El rellotge del Port de Tarragona protagonista del cupó de l’ONCE

A la venda aquest dilluns 25 de maig en la sèrie ‘Ciudades en punto y hora’

El Rellotge del Port de Tarragona, situat a l’inici del passeig de l’ Escullera al dic de Llevant, un espai conegut també com a Km 0, ha estat triat per l’ONCE per a protagonitzar i il·lustrar el seu reconegut cupó que es posarà a la venda aquest pròxim dilluns, dia 25 de maig, en la sèrie anomenada ‘Ciudades en punto y hora’.

Es tracta d’una sèrie, iniciada el març de 2019 i que finalitzarà aquest any 2020, dedicada als 52 rellotges més emblemàtics de l’estat.. Aquesta difusió representarà més de cinc milions i mig de cupons que mostraran la imatge del rellotge del Port de Tarragona per tota la península.

El Cupó Diari de l’ONCE ofereix, per 1,5 euros, 55 premis de 35.000 euros a les cinc xifres. La persona compradora del cupó pot invertir 0,5 euros més i participar en la sèrie tenint l’opció afegida de guanyar la denominada “La Paga”, que es tradueix en un premi de 3.000 euros al mes durant 25 anys, retribució que s’afegeix als 35.000 euros del número guanyador.

Els números anterior i posterior a la combinació guanyadora percebran 500 euros i, 200, 20, i 6 euros als números que coincideixin amb les quatre, tres i dues darreres xifres, respectivament, del cupó premiat. Les combinacions que coincideixin amb la primera o la darrera xifra se’ls hi farà el reintegrament dels 1,5 euros del cupó adquirit.

Els cupons de l’ONCE es comercialitzen per aproximadament 20.000 persones venedores que formen part de l’equip de l’organització de l’ONCE, i també es poden adquirir mitjançant establiment col·laboradors autoritzats i des de la seva pàgina web http://www.juegosonce.es.

Un tast històric del Rellotge del Port

El singular i peculiar rellotge del Port és un projecte de l’enginyer Francisco García de Membrillera i datat el 1922, que està protegit com a BCIL (Bé Cultural d’Interès Local). Forma part de la Ruta Patrimonial del Port, un recorregut de més de quatre quilòmetres que inclou una dotzena d’elements portuaris.

El rellotge substituïa els tocs de trompeta que un trompeter feia per indicar l’inici i el final de la jornada laboral.

El rellotge té tres esferes d’1,5m de diàmetre, que antigament tocaven les hores, les mitges hores i els quarts. Dues de les esferes són recobertes de vidre i la tercera es va recobrir d’esmalt sobre coure per no enlluernar els vaixells i perquè no el confonguessin amb el far. El lloc corresponent a la quarta esfera es va decorar amb un mapamundi. A la cabina del rellotge s’hi accedia a través d’una escala marinera de fusta situada a la columna central.

Després de diverses intervencions, l’any 2006 es va restaurar el templet i es va substituir la maquinària del rellotge per una de digital. Actualment, l’antiga maquinària restaurada està a disposició del Museu del Port. Ara, catorze anys més tard, s’hi duran a terme obres de restauració per conservar una de les joies no només del patrimoni portuari, sinó de la ciutat de Tarragona.