Dissabte, 20 de juliol de 2024
És notícia

Tarragona se suma al dia mundial de la sida

Avatar photo

Demà, 1 de desembre, és el Dia Mundial de la Sida i, des de Tarragona, s’han presentat les iniciatives que es duran a terme a la ciutat per commemorar la data. En el transcurs de la presentació, el conseller de Salut Pública de l’Ajuntament de Tarragona, Berni Álvarez, ha destacat “la importància del treball transversal i comunitari per abordar el VIH, ja que es  requereix una mirada integral per la prevenció i el tractament de les infeccions de transmissió sexual”.

En aquest sentit, Álvarez ha subratllat que aquest treball conjunt i continuat “ens  ajuda a avançar en dos aspectes clau: Facilitar la detecció del VIH i afavorir així un diagnòstic precoç; i reduir l’estigma i la discriminació relacionada amb la infecció que diàriament pateixen les persones que viuen amb el VIH”.

36 nous diagnòstics de VIH i 5 casos de sida al Camp de Tarragona durant el 2022

La cap del Servei de Promoció de la Salut al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, Mònica Serrano ha explicat la situació epidemiològica del VIH/Sida a la Regiò Sanitària del Camp de Tarragona. Durant l’any passat, es van notificar 36 nus diagnòstics de VIH i 5 casos de sida, fet que representa una taxa d’incidència de 6,7 casos de VIH i 0,9 casos de sida per cada 100.000 habitants. D’aquests casos, el 86,1% han estat homes i el 13,8% dones. “La via més probable de transmissió, quan s’ha pogut determinar, ha estat la via sexual”, ha apuntat Serrano, que, en aquest sentit, ha subratllat “la importància de prevenció i la conscienciació” així com “la coordinació i el treball conjunta entre administracions i entitats” per frenar el nombre de casos.

Serrano ha apuntat que des del 2019 les xifres es mantenen entre 36 i 41 nous diagnòstics cada any, exceptuant el 2020 amb un nombre molt baix de casos a causa de l’impacte de la pandèmia de la covid-19 en els programes diagnòstics, serveis assistencials i els sistemes d’informació i vigilància epidemiològica.

Per la seva banda, el coordinador del Grup de Treball de Salut Sexual i VIH/Sida de Tarragona, Lluís Romero, ha informat que a Tarragona ciutat, durant el 2022, es van registrar vuit positius en VIH en la prova ràpida,  mentre que en la prova ràpida de la sífilis es va comptabilitzar 1 positiu i al cribratge d’infeccions de transmissió sexual (ITS), que inclou les diferents infeccions, es van registrar 160 casos positius en malalties com la clamídia (molt majoritària) o el gonococ.

Activitats de prevenció i conscienciació

En la mateixa intervenció, Lluís Romero ha explicat les activitats que es duran a terme amb motiu del Dia Mundial de la Sida, les quals van començar aquest dimecres 29 de novembre amb la Jornada VIH i Sida – Actualitat i continuen avui amb una activitat de prevenció i conscienciació a El Quiosquet de la Rambla Nova organitzada pel servei de salut de l’Oficina Jove del Tarragonès amb la col·laboració d’Assexora’TGN i el col·lectiu h2o lgtbi. Demà, divendres 1 de desembre, es durà a terme la lectura del manifest i, entre altres activitats, també aquest divendres, s’oferirà el cinefòrum documental Soy visible a l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET) a les 18 h.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 + fourteen =

Notícia anterior

Sant Pere de Ribes es queda sense la Cursa de Nadal de les Roquetes

Notícia següent

Port de Tarragona celebra el centenari de la seva seu

Notícies relacionades