S’inaugura l’exposició “Tarragona refotografiada” a l’Espai Turisme

La mostra està formada per imatges antigues de la ciutat on se sobreposa una instantània actual tractant de repetir l’enquadrament, l’angulació i la composició de l’original

Inauguració de l’exposició “Tarragona refotografiada”. OPP

El conseller Manel Castaño va inaugurar el passat 30 de gener, a les 19 h, a l’Espai Turisme, l’exposició “Tarragona refotografiada. Un espai, dues realitats”, produïda i organitzada pel Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu. La presentació va anar a càrrec del fotògraf, investigador i fundador d’Arqueologia del punt de vista, Ricard Martínez, reconegut per realitzar diferents projectes vinculats a la percepció del present a través de l’anàlisi dels registres documentals del passat.

L’obra de Martínez se centra principalment a treballar la tècnica refotogràfica, que consisteix a recrear una imatge cercant el mateix lloc des d’on es va captar una instantània antiga, tractant de repetir l’enquadrament, l’angulació i la composició de l’original. Després, de forma digital o manual, les dues imatges, l’antiga i l’actual, se sobreposen per aconseguir la imatge refotogràfica. Això és el que han fet les fotògrafes de les vint-i-dues obres exposades, Esther Reverté Gras i Júlia Tinca Balust, que a través de la superposició d’una imatge antiga amb una imatge actual han aconseguit evidenciar que l’espai pel qual avui ens movem ha estat testimoni d’esdeveniments excepcionals i altres quotidianitats. Un exercici visual i intel·lectual que ens apropa a la nostra història i ens ajuda a entendre d’on venim.

Les imatges antigues utilitzades corresponen a fotògrafs professionals com Hermenegild Vallvé o Gerard Chinchilla, d’altres procedeixen de fons particulars com els de Joan Micó i Santiago Gramunt, i en algunes ocasions se’n desconeix l’autor. Totes aquestes imatges, preservades al Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu, van ser en bona part captades durant el període de la Guerra Civil, entre 1936 i 1939, i la resta són instantànies del primer terç del segle XX.

L’exposició es podrà visitar fins al pròxim 1 de març en el marc dels actes per commemorar el final de la Guerra Civil a Tarragona el 15 de gener de 1939.