L'Arquebisbat de Tarragona ha dissenyat un nou itinerari turístic i cultural per connectar els espais al voltant de la catedral de la ciutat i l'antiga acròpolis per fer un recorregut al llarg de 2.000 anys d'història. El projecte proposa convertir el pàrquing Jaume I en un centre de recepció de visitants, per després recórrer diversos monuments situats al voltant del temple medieval com ara el Museu Diocesà, la capella de Santa Tecla la Vella, el Seminari, la mateixa catedral i un temple romà d'època flavi que ha estat intervingut arqueològicament per incorporar-lo al relat museogràfic. El delegat de cultura de l'Arquebisbat, Andreu Muñoz, demana "lideratge polític" i suport econòmic per tirar-ho endavant.
L'Església tarragonina aposta perquè l'acròpolis romana, al voltant de la Catedral, sigui la porta d'entrada del turisme a la ciutat, amb l'aparcament del carrer Torroja com a lloc on deixar els vehicles i, posteriorment, entrar a la plaça de l'Antic Escorxador on proposen convertir el pàrquing de Jaume I en un centre de recepció de visitants. A partir d'aquí, els turistes accedirien al recinte de la catedral a través de la capella de Santa Tecla la Vella amb una projecció immersiva.El visitant després passaria a la Sala Axial, un antic temple romà d'època flavi que es troba en procés d'excavació per l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC). A continuació, la visita seguiria pel Museu Diocesà on es podran veure les sales de reserva, el sobreclaustre i una nova galeria amb la col·lecció de tapissos del museu. Finalment, es descobriria el claustre, el temple catedralici i el Seminari.
Temple flavi
Actualment, l'ICAC està fent treballs arqueològics al temple del darrer terç del s. I dC, just darrere l'absis de la catedral. Es conserva un mur romà i alguns fragments del terra original que van ser descoberts el 1933. El professor de recerca de l'ICAC, Josep Maria Macias, ha explicat que es vol fer un "reestudi" de l'espai arquitectònic i "crear les bases museogràfiques per la futura actualització del Museu Diocesà".Es tracta d'un espai que s'ha anat transformant. Després de ser un temple romà, en època visigoda es va convertir en un complex episcopal, amb una basílica, el palau del bisbe i el baptisteri. Es preveu que aquestes restes a l'aire lliure quedin cobertes amb una estructura de sostre translúcid, i es podria obrir a visites guiades a finals d'any. En un futur, també s'incorporaria al nou itinerari turístic que ha presentat l'Arquebisbat aquest divendres al matí.