Tornavís Teatre fa posar el públic a la pell de les persones que pateixen depressió

Avatar photo

Els assistens van passar per quatre espais diferents, i després es va organitzar una taula rodona entre professionals i persones afectades

Una de les sales que es podien visitar durant l’acte de Tornavís Teatre.

El passat dissabte, el grup de teatre Tarragoní va voler estrenar els seus actes del desè aniversari amb una instal·lació teatral sobre la depressió. Després d’una llarga cua, en grups reduïts, el públic podia experimentar a través de quatre espais què era el que sentien les persones que pateixen aquesta malaltia mental. Els professionals afirmaven que una de cada cinc persones en pateixen o n’han tingut, però sabem bé com se senten aquestes persones o com les podem ajudar? 

Primer els assistents passaven per un espai divertit, relaxat, eufòric, podríem dir. Després d’aquest oasi de llum i color entraven en un espai que semblava el pis de dues persones amb depressió. La foscor, les plantes mortes, la brossa pel terra i la roba bruta pel mig transmetia sensació de tristesa. N’hi va haver que es van posar a ajudar i hi va haver qui es va quedar al marge, intentant comprendre què et porta a una situació així. Després el recorregut passava pel tercer espai, on hi havia una persona estirada al llit sense voler (o poder, qui sap), moure’s del llit. Al costat un altaveu on podíem sentir testimonis reals de dones i homes que han patit en primera persona aquesta malaltia mental. Com els hi costaven els dies, com és de necessari tenir la gent al costat i que poc que ajuden alguns comentaris externs. I això era el que pretenia el quart espai, deixar palès que de vegades comentaris com “això no es res, passarà”, “t’has d’obligar a sortir, no pots estar així”, “no ets l’única que té problemes, va espavila” no ajuden a la persona que ho està vivint. 

Després van poder assistir en una taula rodona on els ponents Jaume Descarrega, psicòleg clínic i psicoanalista, Beatriu Allué, psiquiatra, Sílvia Aixa, pacient i infermera i Clara Larrañaga, pacient i resident de medicina, van donar- nos la opinió i les claus per poder combatre la depressió i què és el que podem quan ens hi trobem. Les preguntes i les intervencions del públic van fer avançar la conversa entre els professionals del tema. 

En definitiva, l’experiència va posar damunt la taula la malaltia mental que a més nombre de població afecta. El teatre va donar les claus per poder posar- nos a la pell de tota la gent que en pateix. Aquesta però, ha estat només una de les 10 accions que Tornavís Teatre durà a terme per l’aniversari. Estarem atents a les següents: sobre què ens faran reflexionar? 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

“Vam agafar la colla en un moment que estava en creixement sostingut i ho hem pogut mantenir sense renunciar a pujar el nivell”

Notícia següent

L’Ajuntament de Torredembarra atorga més de 6.500 € en subvencions

Notícies relacionades