Tarragona i Reus, les dues ciutats més importants del Camp de Tarragona i la província, es fusionaran en una única gran metròpoli. D’aquesta manera, la nova ciutat aglutinarà sota un únic comandament les infraestructures més importants de la província i de les més rellevants de tot Catalunya, com són l’Aeroport de Reus, el Port de Tarragona i els diferents nusos ferroviaris i per carretera, actuals i futurs, com el tramvia que ja està en desenvolupament.
La nova ciutat, que encara no té nom, tindria una població acumulada de 246.000 habitants, segons el padró de l’1 de gener del 2023, convertint-se en la tercera més poblada de Catalunya després de Barcelona, que mantindria el primer lloc amb 1,6 milions d’habitants; i de l’Hospitalet de Llobregat, a la segona posició amb 274.000.
Amb aquesta fusió, els consistoris pretenen unificar esforços i convertir el Camp de Tarragona en una de les zones amb més potencial de tot el país, gestionant els seus recursos d’una forma més eficient, un fet que es potenciaria encara més amb la futura creació de l’Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona.
Els alcaldes de Tarragona —Rubén Viñuales— i de Reus —Sandra Guaita— ja han signat un document de principi d’acord per a la fusió d’ambdues ciutats, destacant que d’aquesta manera, el territori tindrà més fàcil “acabar amb la visió barcelonacentrista”, convertint Tarragona en un nou pol d’atracció econòmica.
Els dos batlles han posat també en relleu que aquesta nova gran metròpoli acabaria també amb la rivalitat que sempre han tingut Tarragona i Reus per disputar-se el lideratge de la província, i que fins i tot va esquitxar la passada campanya electoral, quan l’equip de Guaita va col·locar un gran cartell a l’estació d’autobusos de Tarragona reclamant recuperar la “capitalitat” cultural i comercial de Reus.
De fet, en aquest sentit, el pròxim objectiu serà trobar un nou nom que generi consens entre les dues poblacions, de manera que les dues ciutats s’hi sentin representades i còmodes, però sense que una de les dues s’imposi a l’altra. Per fer-ho, es recolliran propostes ciutadanes i de les diferents entitats i associacions d’ambdós municipis, s’escolliran els que millor representin els valors de la futura gran ciutat i se sotmetran a votació popular a través d’un referèndum.
* LaCiutat.cat us desitja a tots i totes un bon dia dels Sants Innocents!