El comerç de proximitat demana ajuda a la ciutadania per quan puguin reobrir

Associacions de botiguers de Tarragona i Reus lamenten el dany econòmic produït per la covid-19

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Pla obert de botigues tancades a la Rambla Nova de Tarragona. Foto del 30 de març del 2020. ACN

Les associacions de botiguers La Via T de Tarragona i El Tomb de Reus fan una crida a la ciutadania perquè doni suport al petit comerç quan pugui reobrir, un cop hagi acabat el confinament causat per la covid-19. Els comerciants insten a posar en valor la vida que donen als carrers, ara que estan buits, i demanen que la gent reflexioni sobre com serien les ciutats amb els locals sempre tancats. A banda, lamenten l’impacte econòmic que està tenint la crisi en les empreses. Assenyalen els sous dels treballadors i el lloguer dels locals com els principals problemes als quals s’han d’enfrontar. Les entitats asseguren que molts establiments han hagut de fer ERTO per poder sobreviure.

La crisi del coronavirus està tenint un efecte devastador en el petit comerç. “L’afectació és del 100%. No tenim negoci. Estem amb zero ingressos i algunes despeses que hem de cobrir”, explica Gemma Molné presidenta d’El Tomb de Reus, entitat que engloba 200 establiments del centre de la ciutat. A Tarragona, la situació és idèntica. El president de La Via T, Salvador Minguella, indica que la principal preocupació dels empresaris és afrontar els costos de personal. Totes dues entitats reconeixen que molts dels seus associats han hagut de recórrer als ERTO. Les úniques que no s’hi poden acollir són les botigues de queviures perquè poden obrir. Tot i això, tan sols ho fan a un ritme “d’un 15% o un 20%”.

L’altra qüestió que els inquieta és el pagament dels lloguers dels locals. “És una cosa que ha de negociar cascú amb el seu propietari”, indiquen. Tan Minguella com Molné apel·len a “l’empatia” dels amos per buscar fórmules que els permetin tirar endavant, ja sigui a partir d’ajornar pagaments o rebaixar quotes. “N’hi ha que tenen molta empatia i altres que ni agafen el telèfon”, explica Minguella. A banda, també fan una crida a les administracions per tal que els donin un cop de mà amb el pagament dels impostos. “A nivell estatal o autonòmic no ens ajuden. Estem al descobert”, valora Molné.

Crit a la ciutadania
Malgrat tot, els comerciants miren endavant i ja pensen en com s’ho faran quan puguin tornar a obrir. Per això, apel·len a la ciutadania a que compri en botigues de proximitat. “El que s’està veient aquests dies, amb carrers buits i locals tancats, és una mostra del què pot passar en el futur si s’acaba el petit comerç”, assegura el dirigent de La Via T. “És una vida que als països mediterranis necessitem”, completa Molné.

Per aquesta raó, El Tomb de Reus ja ha fet un vídeo que està fent córrer per les xarxes socials en el qual es veuen els carrers de Reus totalment buits. “Quan tot això hagi passat serà responsabilitat de tothom tornar a omplir de vida la nostra ciutat”, s’assenyala en l’espot. La presidenta també posa l’accent en que “qui ha provat el petit comerç, repeteix”; i demana que es valori el tracte humà i el valor afegit que s’aporta en els establiments, a diferència del comerç online.

Plans trastocats
Qui també ha fet un vídeo promocional apel·lant la responsabilitat ciutadana és Valira. Aquesta empresa establerta a Reus és l’única de tot l’Estat que fabrica paelles. “Totes les altres que hi ha al mercat estan fetes a la Xina”, afirmen. La companyia, molt arrelada a la ciutat, en els darrers anys ha tingut molts problemes econòmics i asseguren que estan sortint d’un concurs de creditors.

Des de la companyia expliquen que havien posat moltes esperances en l’any 2020. En els darrers mesos han apostat pel comerç de proximitat, i han obert vuit botigues a Catalunya i dues més a Irún i Pamplona per fer venda directa. Arran de la crisi del coronavirus, els plans s’han trastocat perquè han hagut de tancar-les temporalment. “Nosaltres també tenim un producte de proximitat i ens agrada tenir un contacte directe amb el consumidor”, exposen.

Igual que la resta de comerciants ja pensen en l’endemà i comenten que quan puguin pujar la persiana “els clients potser tindran por de tocar els productes” i per això estudien noves fórmules d’exposició a les botigues. Valira té 80 treballadors, entre la fàbrica i els establiments, i igual que moltes companyies ha presentat un ERTO. Ara però, el dubte que tenen és si en els propers dies podran seguir repartint les comandes que ja han rebut a través de la seva botiga a internet. Indiquen que aquest sistema, de moment, els ha salvat, ja que la venda online va arribar a créixer fins a un 500% en els primers dies de l’estat d’alarma.