONDEL BASELL.