El Port de Tarragona guardonat en els Premis Internacionalització de la Cambra de Comerç

El convidat d’honor de l’acte ha estat Francisco Toledo, president de Puertos del Estado

El president del Port de Tarragona, Josep M Cruset, ha rebut de mans del president de  Puertos del Estado, Francisco Toledo, el Premi Extraordinari a la Projecció Exterior del  Territori de la Cambra de Comerç de Tarragona. Aquest guardó, lliurat en un acte de la 24a  edició dels Premis Internacionalització, divendres 12 al vespre, reconeix la tasca  desenvolupada en els últims temps per l’Autoritat Portuària de Tarragona com a  infraestructura clau en la generació d’oportunitats per al territori. 

L’acte ha estat presidit per Javier Sancho, vicepresident primer de la Cambra de Tarragona  i membre del Comitè Executiu; acompanyat de Carlos Arola, vicepresident de la Cambra de  Tarragona, membre del Comitè Executiu de la Cambra i conseller d’Internacionalització,  que ha estat l’encarregat d’anunciar la distinció del premi en una decisió presa pel jurat i  aprovat pel Ple de la Cambra de Comerç. 

Projecció Exterior del Territori 

Núria Pérez, subdirectora del Diari de Tarragona i conductora de l’acte, ha destacat que  decisió ha tingut en compte la integració dels agents econòmics, empresarials i socials del  territori com a model d’èxit en el desenvolupament d’una infraestructura que genera un  impacte socioeconòmic vital en el creixement de les Comarques de Tarragona i de tot  Catalunya. 

El premi també ha tingut en compte el paper del Port de Tarragona com a motor de projecció  exterior, especialment a la Mediterrània, en tràfics històrics, com el petroquímic, dóna servei  al hub petroquímic més important del sud d’Europa on es concentra el 25% de la producció  de l’Estat espanyol, o l’agroalimentari, que dóna servei a empreses de fabricació de pinsos  per alimenta 140 milions de caps de bestiar dins del seu hinterland.  

En l’explicació del premi, Núria Pérez ha destacat també alguns dels tràfics més nous, com  la pasta de paper, que el Port lidera en el Mediterrani amb 43.174 tones al mes de setembre  de 2021, superant els resultats del 2019; la nova línia ro-ro amb Turquia, que s’ha posat en  marxa enguany amb gran èxit; i els creuers que, a través de la cooperació a la Taula  Institucional, han contribuït activament a posicionar Tarragona i el seu territori com a  destinació turística de primer nivell al Mediterrani”. 

Pérez ha acabat l’exposició de motius per al premi destacant “la 5a posició que el Port de  Tarragona ocupa actualment en el rànquing de ports de l’Estat”.

Després de recollir el guardó de mans del president de Puertos del Estado, Francisco  Toledo, Josep M Cruset ha agraït la distinció a totes les persones presents a l’acte amb  unes paraules on ha destacat que “El port està al servei del territori i de les seves empreses  i que el port és el que és gràcies al territori. Cruset ha explicat el cicle inversor que està  realitzant el Port en infraestructures estratègiques per “fer present el port del futur”. 

Ha destacat els 25M€ que s’invertiran en la modernització de la Terminal Intermodal de la  La Boella, els 35M€ que s’invertiran a la ZAL i els 15M€ que permetran acabar la  PortTarragona Terminal de Guadalajara-Marchamalo l’any 2023, entre d’altres. Finalment,  el president del Port ha explicat que “l’enorme esforç inversor que està realitzant l’APT  permetrà generar més activitat empresarial i més ocupació al territori, i projectar-lo al món”. 

Reconeixement a Puertos del Estado 

L’acte de lliurament dels Premis a la Internacionalització ha acabat amb l’anunci de Javier  Sancho que la Cambra de Tarragona ha decidit reconèixer a Francisco Toledo, president  de Puertos del Estado, amb la Clau d’Or, la màxima distinció que atorga la aquesta institució  tarragonina, per la seva trajectòria professional i el seu compromís amb el comerç, el  coneixement i la innovació. 

Toledo ha agraït el guardó i ha afirmat que “els ports són un termòmetre de l’economia”. I  ha explicat que “estem en un moment de recuperació de tràfics, concretament situats en un  6% d’increment”. A més, ha afegit que “hi ha 10 ports dels 28 del sistema portuari espanyol que tenen més tràfics ara que el 2019, que va ser any rècord”. 

Per a Toledo, “el sistema portuari ha demostrat que en temps difícils sempre ha donat  resposta” i l’ha qualificat d’ “exemplar” per tres raons. Primer, perquè és un sistema que  s’autofinança i inverteix per crear riquesa. Segon, perquè és un exemple de col·laboració  púbic-privat, on la inversió pública actua com a tractora de la privada. I tercer, perquè és el  primer país en tràfic de contenidors, tant per la seva posició geoestratègica com perquè és  un sistema portuari competitiu”. 

Toledo també ha explicat el Marc Estratègic consensuat amb les 28 autoritats portuàries  que preveu inversions de 4.700 milions d’euros en els propers anys, destinats a augmentar  la connectivitat ferroviària dels ports, la digitalització, la descarbornització, la innovació, la  seguretat i la transparència. 

Els altres premiats 

El premi a la Trajectòria Internacional ha estat per Azufrera y Fertilitzantes Pallarès es  dedica a la manipulació, producció, envasat i comercialització de sofres i agroquímics ecològics en les seves diferents varietats emprant-se, en un 90 per cent, en aplicacions agràries com a fungicida. 

El Premi al Creixement Internacional ha estat per a Infinitum, grup empresarial dedicat a  la gestió integral d’un resort de golf, la seva promoció Immobiliària, instal·lacions esportives  i diversos restaurants. El grup, integrat per dues empreses, Infinitum i Infinitum Travel, dona  feina a un centenar de treballadors.  

I finalment, el Premi a l’empresa socialment responsable amb la Covid-19 ha estat per  a la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla és l’agrupació sanitària i social sense ànim de lucre  més gran de Catalunya. La Xarxa està integrada per sis fundacions i un consorci d’atenció  a la dependència, dona feina a més de 3.000 professionals i, en concert amb les  administracions locals i la Generalitat, vetlla per la salut i el benestar de la ciutadania del  Baix Penedès i del nord del Tarragonès.